František Mrázek zastřelen

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/01/1485-frantisek-mrazek-zastrelen.htm

Richard Král

Jeden z méně známých miliardářů a jeden z hlavních majitelů Setuzy František Mrázek byl zastřelen včera večer na pražské Lhotce. Lze ho definovat jako velkého Pitrova bílého koně. Tomáš Pitr je nyní v pozici, kdy by měl zmizet.

Úzké propojení obou mužů znamená, že Tomáš Pitr buď vraždu Mrázka sám objednal, aby se zbavil nepohodlného svědka, bílého koně a obchodního partnera, který na něj hodně věděl a přestal ho respektovat, a nebo jde o útok zvenčí na jeho skupinu okolo Setuzy a jde o život samotnému Pitrovi. V obou případech je pro Pitra nejlepší zmizet.

František Mrázek byl jeden z nejúspěšnějších českých veksláků a zlodějíčků, kteří se vypracovali a dosáhli na miliardové majetky. Přes šmelení s bony a prodávání „digitálek“ za minulého režimu se z něj stal příslušník podnikatelské elity České republiky. Kulka odstřelovače ho zasáhla týden před jeho 48. narozeninami.

František Mrázek byl člověk, který měl řadu obchodních aktivit a řadu nepřátel. V podstatě nechodil nikam bez ochranky a jeho vilu hlídali stabilně čtyři muži. Svou ochranu ještě zvýšil poté, co na něj neznámý pachatel vypálil několik ran a zranil ho během jeho cesty z Českého Brodu do Prahy v létě 2002. Mrázek tehdy případ nepodceňoval a zajistil si v České televizi reportáž v pořadu Na stopě, která slibovala 2 miliony korun komukoli, kdo o střelci na Mrázkovo auto poskytne informace (vše bylo však vysíláno anonymně, jméno Mrázek nepadlo).

Kontakty Františka Mrázka byly značné. Počínaje vysokými politiky sociální demokracie (Ivo Svoboda, Michal Kraus, Pavel Mertlík, Miroslav Šlouf), se kterými přes Baraka Alona (známého a úspěšného tuneláře Komerční banky) zprostředkoval vytunelování ruského dluhu a jeho prodej neznámé a tajemné firmě Falkon Capital až po úzké styky na BIS a speciální policejní složky pro boj s organizovaným zločinem.

Velmi úzké vazby pojily Mrázka s  Miroslavem Provodem, podnikatelem „Mrázkova“ ražení. Společně úspěšně přes nesplácené úvěry tunelovali Agrobanku, Pragobanku, IPB a další peněžní ústavy.

Ale vraťme se k násilné smrti Františka Mrázka. Smrt faktického vlastníka jednoho z nejvýznamějších českých podniků, který navíc nyní bojuje se státem a s věřiteli, jen dokresluje atmosféru v zemi. Jde o „mafiánský kapitalismus“, přičemž tento termín vymyslel a na jeho zavedení v praxi se významně podílel sám jeho autor.

Pikatní příchuť získává Mrázkova smrt za situace, kdy premiér Paroubek označil Mrázkova kolegu Pitra za „nepřítele státu“ a podobné termíny použil proti celé Pitrově skupině. Nyní si může tedy premiér jednoho „nepřítele státu“, kterému tajně prodal sociálně demokratický ministr Palas takříkajíc „za babku“ (aneb za 229 Kč za akcii) ústeckou Setuzu.

Na řadě i na tahu je nyní Tomáš Pitr.

Článek byl publikován 26.1.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.