Proč tolik křiku okolo nucené správy VZP?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/11/1409-proc-tolik-kriku-okolo-nucene-spravy-vzp.htm

Richard Král

Poté, co nový ministr zdravotnictví David Rath uvalil nucenou správu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, ozval se křik ze všech stran. Zvláště špičky ODS pištěly jak o život, zabručel i sám nadstranický prezident Klaus. Šláplo se někomu snad na kuří oko?

Všeobecná zdravotní pojišťovna je útvar, který byl zřízen velmi promyšleně. Jedná se o jakýsi stát ve státě se značně autonomním vedením. Navíc pravomoci pojišťovny jsou takového charakteru, že to z ní dělá v podstatě polostátní orgán.

Ředitelka VZP Jiřina Musílková sedí na svém zlatém trůnu již od roku 1999 a její odvolání není vůbec jednoduché. Musí jej nejprve schválit třicetičlenná správní rada VZP a poté ještě schválit poslanecká sněmovna.

Současné sídlo VZP, bývalý hotel Flora v Praze, byl zrekonstrován za miliardových nákladů. Zakázku na jeho nákladnou rekonstrukci zadala VZP bez řádného výběrového řízení a rozhodovala o ní správní rada VZP. Přesná data a informace o miliardových tocích z pojišťovny směrem k dodavatelům jsou neveřejná.

VZP má v současnosti podle účetnictví schodek rozpočtu ve výši asi 13 miliard korun (alespoň takové jsou oficiální informace). Považuji tento schodek za velmi nízký, ve světle (nebo spíše tmě) toho, jak v uplynulých letech tekly z pojišťovny miliardy na nejrůznější neprůhledné zakázky, převážně na rekonstrukci budov, evidenční systémy, počítačové sítě, čipové karty atp.

České zdravotnictví je štědře dotováno státem a jen díky tomu se i přes řadu černých děr v něm ještě nezhroutilo. Ročně přichází do zdravotnictví asi 200 miliard korun, z toho více než polovina proteče přes VZP. Od doby svého vzniku VZP natolik rozbujela, že požírá jen na svůj provoz asi 3,5 miliardy ročně. Ten pravý tunel ale spočívá v investičních nákladech, kde mizí další miliardy.

VZP se nemusí bát krachu ani likvidace. Za její závazky ručí stát, který do ní pravidelně rok co rok pumpuje finanční injekce, aby ji uživil při životě. Naposledy poslal Paroubek Musílkové tři miliardy. Scénář zde nápadně připomíná bezhlavé a slepé pumpování peněz do polostátních bank za Klausových vlád.

Proto kdo ovládá VZP, má v ruce silnou ekonomickou moc. Disponuje miliardami, které nejsou zdaleka tak pod drobnohledem jako u klasických státních orgánů – ministerstev apod. To je také hlavní důvod k tomu, aby ambiciózní David Rath využil dluhy VZP k tomu, aby sem dosadil jemu (resp. soudruhu Paroubkovi) loajální vedení. „Cíl je jediný - zlikvidovat paní ředitelku Musílkovou a dosadit tam svého člověka.“ komentoval Rathovy kroky předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

Současná situace ve VZP je poněkud komická. Dlouholetý předseda správní rady VZP JUDr. Richard Schwarz, který má oprávnění svolat správní radu (jen ta může iniciovat odvolání Musílkové), ujel radši do Kostariky (občas se však hlásí i z Indie, takže kdo ví). Jeho zástupce, ostravský poslanec ČSSD Jiří Hofman dělá hloupého a odkazuje na předsedu.

Richard Schwarz je jedním z nejmocněších osob ve VZP, a povídá se, že Jiřina Musílková je jen jakési mediální křoví. V minulosti snad proslul nejvíce tím, když si nechal funkční období prodloužit ze dvou let na čtyři novelou zákona o VZP, a po uplynutí čtyř let mu pražská Právnická fakulta vypracovala posudek, kde vyložila novelizaci zákona tak, že „funkční období se prodlužuje ne o dva, ale vlastně o čtyři, tedy dohromady šest let“.

Šikovné, že?

Článek byl publikován 19.11.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.