Připravte se: Show v Gaze brzo začne

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/07/1281-pripravte-se-show-v-gaze-brzo-zacne.htm

Richard Král

Na Blízkém východě brzo začne mediální show. Bude to něco mezi dramatem a fraškou. V hlavní roli (obětí) izraelští okupanti. Děj bude v pásmu Gazy. Režie Ariel Sharon. Producent a sponzor George Bush. A diváci budeme my.

Všimněme si, že v mainstreamových médiích se používá v souvislosti s izraelskými okupanty Gazy výhradně korektní označení „osadník“ místo „okupant“. Proto poté zprávy o „stažení osadníků z Gazy“ vyvolávají dojem násilného odsunu ubohých osadníků, kteří dřeli na svých nových domovech a nyní je někdo vyhání. Vzorově korektní BBC ilustruje svou anketu „Měli by Izraelci opustit Gazu?“ fotografií smutně se tvářící izraelské holčičky, kterak sedí na svém tatínkovi, který nese hořící pochodeň.

Jak se vlastně dostali Izraelci do Gazy? Osvěžme si paměť. Gazu tvoří asi 362 kilometrů čtverečních a žije na něm více než milion Palestinců spolu s asi 7500 izraelskými okupanty (pardon, „osadníky“). Izraelci obývají asi 21 opevněných kolonií. Izrael se tohoto území násilně zmocnil v roce 1967 a okupoval ho až do roku 1994, kdy jeho správu částečně předal Palestincům, nicméně vyhradil si právo kdykoli a kdekoli zde vojensky zasáhnout (to má ostatně Izrael vždy a všude), což činí velmi často.

Celý odsun platí Spojené státy a každý odsunutý osadník dostane v průměru 227 000 amerických dolarů z americké federální kasy. Celkově Američané zaplatí svým izraelským spojencům za to, že se stáhnou z okupovaných území v Gaze, přes dvě miliardy amerických dolarů. Navíc se v diplomatických kruzích šušká, že peníze Izraeli za stažení z Gazy nejsou jedinou úplatou, ale Bush Izraeli neoficiálně slíbil i schválení anexe jiných okupovaných území na Západním břehu Jordánu. Izrael totiž okupuje mnohem více území, než jen samotnou Gazu.

„Osadníkům“ (buďme chvíli politicky korektní) je to však málo. Bouří se a organizují protesty. Nedávno se 10 000 jejich stoupenců pokusilo o průlom do Gazy a blokádu izraelských domů v Gaze. Sice neúspěšně, ale hlavní divadlo teprve přijde. V televizi poběží srdceryvné záběry na plačící děti a matky, které budou izraelští vojáci tahat z jejich domů v Gaze. „Podívejte, na ty chudáky Izraelce“, budou říkat komentátoři, „vyhánějí je z domovů“.

Dějiny si tak připíší další paradox. Jeden národ okupuje území toho druhého, a za to, že se stáhne, dostane zaplaceno. Již od 22.listopadu 1967 je v platnosti rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 242, že Izrael je povinen se stáhnout z okupovaných území Západního břehu Jordánu, pásma Gazy a Golanských výšin. Izrael se rozhodl stáhnout teprve nyní, a to za americké peníze.

Izrael ročně čerpá z rozpočtu Spojených států miliardy dolarů. Za dobu své existence si přišel v přímých platbách asi na 90 miliard dolarů. Je jakousi americkou kolonií. Nebo že by to bylo spíše naopak? V každém případě jde o kolonii po zuby ozbrojenou, disponuje nejmodernějšími zbraněmi včetně jaderných, které nerušeně vyvíjí, zdokonaluje a nad mezinárodními dohodami a kontrole a nešíření zbraní hromadného ničení se jen usmívá.

Článek byl publikován 29.7.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.