Rusko-čínské cvičení

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/08/1310-rusko-cinske-cviceni.htm

oji

Zprávy o pořádaných vojenských cvičení jsou zpravidla nezajímavé. Před sametem jsme byli informováni o skvělém a hladkém průběhu setkání vojsk Varšavské smlouvy. O cvičení NATO jsme se dozvídali málo nebo vůbec nic.

Nyní jsme naopak zpravováni o úžasném cvičení NATO a vojenské manévry ostatních jsou popisovány spíše okrajově.

Většinou jsou zprávy podobného typu pro mě nudné a nic neříkající. V posledních dnech jsem ale zachytil zprávu v médiích minimálně publikovanou. Přitom se nejedná o obyčejné chřestění zbraní, ale nový strategický jev na východní polokouli.

Vyčkával jsem nějakou dobu, zda na toto téma někdo něco nenapíse, ale neozval se nikdo. A tak přestože nejsem nejsem expert na vojenství, chci ostatní zvědavce upozornit na (podle mého názoru) významnou vojensko-politickou událost.

Rusko a Čína pořádá v těchto dnech vojenské cvičení.

Jedná se o vůbec první rusko-činské vojenské cvičení. První fáze probíhala od 18. do 19. srpna na území Dálného východu.

Druhá fáze je naplánovaná na 20.-22.srpen na čínském území. V srpnu od 23.-25. začne cvičení ve střelbě.

Zainteresované strany tvrdí, že cvičení těchto dvou armád napomůže ke schopnosti čelit mezinárodnímu terorismu, extremismu a separatismu.

Nezainteresované strany (USA) tvrdí, že se jedná o pouhou demonstraci síly.

Na první pohled je cvičení přestárlého ruského dinosaura s muzeální výzbrojí konaná s kýmkoliv low-end news (nedůležitá zpráva). Kolik takových cvičení už bylo. Nyní si ale ruský medvěd vyrazil na námluvy do tisíciletého čínského císařství a nynějšího ekonomického tygra. A to už je přece jen jiné kafe. Je to významné sblížení dvou totalitních mocností, ze kterého nemusí vzejít nic dobrého.

S informací o společném vojenském cvičení Ruska a Číny se objevují znepokojivé otázky:

1. Je to první krok k vytvoření velmi silné opozice k USA? Opozice, která by časem mohla být tak silná, že by mohla zničit i ten kus šutru na kterém se řítíme vesmírem neznámo kam?

Většina myslících lidí se uvědomuje, že vznikne-li tento mocenský blok, bude jiný než USA. Rusko a Čína jsou země, které jsou tradiční svou totalitou. Tamní obyvatelé jsou na totalitu zvyklí a vyhovuje jim.

2. Co bude znamenat vznik takové světové velmoci pro rozhádanou a nejednotnou Evropu? Je přece příliš blízko, příliš svobodomyslná a nezanedbatelná. Bude vývoj na východě znamenat bezpečnostní riziko pro Evropu?

3. Bude tento mocenský blok stejně expandovat do jiných částí světa jako USA? Zatím pouze ohrožují své nejbližší sousedy. Ale s rostoucí ekonomickou mocí určitě poroste hlad po novém území.

4. Média buď záměrně a nebo nevědomky ignorují vznik velkého mocenského svazku, který by mohl určovat světovou politiku minimálně po desetiletí.

USA a západní novináři přece musí tušit co na východě může vzniknout a že tak už nyní Západ ztrácí pozice na východní polokouli.

USa je za vodou a tuší, že velmocí zůstane. Ale Evropa? Proč se evropští politici, novináři a stratégové nezabývají něčím takovým a neinformují veřejnost?

Je informační embargo na toto vojenské cvičení záměrné? Nebo našim novinářům už jen stačí informovat o tom, jak je vyvolené lízátko sladké?

Je tady spousta otázek a zdá se, že nemají být veřejně řešeny.

Mám pocit, že vojenská cvičení takových zemí jako je Rusko a Čína mohou znamenat velké bezpečnostní riziko pro budoucnost Evropy a světa.

A druhým pocitem je, že institucionální média pomalu ale jistě rezignovaly na svou informační funkci. Informace budou v příštích letech dostupné většinou přes internet a budou záviset na zvídavých lidech.

Zdroj:

http://www.mosnews.com/news/2005/08/19/chineseus.shtml

Článek byl publikován 22.8.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.