Lékárníci si koledují o zrušení monopolu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/01/1486-lekarnici-si-koleduji-o-zruseni-monopolu.htm

Vladimír Prokeš

V diskusi okolo snížení marže lékáren přinášejí média převážně jenom stanoviska rozhořčených lékárníků. Nikdo se ale nezeptal občanů, kteří tyto marže lékárníkům vlastně platí ve svém zdravotním pojištění, co si o tom myslí oni. Jako občan a pacient cítím potřebu vyjádřit v této věci svůj názor.

Zbohatlí a rozmazlení lékárníci si koledují svou stávkou o to, aby byl zrušen jejich monopol na prodej léků. Např. v USA se nepředpisové léky už dávno prodávají i v drogeriích nebo u benzinových pump. Proč se tomu lékárníci tak brání ? Chtějí-li podnikat pro zisk (když už jim nevadí, že bohatnou z nemocných lidí) a nechtějí-li regulaci cen tak musejí také umět akceptovat volné konkurenční prostředí.

Nejde tedy jak lékárníci demagogicky tvrdí o likvidaci jejich stavu, ale o likvidaci jejich dnes již neopodstatněného monopolu na prodej léků.

Monopol na prodej léků vznikl v minulosti, kdy lékárníci většinu léků sami míchali a nesli za to také odpovědnost. Dneska jen prodávají tj. vybalují a prodávají přes pult léky farmaceutických firem a míchá se jen pár mastí na kožní choroby, což je fakticky zanedbatelné - čili odpovědnost je nulová a už to může dělat téměř kdokoli. Proto se už objevují i samoobslužné lékárny, kde jsou nepředpisové léky volně v regálech jako v supermarketu. Lékárníci mají státem garantované platby z veřejného zdravotního systému a žádné nesplacené pohledávky. Za to je jim 17,5 % marže po odvodu DPH málo ?

V ostatních malých obchodech jsou marže mnohem nižší. Pokud mají lékárníci problémy, tak je to proto, že se lékárny množí jako houby po dešti (proč asi ?) a je jich v ČR 2x tolik na obyvatele než v Rakousku. V Praze často najdeme i dvě v jedné ulici. V budoucnu to stejně bude tak, že lékař základní léky vydá nebo prodá pacientovi sám (aspoň si přivydělá) a ostatní léky objedná pro pacienta na Internetu, kterému je pošta nebo jiná zásilková služba doručí až domů (s doplatkem na dobírku), aby jako nemocný nemusel ještě běhat po lékárnách a stát tam frontu.

Lékárníci by se nad tím měli zamyslet. Pokud budou příliš tlačit na pilu, může se jim stát to, že se pacienti i lékaři lehce obejdou bez nich.

Článek byl publikován 27.1.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.