NOD32: Antivirový program, velikostí sice nepatrný, ale zadrží vše

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/techpor/2005/06/1246-nod32-antivirovy-program-velikosti-sice-nepatrny-ale-zadrzi-vse.htm

Nelson Dumais

Minulý týden se mi svěřila nešťastná čtenářka, jejíž antvirový program se ukázal neúčinný proti jedné variantě viru W32.

Nevěděl jsem o jakou mutaci viru se jedná, a tak jsem jí poradil navštívit specializované web stránky (Symantec,Panda,Grisoft a McAfee).

Po návratu domů jsem si vzpomněl na svůj antvirový program, který chrání můj hlavní počítač už téměř rok, NOD32 a napadlo mě, proč jsem ho vlastně nedoporučil té nešťastnici. Zvláštní! A přitom se jedná o produkt perfektně účinný, antvirový program ve verzi Windows i Linux, který se automaticky aktualizuje několikrát denně, který mě uchránil před všemi nedávnými epidemiemi, aniž bych si toho vůbec všiml. Pracuje natolik diskrétně, že jsem na něj dočista zapomněl. Jeho přítomnost signalizuje jen malá ikonka v pravém dolním rohu obrazovky.

Je to malý sedmimegabajtový program, který si můžete stáhnout na www.nod32-canada.com, kde se prodává za 49,95 kanadských dolarů. Program je k dispozici zdarma na třicetidenní zkoušku.

Nezatěžuje váš počítač, a zejména vás neobtěžuje s problémy virů, ale sám je řeší. Je stále na stráži, po zuby ozbrojen a vymete absolutně vše, co se pokusí napadnout váš počítač. Zkrátka, tím,že je natolik účinný a diskrétní jsem na něj kompletně zapomněl. Tím se i stalo, že jsem ani nevyhledal žádnou dokumentaci, ani jsem nesledoval co se o programu ve světě říká a ani jsem nevyhledal, jak je tento antvirový program hodnocen ve srovnání s velkými jmény antivirového průmyslu. Proto jsem navštívil web stránky ESET současného výrobce v Kalifornii.Z toho co jsem tam zjistil jsem byl naprosto ohromen.

Slovanská duše.

Pokryt slávou a uznáním je tento antivirus používán Mikrosoftem, zvláště pak v divizi Microsoft Product Release Services, nemluvě o velkých společnostech jako např. Dell, Canon a Bridgestone.

V prestižním „Virus Bulletin“ je pravidelně hodnocen „0 chyb“ a je vřele doporučován většinou odborných publikací.

Tento program se objevil na trhu v roce 1988 v Československu (firma je slovenská), kde v té době běžel v TV oblíbený seriál „Nemocnice na kraji města“. Antivirovy program je, v jistém smyslu, nemocnice pro hard disc, proto pražští autoři nazvali program „Nemocnice na okraji disku“, tedy NOD, později, ve verzi 32 bits, NOD32.

Je až s podivem, jak málo vešel tenhle program ve všeobecnou známost. Jako by se jednalo o úmyslné utajení.

Tak tady máte produkt, který je spolehlivý, inteligentni, celkem levný a hlavně, který vás nikdy zbytečně neobtěžuje. Je to přesný opak programů, které jsou nam halasně nabizeny a bývají často dražší. Tak, a teď si běžte stáhnout zkušebni verzi zdarma NOD32, dezaktivujte váš starý antivirovy program, nainstalujte NOD32 a dejte mi pak vědet.

Článek byl uveřejněn v „Le JOURNAL DE MONTRÉAL“ 22.června 2005 v rubrice Osobní počítače.

Článek byl publikován 27.6.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.