Kalousek se vzteká

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/09/1349-kalousek-se-vzteka.htm

Richard Král

Odcházejícího předsedu českých komunistů Miroslava Grebeníčka bodla vosa vypuštěná předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem. Ten ve zlosti z toho, že ČSSD místo ústupků a proseb k lidovcům prohlasovala nový zákoník práce s KSČM, označil KSČM za „zločineckou organizaci“.

O proslulém lidoveckém hrochovi Miroslavu Kalouskovi jsme již na Zvědavci psali. Popsali jsme jeho zářivou kariéru, úspěchy a bitvy. Nyní o sobě dává lidovecký předseda opět vědět. Začal se vztekat.

Miroslav Kalousek se vzteká. Vzteká se mnohem více, než klidný Miroslav Grebeníček, který ho chce vůči jeho výrokům o komunistech žalovat. Kalousek cítí, že lidovci mohou přijít, resp. právě přicházejí o roli jazýčku na vahách, o roli hýčkané milenky v koalici. A nejen v té současné, i v té budoucí. Premiér Paroubek je pragmatik, s komunisty se stýká a spolupracuje celý svůj život a totéž chce uplatnit na vládní úrovni.

Grebeníček se sice Kalouskovým „výtržnickým výrokům“, jak je označil, brání a označuje je za pokus o šíření zášti vůči legální a registrované politické straně, ale na druhé straně si může spokojeně mnout ruce. Po letech plíživého snažení a vyčkávání se komunisté z KSČM znovu stávají významnou politickou silou v zemi.

Paroubkovi spolupráce s KSČM vůbec nevadí. „Nezáleží na tom, je-li kočka bílá nebo černá, hlavně že chytá myši“, nechal se slyšet. Vládl by totiž rád dál i po volbách, neboť rozjeté kšefty se nedají zvládnout za necelý rok. A v případě volebního patu by mohl úspěšně vytvořit menšinovou vládu s podporou soudruhů z KSČM.

Kalouskovi lidovci by tak mohli přijít o výsadní postavení, které na naší politické scéně mají – o post v každé vládě, o podíl na moci. Mohli by se stát pouhou křičící opozicí.

Výroky o „spolupráci s bolševikem“ či o „zločinecké organizaci“ zní z úst předsedy KDU-Československé strany lidové (ČSL) velmi směšně. Jak známo, Československá strana lidová „spolupracovala s bolševikem“ (použijme slova zavilého „antibolševika“ Kalouska) po dlouhá léta za komunismu v Národní frontě. Poslušně uznávala vedoucí roli KSČ a kolaborovala s touto „zločineckou organizací“, jak ji pan Kalousek nyní nazývá.

Stejně jako pan Kalousek označuje KSČM za nástupnickou stranu zločinecké organizace KSČM, je Kalouskova KDU-ČSL nástupnickou stranou kolaborantské strany Národní fronty. Navíc se pan Kalousek na kolaboraci přímo podílel, když do Československé strany lidové sám vstoupil v roce 1984 a politicky se tak angažoval v subjektu, který byl součástí komunistické Národní fronty.

Mezi Paroubkem a Kalouskem není proto žádný rozdíl. Oba dva v minulosti s komunisty čile a ochotně spolupracovali. Stejně by tak oba učinili v budoucnu, pokud by se jim to hodilo. Bohužel pro Kalouska je nyní existenciálně nevýhodná hrozící spolupráce soudruhů ČSSD a KSČM. A tak křičí a vzteká se jako malý kluk.

Článek byl publikován 24.9.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.