Masakr ve Fallůdži rok poté: Důkazy o použití chemických zbraní

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/11/1397-masakr-ve-falludzi-rok-pote-dukazy-o-pouziti-chemickych-zbrani.htm

Richard Král

Americká válečná anabáze v Iráku získává stále větší šrámy. Italská televize RAI odvysílala dokument „Fallúdža – utajený masakr“, ve kterém bývalí američtí vojáci, kteří na město před rokem útočili a civilisté ve Fallůdže svědčí o použití chemických zbraní vůči rebelujícímu městu.

To, že americká armáda masakruje civilisty, snad už nikoho nepřekvapí. Případů je již tolik, že se jen zlomek z nich dostane do pozornosti médií. Oficiální místa se v americké armádě vždy vyjádří, že šlo buď o „nedopatření“, „politováníhodný omyl“ (pokud někdo přežije, kdo by mohl svědčit) nebo rovnou označí mrtvé za „teroristy“ či „povstalce“ (jsou-li všichni mrtví, už nepromluví).

Svědectví o použití fosforových zápalných pum proti městu plnému civilistů však staví americké ozbrojené síly do nové, ještě hrůznější dimenze. Armáda země, která se staví na odiv jako vzor demokracie a humanity a která svrhla režim Saddama Husajna právě s odkazem na jeho masakry civilistů chemickými zbraněmi, se chová stejně jako Saddam Husajn.

Reportáž italské televize RAI předložila důkazy o použití vysoce zápalných fosforových bomb a zvláštního druhu napalmu pod označením MK77, který je zakázán mezinárodní smlouvou OSN podepsanou v roce 1980. Informace potvrdili američtí vojáci Jeff Englehart a Garett Reppenhagen, veteráni 1. pěší divize, která na Fallůdžu útočila.

Potrefená husa se ozvala nebývale rychle. Bezprostředně po odvysílání dokumentu v televizi RAI se americké ministerstvo obrany ohradilo proti zveřejněným informacím a označilo je za „dezinformace“, aniž by (jako bvykle) počkalo, nakolik se aféra rozvíří a bude-li třeba vůbec reagovat.

Načasování odvysílání reportáže bylo první den návštěvy iráckého prezidenta Talabáního v Itálii. Mezi italskou veřejností panuje silná potiválečná nálada, přesto udržuje země v Iráku asi třítisícový kontingent „mírových sil“.

Právě díky masakru ve Fallůdži panuje ve městě a mezi celou sunnitskou populací silný odpor k okupantům. Američané nasadili proti rebelujícímu městu, které se odmítalo podřídit jejich okupaci, těžké zbraně včetně letadel. Část města se ocitla v troskách, tisíce lidí prchaly ze svých domovů.

Slavná US Army si tedy může přičíst další triumpf do své udatné válečné sbírky. Po napadení suverénního státu bez vyhlášení války a bez schválení akce Radou bezpečnosti OSN, jak to vyžaduje mezinárodní právo, přes okupaci státu, mučení vězňů až k paušálnímu použití chemických zbraní proti hustě obydlenému městu.

Silné povahy si mohou celou reportáž přehrát zde: www.rainews24.rai.it.

Upozorňuji, že pohled na těla spálená fosforem a zmasakrované civilisty není příliš přitažlivý.

Článek byl publikován 10.11.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.