Nezašlo to už příliš daleko?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/1999/11/122-nezaslo-to-uz-prilis-daleko.htm

Vladimír Stwora

Divné věci se dějí v západaní společnosti. Nové komunikační kanály zkracují vzdálenosti, technika ovládá podstatnou část každodenního života. Není problém pobavit se prostřednictvím počítače s někým na druhé straně zeměkoule. Zdálo by se, že lidi mají k sobě blíže než kdykoliv předtím. Ale je tomu skutečně tak?

Mám pocit, že čím dokonalejší komunikační prostředky, tím více lidé ztrácejí schopnost komunikace. Počítače nahrazují lidem lidský kontakt, a co se vytratilo, je člověk. Podívejme se na různé konference v reálném čase, tzv. chats. Když jsem byl poprvé na takové konferenci, šokovalo mě, jak prázdné a o ničem byly hovory. Zúčastnil jsem se mnoha chatů, ale nikde a nikdy se nemluvilo o něčem. Je naprosto neuvěřitelné, že milióny lidí sedí každý den před svým počítačem a prostřednictvím chatu vytvářejí něco jako komunikační šum, aniž tímto šumem probleskne jakákoliv myšlenka.

Mladým lidem to nevadí. Neuvědomují si to. Příklad, který mám doma, je můj vlastní sedmnáctiletý syn. Dny po příchodu ze školy tráví za svým počítačem. Nemá přátel, snad je ani nepotřebuje. Vlastně jsme se o tom nikdy nebavili, protože můj syn se o tom ani nechce bavit, tak jako se ostatně nechce bavit vůbec o ničem. Jeho jediný svět je počítač. Nahrazuje mu kamarády, přátele i děvče. Předpokládám, že takových mladých budou tisíce, možná milióny.

Naše osobní komunikace, například na pracovišti, je čím dál omezenější. Lechtivé anekdoty se ještě tu a tam vyprávějí v uzavřených skupinkách, ale lidé se vždy nejprve bázlivě rozhlédnou, zda je nemůže někdo slyšet, než nějaký vtip řeknou. Je to dnes mnohem horší, než to bylo za bolševika v dobách největšího temna.

Nejvíce se zdá postižena oblast intimního života. Zcela už bylo vymýceno flirtování, nebezbečí možných soudních postihů je značné. Realita se stále více nahrazuje fantazií. Poté, co jsme si museli zvyknout na telefonní sex, přišla další inovace: Zařízení, kterým se dá "souložit" přes internet, aniž by došlo ke kontaktu. Zařízení se jmenuje FUCKU FUCKME*. Krabička s otvorem pro penis a druhá krabička s penisem. Připojí se k počítači a pak už můžete, jak říká reklamní prospekt, sexuálně komunikovat se svým "partnerem". Počítač bude přenášet všechny vaše aktivity partnerovi na druhé straně. Prodávají tu nádheru na Internetu na adrese http://www.fufme.com a stojí maličkost 449,95 amerických dolarů.

Nejhorší není to, že někdo vymyslel pitomost a snaží se ji prodat. Nejhorší je to, že tato "pitomost" zapadá do mozaiky celkového obrazu této nemocné společnosti, že to nikomu nepřijde divné, nebo proti přírodě. Naopak. Předpokládám, že ta společnost bude mít se svým výrobkem úspěch.

Karel Čapek kdysi řekl: Zvykne-li si člověk bavit se náhražkami života, ztrácí schopnost bavit se životem samým.

Amen.


(*Pro ty, kteří neznají anglicky, název je odvozen z fonetikého přepisu fuck you, fuck me a znamená ve vulgární verzi pomiluju tě, pomiluj mě.

Článek byl publikován 10.11.1999


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.