Pozor, komunisté nejsou prasata

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/08/1291-pozor-komuniste-nejsou-prasata.htm

Richard Král

Označovat komunisty za prasata či je k nim přirovnávat je protizákonné, a to i v žertu. Ochrannou ruku jim poskytla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Český rozhlas byl upozorněn, aby jeho pořady nepodněcovaly k nenávisti k určité skupině obyvatelstva.

O co vlastně šlo? V Českém rozhlase byl odvysílán rozhlasový satirický pořad s názvem „Ptá se“. Padl zde následující výrok: "Dítě se ptá: A kdo je komunista? Já samozřejmě svýmu dítěti a svým psům říkám jednoznačně, že komunisti jsou prasata." Šlo o satirický pořad, tj. pořad jehož účelem a podstatou je být vtipný či se o to pokoušet. Ale zde se redaktoři ke své smůle otřeli o mocnou a chráněnou skupinu, komunisty.

Jejich bývalý kandidát na prezidenta, jihočeský advokát Miroslav Kříženecký se nechal slyšet: „Tohle je přímá urážka. Každý člen KSČM i bývalý člen KSČ, jako jsem já, se musí cítit uražen. A jestli tam, řekla, že se to má dětem vštěpovat odmalička, je to vážně vrchol a žádná nadsázka.“ Zasedl i klub komunistických poslanců a sepsal stížnost na RRTV. Komunistům se ihned omluvil šéfredaktor Českého rozhlasu Jan Pokorný. Kde bychom to byli, aby bylo možné beztrestně označovat, byť v žertu, komunisty za prasata?

Autorka zmíněného výroku Ester Kočičková měla štěstí, že šlo o výrok v satirickém pořadu. Bylo možno ho tedy považovat za míněný nevážně. Jinak není vyloučeno, že by se ocitla před soudem. Vzhledem k vysokému procentu, resp. většině českých soudců, kteří jsou bývalými členy KSČ je vysoce pravděpodobné, že by ji soudil také bývalý komunista.

RRTV se nakonec rozhodla Český rozhlas pouze pokárat a pokutu neudělit. Ovšem podobné výroky o komunistech se nesmí opakovat! Se zajímavým přirovnáním přišel místopředseda RRTV Jiří Šenkýř, který postavil komunisty vedle Romů (cikánů), židů a farářů. A urážet se prý nesmí nikdo z těchto skupin.

Sami komunisté byli s rozhodnutím spokojeni. Ještě před šestnácti lety by sice autora takového výroku mohli rovnou zavřít, dnes ho mohou jen za pomoci zákona umlčet. Že u nás máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu, že komunisté v naší zemi povraždili desetitisíce lidí a další miliony terorizovali, je věc jiná.

V příštích satirických pořadech budou muset být tedy redaktoři opatrnější. Mohou si snad vzít na mušku např. rasisty, xenofoby, homofoby a všelijaké další politicky nekorektní skupiny. Zcela jistě i fašisty a neonacisty. Možná i euroskeptiky, odpůrce Euroústavy a další nepohodlné živly. Ale komunistům by se měli vyhnout velkým obloukem.

Takže nezapomeňte! Označovat komunisty za prasata nemusí být až tak beztrestné a vtipné. Píše se rok 2005 a jsme v České republice.

Článek byl publikován 5.8.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.