Nebezpečí jménem opilý Bush

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/09/1356-nebezpeci-jmenem-opily-bush.htm

Doug Thompson

Podle toho, co uvádějí v National Enquirer, alkoholik, prezident Bush opět pije.

V normálních časech by člověk nad takovou zprávou v bulvárních novinách, jako je Enquirer (který je proslaven spíše tím, že na titulních stránkách rozpitvává rozvody celebrit), mávl rukou. Ale Amerika v Bushových časech je všechno možné, jenom ne normální, a příliš mnoho varovných náznaků ukazuje, že Bush se opět utápí na dně skleničky. O Bushově alkoholovém pokušení jsme se zmiňovali už 25. srpna.

Jsem, stejně jako prezident, bývalý alkoholik. Na rozdíl od něj abstinuji už 11 let, tři měsíce a 16 dnů. Bush říká, že skončil s pitím bez pomoci jakékoliv organizace a aniž prošel jakýmkoliv odvykacím programem. Mně se dostalo velmi mnoho pomoci – od vlastní rodiny, od přátel a od organizace Alcoholics Anonymous. Jako alkoholik (který ví) mohu s klidným svědomím prohlásit, že všechny dostupné důkazy potvrzují, že Bush pije a ne málo.

Náznaky jsou patrné už dlouho. Bush spadl z gauče poté, co – říká jeho asistent – usnul. Objevil se na veřejnosti s pohmožděninami a poškrábaným obličejem, to jsou zranění, která si obvykle přivodí totálně opilý člověk. Mizí na delší dobu z pohledu veřejnosti, vybírá si více dovolené, než kterýkoliv jiný prezident, má potíže artikulovat slova, na veřejnosti působí bez zájmu, plete věty. V některých případech vypadá zmateně a neschopen soustředit pozornost. V průběhu krize po hurikánu Kateřina, kdy byl konfrontován s hororem podél zálivu, projevil nedostatek emocí či soucitu.

Na této webové stránce loni uvedli, že lékaři v Bílém domě předepsali prezidentovi antidepresiva. Míchá-li Bush alkohol s antidepresivy, jeho schopnosti rozlišovat jsou omezeny ještě více.

Zdroje v Bílém domě mi sdělují, že prezident je příliš často neschopen se ovládat. „Lidé mají strach říkat mu nepříjemné věci, které nechce slyšet, a riskovat jeho zlobu,“ je slyšet z Bílého domu. Totéž ostatně psal minulý týden i časopis Newsweek v článku How Bush Blew It.

Enquirer provedl interview s doktorem Justinem Frankem, psychiatrem a autorem knihy The Couch: Inside The Mind Of The President

„Ano, opravdu se domnívám, že Bush se vrátil k alkoholu,“ říká Frank. „Pro alkoholiky, kteří neprošli žádným odvykacím programem (jako prezident), je velmi nesnadné zvládnout těžší stresové situace. Myslím, že je důvodem k obavám, jestliže Bush v době stresových situací náhle mizí. Tráví příliš mnoho času na svém ranči. Tohle je velmi znepokojivá skutečnost.“

Dr. Frank je vysoce vážený odborník na psychiatrii na univerzitě George Washingtona a jeho kniha o prezidentových problémech byla pozitivně hodnocena jinými odborníky z oboru. Loni jsme s ním měli interview, kde jsme rozebírali Bushovo rozpadající se mentální zdraví. Jeho závěry potvrzují, že Bush ztrácí půdu pod nohama.

Pracovníci v Bílém domě sdělují, že šeptanda o prezidentově blízkém vztahu k alkoholu se začala objevovat minulý rok v západním křídle Bílého domu. A spolu s ní otázky, zda současně nezneužívá předepsané prášky. Hovoří se o prudkých změnách prezidentových nálad, o neočekávaně zrušených schůzkách a dokonce o snížení počtu lidí, kteří mají k Bushovi povolen přímý přístup.

„Od okamžiku, kdy Bush převzal úřad, visí ve vzduch dvě otázky, které – jak se zdá – se média rozhodla ignorovat,“ řekl nám dr. Frank v srpnu. „Pije Bush? A pokud nepije, není jeho soudnost poznamenána všemi těmi roky, kdy pil?“ Odpovědi na obě otázky by měly být adresovány hloubkovým ohodnocením jeho psychického stavu.

Je samo o sobě dosti znepokojující míti v Bílem domě cvoka. A je ještě mnohem více znepokojující, pokud ten cvok navíc pije.

Článek Dangers of a Drunk Dubya vyšel na serveru Capitol Hill Blue 23. září.

Článek byl publikován 29.9.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.