Vrah tří policistů na svobodě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/11/1387-vrah-tri-policistu-na-svobode.htm

Richard Král

Zdeněk Bulawa, proslulý vrah tří policistů, jejichž auto rozmetal opilý ve svém mercedesu před dvěma lety, byl opavským soudcem Danielem Hřivňackým propuštěn na svobodu na podmínku. Odseděl si dva roky vězení.

Je velmi těžké psát komentář k takové události. Fakta hovoří sama za sebe. Opilý řidič, který zabil tři policisty, je na svobodě a může znovu usednout za volant. Řidičák sice nemá, ale na ten auto nejezdí.

Spravedlnost českých soudů se opět projevila v plné kráse a nahotě. Za jednoho mrtvého policistu si Bulawa odseděl asi osm měsíců. Mohl si odsedět i méně, ale krajský soud mu trest zvýšil v odvolacím zřízení o rok.

Soudy nepřímo označily za víníky, resp. spoluviníky nehody samotné policisty, kteří prý nerespektovali značku STOP. Byla to prá jejich chyba, nedávali pozor a nevyhnuli se opilému pirátu silnic Bulawovi, pachateli 34 evidovaných dopravních přestupků, který se řítil více než stokilometrovou rychlostí a údajně i s vypnutými světly.

Co říkají policisté na to, jakou ochranu poskytují stát a soudy jejich vrahům? Není se čemu divit, že policii hromadně opuští řada lidí. Nejsou ochotní sloužit systému, který nejenže je neochrání, ale bere jim stávající výhody a výsluhy zaručené služebním zákonem (o kterých lze ovšem diskutovat).

Beztrestnost vraha policistů je výsměchem a pohřbem veškerých nadějí o „zlepšujícím se stavu“ naší justice. A je také dobrým zrcadlem spravedlnosti, jak si ji představují a vykonávají naše soudy. Bulawa by si odseděl více, kdyby veřejně popíral holocaust, než když zabil tři policisty.

Co více dodat? No comment.

Článek byl publikován 1.11.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.