Kanadští imigrační úředníci odmítli azyl cikánské rodině, protože je příliš tmavá

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/1999/09/133-kanadsti-imigracni-urednici-odmitli-azyl-cikanske-rodine-protoze-je-prilis-tmava.htm

Vladimír Stwora

Kanada zamítla v lonském říjnu žádost o azyl cikánské rodině Mitáčově, protože prý je "moc tmavá". Podle kanadských emigračních úředníků, šlo spíše o Pákistance nebo Turky. Druhým důvodem zamítnutí bylo údajné "sarkastické" chování rodiny Josefa Mitáče při jednání na úřadu. Úředníci si stěžovali, že Mitáčův syn se během řízení "usmíval až smál" a chování rodiny "nebylo důvěryhodné". 

Podle kanadského deníku "Ottawa Citizen" federální soud rozhodnutí minulý týden zrušil a případ se bude znovu projednávat. 

Vzpomínám si na svou vlastní sérii pohovorů s emigračními úředníky. Svůj první rozhovor jsem absolvoval v rakouském Treiskirchenu. Byl jsem pozván na určitou hodinu do místnosti té a té. Zaklepal jsem a vešel. Za stolem seděl chlap jak hora, zahloubán do svých lejster, nevěnoval mi pozornost. Pozdravil jsem a zůstal před ním stát. Chlap tiše něco řekl, znělo to jako "gl blrf reftf". Myslel jsem, že - zabrán do práce - nahlas uvažuje. Po chvíli chlap znovu řekl: "Rfrf ssfrtg fsfrf !" Nedopověděl jsem. Chlap vhlédl od svých lejstr a zařval na mě česky: "Tak zavřete ty dveře, krucinál!" V tomto duchu se pak nesl celý náš rozhovor. Představa, že bych se při rozhovoru s emigračním úředníkem smál, mi připadá nemožná. Inu, "quod licet iovi, non licet bovi". Nemám, holt, tu správnou barvu kůže. 

A co se týče konečného vyřízení žádosti rodiny Mitáčovy o azyl, hádejte, jak celá věc dopadne. 

Původní článek v Ottawa Citizen najdete zde.

Článek byl publikován 26.9.1999


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.