Tanečkáři

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2005/09/1337-taneckari.htm

Mindy

Nelíbíte se mi a štvete mě. Mám svoje povinnosti. Mám zodpovědnost. Jsem dospělá. Dospělí to takhle mají. Povinnosti a zodpovědnost.

Vy jste děti. Vy, co se natěšeně chystáte na další technopárty. Na ParoubTek. Vybrali jste si to. Být dětmi. Velkými dětmi poměrně. Dospět se vám nechce. Je s tím spojeno moc věcí, které neumíte. Takže tancujete. Jako dementi křepčíte pod nebem, které vidělo už lepší i horší věci. A ještě uvidí. Tancujete a pitomě se mýlíte, že jste za bojovníky. A myslíte si, že tancujete za právo na svobodu otravovat dospělé a právo na to, být nechutní. Taky omyl.

Otravujete velice a nechutní jste. Demonstrativně a plánovitě vyrábíte ruchy, bordel a atmosféru neklidu. Ne pro věc samotnou. Vy tancujete, abychom si vás všimli. My, dospělí. Tancujete, abyste nás naštvali.

Podařilo se. Všimli jsme si vás. A jsme naštvaní. Takže je na čase vám to zatrhnout. To vaše jalové posunování estetických hranic a mezí obyčejné slušnosti. Jako provokující děti, teroristé, prostě nemáte nárok. Nic jste zatím nedokázali. To my vám dáváme najíst. My vyrábíme ty krámy, co si kupujete. My se staráme o vaše zdraví a chráníme vaše životy. My dospělí. Máme zodpovědnost.

Vám se práce zjevně nedostává. Naše chyba. I doba je trošku lepší než bývala. Vzali jsme vám v dobrém úmyslu jednoduchý a slušný důvod k revoltě. Nejednoduché a málo efektní důvody k protestům nejsou dost rytmické. Složitější taneční figury vám z lenosti nejdou. Jen to techno. Naše i vaše chyba. Nenaučili jsme vás dostatečné úctě, poslušnosti, slušnosti a dobrým mravům.

Takže to trochu pospravíme. Ty naše chyby. Ukázníme vás. V krajním případě i pendreky. Proto přece tancujete, rušíte, znečišťujete, opíjíte se, fetujete, rvete se a válíte se po sobě napodobujíce veřejně milostný akt. Pro naši pozornost. Protože jste děti. A nic děti tak netrápí jako nezájem. To raději ten výprask.

Bude. Když překročíte lajnu. Třeba jen o píď. Pro vaše dobro vás i seřežeme.

Alespoň doufám. Očekávám to od lidí, na které jsem delegovala ochranu mého i vašeho zájmu. A platím je. V tomto případě za to, že vám zamezí být nechutní a otravovat. Očekávám, že se nenechají vydírat haranty, kteří si za rukojmí berou náš komplex z předlistopadových totalitních praktik. To je můj zájem a jejich povinnost. Paroubka a spol...

Váš zájem je to ostatně také. Když to neudělají, budete totiž příště muset být ještě nechutnější a otravnější nebo stejně nechutní a otravní, ale na jiném místě. Tam, kde to bude víc vadit. Budete muset víc pít a fetovat. Bude víc sanitek. Proto, abychom si vás všimli. Že se tu tak ztraceně motáte. V tomhle celkem pohodlným životě. Kde můžete mnohé, nikoliv však všechno.

To vám dlužíme. My dospělí. Ty zákazy a příkazy. Tu přísnou pozornost. Aby se vám nestalo, že jediní, koho budete zajímat, jsou tancmajstři. Dospělí hajzlíci, co vás použijí pro svůj profit. Využijí vás i vaše blízké. Mámu, která prudí a nudí. Fotra, co spíš není než je. Použijí jejich lásku k vám pro sebe. Pro politikaření a vydírání. Kdo ví, co nakonec vytancujete. Pro dospělé hajzlíky. Pro tancmajstry.

Protože na ParoubTek budete tancovat už hlavně pro ně.

V rytmu techna.

Hm.

Článek byl publikován 15.9.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.