Ježíšek existuje! Jmenuje se Rosukrenergo

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/01/1469-jezisek-existuje-jmenuje-se-rosukrenergo.htm

Vladimír Stwora

Věříte na Ježíška? Já ano. Ode dneška. Pod vlivem článku v Právu. Po jeho přečtení jsem pochopil, že takový pohádkový dobráček existuje a rozhodl se příštích pět let obdarovávat Ukrajince levným plynem.

Zamotal mi hlavu článek Ukrajina přistoupila na vyšší cenu za plyn. Podívejte se, co tam píší:

Zástupci ruského plynárenského monopolu Gazprom se v noci na středu dohodli se svými kolegy z ukrajinského Naftogazu, že Rusko dostane zaplaceno za svou surovinu požadovaných 230 dolarů za tisíc kubíků - tedy sumu, kterou platí západní Evropa. Gazprom ale nebude dodávat plyn přímo ukrajinskému Naftogazu.

Nakoupí ho od něj za zmíněných 230 dolarů za tisíc kubíků společnost Rosukrenergo, kterou vlastní Gazprombank a rakouská . Ta bude drahý ruský míchat s mnohem levnějším z Turkmenistánu a z Kazachstánu, a teprve pak prodávat Kyjevu za výslednou cenu 95 dolarů za tisíc kubíků. Oznámil to šéf Naftogazu Oleksij Ivčenko a zdůraznil, že na rozdíl od minulých let nebudou nyní nijak provázány dodávky plynu na Ukrajinu a jeho tranzit do Evropy.

Ukrajina tak od příštího roku zaplatí za plyn jen o deset dolarů za tisíc kubíků víc, než byla konečná nabídka ukrajinské strany při nynějších jednáních s Gazpromem, a o 135 dolarů méně, než kolik od Kyjeva požadovalo Rusko.

Takže se vlk nažral a koza zůstala celá. Rozdíl v ceně zaplatí jen tak ze svého a za nic jakási firma Rosukrenergo patřící Gazprombanku a rakouské bance Raiffeisenbank. No není to hezké? Pak že jsou korporace zlé. :-)

Po fiasku židovského loby v Rusku, které Putin v roce 2004 odtlačil od žlabu, když nechal prošetřit daňové úniky Jukosu, zavřel Chodorovského, firmu Jukos poslal do konkurzu a vzápětí ji prostřednictvím nastrčené firmy BaikalFinansGroup koupil zpátky pro stát, čímž zvrátil výsledky divoké privatizace z časů Jelcina, mu zahraniční kapitál a média ovládaná vy-víte-kým nemohou přijít na jméno.

Mimo nepřetržité kampaně v tisku, kdy z něj dělají totalitního vládce, se pokoušejí jej oslabit i tím, že buď skupují zkorumpované politiky bývalých zemí Sovětského svazu, nebo tam rovnou organizují revoluce, po jejichž proběhnutí bývá nová „revoluční“ vláda odkloněna od Ruska směrem na Západ. Což by tak nevadilo (a ještě před 20 lety bych to přivítal), kdyby to neznamenalo současně ovládnutí mezinárodními bankéři.

The Wall Street Journal Europe napsal: Ukrajina a Rusko ukončily ve středu spor o cenu zemního plynu nepřehlednou smlouvou, kterou paradoxně všichni označují za vítězství Ruska, jehož pověst je za čtyřdenní odstávku plynu celosvětově velmi poškozená. Kreml však bezostyšně zneužil Gazprom k prosazení svých politických zájmů.

Všimněme si těch formulací: … poškozená pověst Ruska … zneužil k prosazení svých politických zájmů... Kdo říká, že si Rusko poškodilo pověst? A o jaké zájmy to jde? Proč nemohou připustit, že Putin prostě neskáče jak oni pískají?

Naproti tomu kdosi se rozhodl doplácet ze svého rozdíl v ceně plynu pro celou Ukrajinu příštích pět let. U toho neznámého kohosi, jež se maskuje firmou Rosukrenergo, samozřejmě o žádné politické cíle ani ambice nejde. Dělá to jen tak. Z čistého srdce. Prostě má Ukrajinu rád.

Je - ne, měl bych říct, bylo by - úsměvné pozorovat, jak noviny ovládané vy-víte-kým v celém světě prskají na Putina a na Rusko za to, že nenechal národní bohatství státu vyplundrovat mezinárodními bankéři a společnostmi v jejich jménu jednajícími.

Mezinárodní bankéři málokdy narazí na odpor, neboť všechno se dá koupit. Vezměte takovou Kanadu, která zprivatizovala kanadské ropné společnosti a ty teď – díky tomu – mohou ukradenou kanadskou naftu prodávat Kanadě zpět za světové ceny. Říká se tomu prý kapitalismus stříknutý globalizací. A je to pro naše dobro! Kdo tvrdí něco jiného, je buď komunista, antidemokrat nebo rovnou podporuje terorismus.

Ostatně stejnou kampaň, jako proti Putinovi a Rusku, se tytéž kruhy pokoušejí vést i proti Venezuele, která si zločinecky nenechala ukrást vlastní naftu a raději ji prodává svým lidem za skutečně lidové ceny.

V Rusku a Venezuele to tedy zatím panu Rothschildovi a jeho poskokům nevyšlo. Uvidíme, co bude dále. Ale poslední akce firmy Rosukrenerg a rakouské banky Raiffeisenbank naznačuje, že to zdaleka nevzdal.

Článek byl publikován 6.1.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.