Kauza Zündel: Obvinění v nedohlednu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/06/1234-kauza-zundel-obvineni-v-nedohlednu.htm

Richard Král

Ani po třech měsících v německé vyšetřovací vazbě nezná Ernst Zündel ani jeho právník trestné činy, kterých se měl dopustit. Je držen v přísné izolaci a čeká se, až opadne mediální pozornost. V USA byl částečně zveřejněn spis FBI nasvědčující tomu, že byl předmětem zájmu amerických tajných služeb.

Případ Ernsta Zündela, „popírače holocaustu“, se vyplatí sledovat. S údivem totiž zjistíme, že pro některé osoby žádné mezinárodní dohody o lidských právech zkrátka neplatí. Neplatí pro ně ani základní zásady trestního řízení a procesu, právo znát svá obvinění, právo spojit se se svým obhájcem. Zündela si přehazovaly jako horký brambor USA a Kanada, nakonec byl před třemi měsíci zvláštním charterovým letadlem s náklady desítek tisíc kanadských dolarů deportován do Německa s nadějí, že tady si umí s těmi „popírači“ poradit.

I v Německu však vypadá státní moc rozpačitě. Zatím zvolila taktiku totální Zündelovy izolace. Zákaz telefonátů s právníkem, zákaz jakýchkoli dalších kontaktů, kde by se probíraly okolnosti jeho vazby a (snad) blížící se soudní proces. Dopisy, které obsahovaly byť jen zmínku o okolnostech procesu a obhajobě, byly zabaveny a k Zündelovi se nikdy nedostaly.

Malý posun snad přece jen nastal v tom, že se Zündelův právník může seznámit s horou materiálů, které proti Zündelovi nasbírala policie. Váží prý celkem 60 kilogramů. Zündel byl zjevně pod drobnohledem již dávno.

Jediným oficiálním právním dokumentem, který dostal Zündel dosud k dispozici, je příkaz k zatčení. Ani ten však neobsahuje konkrétní obvinění, spíše připomíná výčet jeho trestuhodné „politické nekorektnosti“. Jsou používány vskutku zajímavé formulace. Zündelovy projevy a dílo byly „v rozporu s historickou pravdou“ a „popíraly masové vraždění židů a hanobily ty, kteří přežili tuto genocidu a jejich paměť.“ Zündel také „často zmiňoval revizionistickou literaturu dostupnou na internetu“. Zkátka zločinec.

Právníkům Zündela se podařilo alespoň dosáhnout toho, že americká FBI odtajnila 90 stran z celkem 118 stránkového spisu, který na něj vedla. Jen v roce 2001 vedla FBI sedm vyšetřování pokoušejících se najít záminku k jeho zatčení a obvinění. Všechna byla neúspěšná. Zbývajících 28 stran zveřejněno nebylo. Některé jsou asi velmi delikátní a mohou být odtajněny teprve v roce 2026.

Stránky spisu FBI, označené značkou „Secret“, obsahují také tajemnou informaci o tom, že se při úsilí o hledání „něčeho“ na Zündela objevily dva živé spisy, které „mohou být identické s předmětem zadání“. Tyto vyšetřovací spisy však nejsou FBI k dispozici, neboť jsou uloženy na „zvláštním místě“. Vyšetřovatelé FBI pokračují, že se při hledání informací o Zündelovi v počítačovém systému FBI (tj. po zadání jeho jména) objevil odkaz na tyto vyšetřovací svazky, ale počítač jim jako agentům FBI neumožnil přístup. Naskýtá se otázka, jaké vyšetřovací spisy a akta mohou být v USA nedostupné FBI? V úvahu přicházejí především dvě organizace, CIA a NSA. Zündel musí být velké zvíře.

Německo má, jak známo, velmi přísné zákony na „ochranu historické pravdy“ a tzv. holocaustu. A uplatňuje je ještě přísněji. Přesto obvinění a obžalobu Zündela protahuje. Přitom na přípravu procesu bylo času spousta, o jeho vydání z Kanady se vyjednávalo přinejmenším rok. Možná mají žalobci a státní orgány obavu z přílišné medializace procesu. Mediálně by se pak nesoudil Zündel, ale spíše tzv. holocaust. A to by nebylo vůbec dobré. Takže je třeba počkat, až kauza trochu vychladne, objektivy novinářů zamíří jinam. Mezitím toho „odporného popírače“ izolovat a znemožnit mu se účinně hájit.

Nebo zvolit lepší cestu? Vydat ho Izraeli, aby ho tam umlčeli nadobro? Zpochybňování legitimity státu Izrael patří taky k Zündelovým těžkým proviněním. To není špatná myšlenka. Šup s ním do Izraele!

Článek byl publikován 17.6.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.