Karikatury Proroka Mohameda

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/02/1501-karikatury-proroka-mohameda.htm

Al

Dvanáct kreslených obrázků a je z toho docela dramatický střet civilizací. Muslimský svět zuří nad karikaturami jejich hlavní náboženské ikony Proroka Mohameda, kterého otiskly nejprve dánské, pak norské a dnes už i řada dalších evropských novin... Tak tohle jsou slova redaktora televizních střepin, který právě začínal reportáž o karikaturech Proroka Mohameda.

30. září minulého roku otiskl dánský deník Jyllands - Posten 12 humorně laděných obrázků Proroka Mohameda, kde je oblečen jako žena, pokud právě nedrží na dalším z obrázků dlouhý nůž nebo není vyobrazen s dynamitem na hlavě. Nejprve se proti takovému zesměšnění ohradili čelní představitelé muslimů a velvyslanci žijící v Dánsku, ale to bylo vše. Veliké protesty muslimů přicházejí až dnes, kdy se stejné karikatury objevili v norských a norských novinách. Opětovné zobrazování Proroka Mohameda jako sebevražedného teroristu či neodhalenou ženu s výstřihem ba dokonce dnes velmi populárního "řezače hlav" si již muslimové nenechali líbit a začali jednat. Musím zdůraznit, že se jedná o opakované zesměšnění islámské ikony, tudíž striktně nesouhlasím se zavádějícími výrazy v médiích, že muslimové jsou netolerantní nebo že se jedná pouze o pár obrázků. Zkuste takhle ponížit například židovský národ a holokaust. Jaké reakce by se vám dostalo od lidí vyznávajících judaismus? Anebo se stačí poohlédnout zpět do roku 2004, kdy se na světových plátnech objevil velkofilm Alexandr Veliký. Ve filmu byl tento největší vojevůdce všech dob vyobrazen jako homosexuál, což následně vyvolalo nenávist a bojkot tohoto filmu u všech Řeků žijících po celém světě. V podstatě se jedná také o pár obrázků, pár slov, pár myšlenek a pár názorů. Malinko začínám mít pocit praktikování osvědčeného dvojího metru. Nicméně na druhou stranu je reakce vyznavačů islámu velice přehnaná, avšak pokud ničí a zapalují své budovy, tak se nás to netýká, ovšem opět se potvrdily "rasistická" a "nacistická" tvrzení, že multikulturalizmus nikdy nemůže fungovat. Každá kultura, každý národ se liší specifickým a rozdílným myšlením, dnes jsme svědky unikátního a jedinečného příkladu nefungující multikulturní společnosti. Adam Kautský se v reportáži o téhle aféře sám zmínil o nepochopení principů naší demokracie. Dvěma slovy: nefunkčnosti multikulturalismu.

Při takové příležitosti se samozřejmě musí využít šance lidem připomenout nezávislost médií. Takovou možnost si nenechal ujít ani dánský premiér Rasmussen, který prohlásil, že "v Dánsku považujeme svobodu projevu za naprosto zásadní věc, je to základní stavební kámen naší společnosti a naší demokracie". Podobně ho následoval i Adam Kautský v televizních střepinách, když zdůraznil, že o svobodném tisku si můžou v muslimském světě jen zdát. Může se řešit cokoliv, ale i přesto si najdou přední evropské politické špičky a jejich posluhovači skulinku, kde lidem účelově dostává růže do uší, stejně jako zpívá Daniel Landa ve své písni Vltava. Lidé rádi slyší, co slyšet chtějí. Pokud nebudou poslouchat, stačí jim hodit pár sladkostí jako malému dítěti a opět vás nějakou dobu nebudou zlobit. Samozřejmě děti, které sladkostmi neumlčíte nebudou ostatní děti poslouchat, protože mají svoje lízátko a to jim stačí.

Nejlepším posluhovačstvím se může pochlubit televize Nova a již několikrát zmiňovaný pořad Střepiny resp. reportáž Adama Kautského. Nova si neodpustila ani citové vydírání, kdy aféru karikatur dokázala propojit s teroristickými útoky v Madridu a Londýně. Dle mého soudu tohle byla opravdu krutá metoda, jak připomenout lidem, kdo zdejšímu světu "nejvíce škodí". Adam Kautský řekl, že by se Evropa neměla a nemá za co muslimům omlouvat. To je samozřejmě v pořádku, jedná se o běžný subjektivní názor redaktora, ovšem dokud nedodal odpornou poznámku, když prohlásil "Evropa se nemá za co omlouvat. Kdo se kdy z vrcholných představitelů arabských zemí třeba omluvil za stovky mrtvých v Londýně, Madridu a jinde". Vše bylo doplněno krutými a velice citlivými záběry z těchto dvou teroristických útoků. Pokud bych byl zahraničním diplomatem některé z arabských zemí, okamžitě bych žádal veřejnou omluvu od této televize. Pokud-li bych měl pokračovat stejnými metodami tohoto hyenismu, tak bych jistě panu Kautskému odpověděl otázkou, kdo a kdy z vrcholných představitelů západních zemí se omluvil za sta tisíce mrtvých v Iráku, Afghánistánu, Bosně a jinde?

V médiích, jak je známo, se velice často přehání, záměrně se u citlivých témat detailně promýšlí každá věta, hledají se všechna možná slova, která mají v nás vyvolat žádané reakce. O tom doufám nikdo nepochybuje. Ale asi málokdo z nás čekal, takové ošklivé metody účelné manipulace. Nikdy jsem nečekal, že se někdy takhle otevřeně budou praktikovat metody citového vydírání.

Během celé aféry kolem karikatur nám dokázali připomenout naši "svobodu" a také našeho nepřítele číslo 1....

Článek byl publikován 9.2.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.