Lesbický par vinen vraždou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/03/1552-lesbicky-par-vinen-vrazdou.htm

Baldwin Ndaba

Čtyřletý Jandre Botha odmítl nazývat milenku své lesbické matky tátou – a zaplatil za to životem.

Ve středu probíhal ve Vereenigingu soud. Jednatřicetiletá Hanelie Botha a její milenka, třiatřicetiletá Engeline de Nysschen, byly uznány vinnými z vraždy malého Jandre. Jandrův otec a bývalý manžel Hanelie Jan Botha sledoval proces z galerie pro veřejnost. Po celou dobu držel za ruku svou přítelkyni Yolandu Deysel.

Soud považoval za prokázané, že jedním z důvodů smrti malého Jandre bylo to, že odmítl titulovat paní De Nysschen „táto“.

[foto obžalovaných lesbiček]

Soud vyslechl svědky paní Lydii Nkomo a její dceru Alettu Lesibu, které pro dvojici lesbiček pracovaly. Podle jejich svědectví paní De Nysschen zle napadla a surově zbila malého Jandre, protože ji odmítal oslovovat „táto“.

Jeho matka o tom zřejmě věděla.

Obě svědkyně shodně potvrdily, že zatímco malý Jandre byl bit, jeho matka neudělala nic, aby jej ochránila. Podle pitevního nálezu utrpěl chlapec velmi vážná zranění: frakturu lebky a poškození mozku, polámané ruce i nohy a pánev, zlomenou klíční kost.

Soud rovněž vyslechl odborný posudek soudního znalce profesora Mohammeda Dada, který řekl, že chlapcovo zranění bylo podobné tomu, jaké by si přivodil pádem z druhého patra.

Soudkyně potvrdila, že ačkoliv neexistuje přímý důkaz, že se chlapcova matka podílela na útoku, je stejně vinná vraždou, neboť nezabránila útoku, což byla její zákonna povinnost.

Matka dítěte lhala doktorce Elně Gibsonové, která ošetřovala Jandreho, když tvrdila, že chlapec si přivodil zranění pádem ve vaně. Neudělala nic, aby ochránila své dítě.

Soud usoudil, že lhala ve snaze ochránit paní De Nysschen. Lékaři, kteří Jandreho prohlédli, odmítli verzi, podle které upadl ve vaně. „K takovým zraněním mohlo dojít jen při použití značné síly,“ řekli.

Soudkyně Willemse odmítla verzi obžalovaných, protože, jak řekla, „má před sebou řadu důkazů o zraněních utrpěných malým Jandre.

„Akceptuji důkazy lékařských odborníků, kteří jsou v tomto oboru experty,“ řekla. „Tito lékaři předložili soudu řadu posudků. Všichni jednomyslně odmítli verzi obžalovaných a potvrdili, že rány na těle malého Jandre vznikaly postupně v delším časovém údobí.“

„Je nemožné, aby o tom matka dítěte nevěděla. Mrtvý chlapeček měl rovněž polámané nohy. O tom by snad matka vědět měla.“

Soudkyně vyčinila Hanelii za to, že poté, co získala do opatrování syna (po dlouhých tahanicích u soudu), neohlásila včas úřadům kruté zacházení z rukou její milenky, jakému byl Jandre podroben. A nezmínila se o tom ani svému bývalému manželovi.

Chlapcův otec se dozvěděl o špatném zacházení až v den, kdy chlapec zemřel, 12. června 2003. Toho dne mu telefonovala De Nysschen a sdělila mu, že Jandre upadl a zemřel.

Willemse zpochybnila Haneliinu schopnost být dobrou matkou. Poznamenala, že její vlastní rodiče kontaktovali bývalého manžela a dali mu peníze, aby mohl soudně usilovat o opatrovnictví svého syna.

Willemse rovněž odmítla obhajobu Hanelie a prohlásila: „Hanelie nebyla bezmocná. Dobře věděla o záchvatech vzteku své milenky Engeline.“

„Mohla zavolat svého bývalého manžela a požádat ho o pomoc, ale v tomhle selhala. Neudělala nic na ochranu vlastního dítěte.“

Soudkyně označila Engelinu za notorickou lhářku a její obhajobu za špatnou. Často si ve své obhajobě protiřečila.

Hanelie a De Nysschen byly dále usvědčeny z útoku s úmyslem způsobit vážné zranění, zanedbání péče o dítě a za to, že nevyhledali lékaře pro ošetření Jandreho zlomenin.

Případ byl odročen na 26. června, kdy bude přečtena závěrečná zpráva před vynesením rozsudku.

Článek Lesbian couple guilty of gruesome murder vyšel na serveru iol.co.za 23.března.

Článek byl publikován 29.3.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.