O stavbě plotu v Matiční ulici

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/1999/10/130-o-stavbe-plotu-v-maticni-ulici.htm

Vladimír Stwora

Nechutný případ se stavbou plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem pokračuje svou další fází: stavba započala, ale byla násilně přerušena. Cikáni plot blokují vlastními těly, už dokončená pole plotu znovu rozebrali a stavební firmě tak znemožnili práci. Grémium romských regionálních představitelů vyhrožuje dalším exodem, a "pokrokoví" novináři z celého světa cítí krev.

Nechutným se nezdá ani tak případ samotný, jako spíše naprosto neadekvátní mediální pozornost, které se této události dostává. Z případu se stal "rasový útlak". Naprosto se opomíjejí rozumné argumenty, jako že plot neohrazuje cikánskou čtvrť, pouze odděluje asociální skupinu neplatičů nájemného (včetně bílých) od těch ostatních. Dále plot neznemožňuje průchod. V plotě bude stále otevřená branka. Důvodem stavby plotu je vytvoření protizvukové bariéry, nikoliv vytvoření hranice cikánského gheta. 

Kdosi moudrý řekl, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. V tomto případě tedy neplatiči a asociálové (všimněte si, že neříkám Cikáni - těch je tam totiž ve skutečnosti relativně málo) mají právo být hluční. Mají právo neuklízet své okolí, prostě žít stylem, který je jim vlastní. Na druhé straně - slušnější část společnosti má právo nebýt obtěžována hlukem asociálních skupin v sousedství. Až potud je vše jasné. Dnes ovšem převládá "pokrokový" názor, že nikoliv. Diskuse se posunula do jiné roviny. Už se nediskutuje o tom, zda asociální živly mohou žít, jak chtějí (o tom se už nikdo neodváží pochybovat), ale o tom, že ta slušná část obyvatelstva se musí nechat obtěžovat hlukem, špínou a dalšími nepříjemnostmi vyplývajícími z blízkého sousedství s asociály. Jinak je to rasismus. Hranice svobody jedněch se posunula na úkor svobody druhých.

Nějak se přitom zapomíná na skutečný důvod, který vede Cikány k tomuto boji. Právnicky se tomu říká build the case. Cikáni potřebují argumenty, které by jim umožnily dostat politický azyl v rozvinutých západních zemích. Jejich ekonomická emigrace se velmi těžko zdůvodňuje bez dokázaného útlaku na základě rasy. Stavba plotu v Matiční ulici je pro ně darem z nebe. To je nevyvratitelný argument a jsem si jistý, že v příštím roce bude tisíckrát úspěšně použit dalšími ekonomickými emigranty cikánského původu. Co na tom, že je to ve skutečnosti jen docela obyčejné vydírání? Je mi v tomto případě Čechů upřímně líto.

Článek byl publikován 7.10.1999


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.