Bomby v ammánských hotelích: Izraelci evakuováni před útokem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/12/1429-bomby-v-ammanskych-hotelich-izraelci-evakuovani-pred-utokem.htm

Podle izraelských médií, jejichž personál byl evakuován několik hodin před explozemi bomb, byli mezi mrtvými tři členové čínské delegace a vedoucí palestinské zpravodajské služby.

V bombovém útoku v jordánském hlavním městě Ammánu 9. listopadu 2005 byli zabiti také tři členové čínské delegace ministerstva obrany. Tři dospělí muži ve věku 41, 43 a 44 let byli v řadě médií nesprávně popsáni jako univerzitní „studenti“. V takovém případě by bylo muselo jít o skutečně velmi důležité „studenty“, protože v čínském hlavním městě jejich náhlá smrt – během krátké návštěvy – vedla k vyslání vyšetřovací „pracovní skupiny“, složené z pracovníků ministerstva národní obrany a ministerstva zahraničí (http://tinyurl.com/7bt2o).

Obětí byl však také generálmajor Bašír Nafeh, vedoucí palestinské zpravodajské služby, a mnoho dalších. A – jako obvykle – tady použila média mnohem více kouřových clon. Server americké propagandy CNN měl přesto několik zajímavých informací ve webovém článku o ammánských jatkách a zabitých lidech pod titulem „Palestinští činitelé mezi mrtvými“: „Jiní vládní činitelé měli méně štěstí, včetně generálmajora Bašíra Nafeha, hlavy palestinské vojenské výzvědné služby, a Džiháda Fattúha, bratra mluvčího palestinského parlamentu, prohlásil hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. Oba byli na cestě z Káhiry, řekl.“ CNN také oznámila, že podle očitých svědků stálo u hotelu Grand Hyatt ve chvíli výbuchu auto jordánského premiéra. (http://tinyurl.com/9u23t).

Izraelští občané evakuováni před útoky

10. listopadu citoval Los Angeles Times ve svém článku zprávu izraelského listu Haarec, podle níž byli Izraelci bydlící v hotelu Radisson ve středu před útoky evakuováni a dopraveni zpět domů „patrně vzhledem k určité bezpečnostní hrozbě“.

Amos N. Guiora, bývalý vyšší izraelský tzv. protiteroristický pracovník, řekl v telefonickém rozhovoru s The Times, že ho zdroje v Izraeli rovněž informovaly o evakuaci, která útokům předcházela. „To znamená, že šlo o výbornou zpravodajskou práci, jíž se podařilo věc odhalit,“ řekl Guiora, který nyní řídí Institut globální bezpečnosti a politiky univerzity v Clevelandu. „Otázkou, která si žádá odpovědi, je, proč nebyli podobně evakuováni Jordánci pracující v hotelu?“

Na Guiorovu otázku existuje odpověď, viz tinyurl.com/denda. – Článek v izraelském listu Haarec lze rovněž nalézt: www.haaretz.com/hasen/spages/643691.html. (Ta stránka už tam není! Ale zde máme naštěstí PrintScreen. :-). Věděl jsem, že tam ten článek dlouho nebude, tak jsem si to pro jistotu stáhnul a uložil. Editor. )

Zdroj: http://www.moqawama.net/english/_dailynews.php?filename=20051112153843. Přeložila Eva Cironisová.

Článek byl publikován 2.12.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.