CzechTek v nás

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2005/08/1287-czechtek-v-nas.htm

Kateřina Bayerová

Zprvu jsem vlastně vůbec nechtěla psát o CzechTeku, protože tato kultura mi není blízká a vlastně s ní mám jen povrchní zkušenost. Když jsem ale sledovala policejní manévry, jež vypadaly v televizních záběrech jako z nějakého válečného filmu, bylo mi jasné, co bude následovat. Okamžité reakce všech, kteří na CzechTeku ani nebyli, ale rozhodně mají svůj vyhraněný názor na to, proč byl zásah příliš agresivní, nebo proč byl v pořádku. Nemyslím si, že by se něco podstatného změnilo, kdyby policie nezasáhla vůbec. Jen televizní reportáže by přinesly místo válečných záběrů obrázky zdevastované louky a hromad odpadků a naši politici by se ptali, proč vlastně policie nezakročila. A ani náhodou není co závidět velitelům celého zákroku, kteří zřejmě dostanou přes prsty teď za příliš tvrdý postup a dostali by přes ně i tehdy, kdyby nedělali nic a nechali technaře svému osudu.

V našem státě mě často fascinuje, jak se ze záležitosti vyloženě apolitické udělá něco, co pohne k nějakým vyjádřením i politiky, kteří klidně dřímali a přemýšleli o čemkoliv jiném než o politice. Najednou mají možnost se zviditelnit a tak mluví. Proto je zákrok na CzechTeku brutální, nepřiměřený a tuším, že slovy pana senátora Štětiny, zuřivého antikomunisty, provedený v duchu předlistopadového režimu.

Vůbec nepochybuji o tom, že naše policie je plně v rukou současných vládců, kteří nebudou váhat a vyšlou ji proti lidem, mělo-li by být ohroženo současné uspořádání společnosti. Nepochybuji rovněž o tom, že v současnosti vše směřuje k vyloženě policejnímu státu, aby se dařilo potírat snahy o překonání současného systému. To jsou fakta, která je třeba mít na paměti a je důležité na ně upozorňovat. Nemyslím si ale, že CzechTek je právě ten nejlepší příklad směřování k policejnímu státu. Říkala jsem v úvodu, že moje zkušenosti s technokulturou jsou sporadické. Netuším ale, co lze pokládat za kulturního na hromadách odpadků, řvoucích reproduktorech, opilé či zdrogované mládeži, jež se na tyto akce sjíždí i z ciziny, a dalších podobných projevech. Chápu, že v současné společnosti mají mladí málo možností, jak se projevovat, že příslušnost k technokultuře je určitá forma revolty proti současnému systému, ale nemyslím si, že je tou správnou cestou.

Pravdou je, že podobnou akci jsem navštívila spíše omylem jen jednou v životě a odnášela jsem si značně rozporuplné dojmy. Věřím tomu, že ti, co dnes prohlašují zásah policie za příliš agresivní, třeba pan prezident Klaus, nebo výše zmíněný senátor Štětina a další, na technopárty nebyli nikdy. Pokud se mýlím, snad mi to prominou, ale z jejich projevu soudím, že vlastně ani nevědí, co obhajují. A pokud, vrátím-li se na začátek článku, je to jen snaha o vlastní zviditelnění se, pak značně laciná.

Dle televizních záběrů a načasování policejní akce na pozdní odpoledne, kdy se již CzechTek plně rozjel, soudím, že policisté na místě učinili zajímavé a pro ně zcela překvapivé sociologické pozorování, když totiž necháte dospívající chlapce nalévající se pivem, celé odpoledne tancovat mezi do plavek svlečenými děvčaty, potom do nich i do těch děvčat začnete mlátit pendrekama, házet dělobuchy a granáty se slzným plynem, tak po vás ti „výrostci“ začnou házet pivní lahve a větve. Řekla bych, že to je podmíněný reflex zkrátka chování vrozené všem savcům, možná kromě vejcorodých a vačnatců. Škoda že ty policisty nikdo o podobných věcech nepoučil dříve, byla by pak naděje že celý zásah bude veden zcela jinak

Kulturní vyžití mladých lidí v rytmu technohudby, drog a alkoholu není alespoň dle mého názoru ideální. Pokud navíc dochází k zjevnému porušování zákonů, což alespoň podle zpráv, jež se mi dostaly do rukou, v případě víkendového CzechTeku docházelo, nezbývá než celou věc nějak řešit. Policie v žádném případě nesmí zasahovat tak brutálně, jak se stalo, ale je to právě o tom, že dnešní naše policie se primárně připravuje na potlačování projevů nespokojenosti se společenským zřízením, kdy zraněné nikdo nebude počítat a reakce ze zahraničí nebudou kritické jako nyní ale naopak pochvalné.

Chci tedy říci, že brát si CzechTek jako politický problém je hloupost. Policie měla celé akci zabránit s větším citem, mohlo se tak předejít zbytečnému medializování celé věci, jež s politikou nemá pranic společného.

Článek byl publikován 3.8.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.