Zpráva o izraelském vlivu na USA rozpoutává širokou debatu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/04/1563-zprava-o-izraelskem-vlivu-na-usa-rozpoutava-sirokou-debatu.htm

Richard Král

Rozsáhlá analytická zpráva dvou amerických univerzitních profesorů varující před rozhodujícím vlivem Izraele na USA vyvolala v USA po počátečním mlčení menší mediální poprask.

Po počátečním opatrném mlčení nad studií, resp. zprávou prof. Stephena Walta z Harvardské Univerzity a prof. Johna Mearsheimerjsema z University of Chicago zveřejněnou pod názvem The Israel Lobby And U.S. Foreign Policy (Izraelská lobby a americká zahraniční politika) začala americká média tuto zprávu i její autory koordinovaně odstřelovat agresivními komentáři. K palbě se připojily velké americké deníky jako Washington Post, Christian Science Monitor, New York Times a další.

Autoři na 82 stranách textu podrobně odhalují americkou závislost a faktické ovládání Izraelem, které již připomíná – přinejmenším na Blízkém Východě – učiněné vazalství. Zpráva dále obsahuje tvrzení, že válka v Iráku nebyla vůbec o demokracii, ba ani tolik o ropě, ale především o zajištění většího bezpečí pro Izrael.

Fakta prezentovaná zprávou pobouřila americké židovské univerzitní kruhy. Profesor právnické fakulty na Harvardu Alan Dershowitz zpracoval bleskově odpověď na studii profesorů Walta a Mearsheimerjsema. Ve své odpovědi čítající na 15 000 slov se prof. Dershowitz ani tak nevěnuje rozporování či popírání skutečností a faktů prezentovaných Waltem a Mearsheimerjsem, ale spíše hrozícími negativními dopady jejich zprávy:

„Co mohlo motivovat dva uznávané akademiky k sepsání materiálu, o kterém muselo být jasné, že bude využit k otevřenému antisemitismu... poskytne akademické požehnání přihlouplé bigotnosti.. a uvrhne všechny židy v Americe a médiích v podezření z neloajálnosti Americe?“ ptá se rozhořčeně harvardský profesor Alan Dershowitz a označuje ji za „nelogický a konspirativní postoj“.

Alan Dershowitz dále veřejně prohlásil, že si oba autoři používáním „notorických antisemitských stereotypů“ zcela „zničili svou profesionální pověst“.

David Gergen z magazínu US News vlastněného židovským magnátem Mortimer B. Zuckermanem na studii zaútočil pod titulkem „Neférový útok“ (An Unfair Attack) a izraelský AIPAC prohlásil za obyčejnou lobbistickou organizaci jako desítky jiných. USA prý stejně jako Izraeli pomáhali nebo pomáhají Západnímu Berlínu, Jižní Koreji nebo Taiwanu.

Komentátor Christopher Hitchens z velkého zpravodajského portálu Slate.com, kterému šéfuje editor Jakob Weinberg, napsal že profesoři Walt a Mearsheimerjsem „zveličují židovskou moc a izraelskou lobby“.

James Taranto z Opinionjournal.com, která je internetovou verzí deníku Wall Street Journal nazval svůj článek „Duke 1, Harvard 0“. Naráží tak na známého amerického „extremistického“ politika a spisovatele Davida Duka, který se proslavil svými dvěma knihami My Awakening - Moje probuzení a Jewish supremacism - Židovský rasismus (ve světě povětšinou cenzurované či zakázané). Podle Taranta se nyní celá Harvardská Univerzita nachází v „trapné situaci“, neboť onen materiál vyšel z pera jednoho z jejích profesorů Stephena Walta. Hanba! Zároveň však Taranto varuje, že „odmítnutí morálních argumentů obou autorů je velmi problematické“.

New York Sun přinesl titulek, že se Harvard od celého materiálu distancuje a oba autoři čelí celému zástupu kritiků. Harvard by měl prý studii stáhnout, dokud nebude odpovídat „akceptovatelným vědeckým standartům“ a budou odstraněny faktické nepřesnosti.

Společným jmenovatelem všech novinových a internetových článků není popření faktů ve zprávě obsažených (naopak, někteří komentáři je i uznávají), ale obecné odmítnutí zprávy z toho důvodu, že může vyvolávat negativní postoje a nálady vůči Židům – aneb tzv. „antisemitské stereotypy“. To je podle mainstreamu nepřípustné.

Oba pranýřovaní profesoři však nezůstali kupodivu u antisemitské zdi hanby sami. Deník Washngton Post informoval, že oběma profesorům blahopřál k jejich odvaze čelit „hysterickým reakcím“ profesor na Massachusetts Institute of Technology a izraelský intelektuál Noam Chomsky. K nelibosti médií podpořil své kolegy prof. Juan Cole z katedry blízkovýchodních studí Univerzity v Michiganu, který prohlásil, že autoři jen zopakovali „známá fakta“ o tom, že „americká politika je vedena zcela neúměrně ve prospěch Izraele“.

Prof. Walt k mediální kampani pro Washington Post řekl: „Věděli jsme, že některé ohlasy nebudou milé ani férové“.

Článek byl publikován 11.4.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.