Válka v židovské obci se přiostřuje:

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/04/1171-valka-v-zidovske-obci-se-priostruje.htm

Richard Král

O puči, který proběhl v pražské židovské obci a následně se přelil do celostátní Federace židovských obcí, jsme na Zvědavci už psali. Židé mají za sebou i první velkou rvačku, která se odehrála během jejich náboženských svátků ve Staronové synagoze. Zúčastnilo se jí podle svědků přes padesát židů včetně žen a padaly výrazy jako "nacistická svině".

O incidentu již informovala některá česká média, avšak způsobem jim vlastním. Válku v židovské obci začala pomalu, ale jistě vyhrávat skupina okolo Tomáše Jelínka, podporovaná mocnou a bohatou radikální sionistickou sektou Chabad, kterou v Praze reprezentuje americký radikální sionista Manis Barash. Ten také káže v pražských synagogách poté, co se Jelínkovým lidem minulý rok podařilo vypudit Karola Sidona z postu vrchního pražského rabína.

Karol Sidon a jeho věrní se nechali inspirovat útokem Jelínka a jeho stoupenců na zasedání Federace židovských obcí na počátku března (na Zvědavci jsme o něm již psali). Zorganizovali úderku asi 30 židů včetně žen, tvořenou převážně členy Sidonovy rozvětvené rodiny a vtrhli do pražské Staronové synagogy, kde právě probíhaly mše židovského svátku Šabat. Jak se vyjádřil pro židovskou agenturu Jewish Telegraphic Agency (JTA) Izraelec a účastník rvačky Rafael Ohana, "vypadalo to, že se chtějí synagogy zmocnit, bylo to jako když vpochodovala armáda".

Ke střetu však ihned nedošlo a přišla na řadu nejprve provokace, kdy začal Sidon předčítat tóru. Poté se strhla mohutná rvačka, jejíž příčinu lze jen těžko stanovit. Podle JTA byl rozbuškou konflikt mezi manželkou rabína Barashe a členkou Sidonovy úderky Zuzanou Pultrovou, která ji nechtěla pustit dovnitř. Členka Chabadu, mladá židovka Tfila Yeruchamová za to údajně nazvala Pultrovou "nacistickou sviní", což rozzuřilo přítele Pultrové do běla. Tento kultivovaný mladý žid Martin Hrehorčák, doktor medicíny, zbil Yeruchamovou tak, že upadla na zem a sanitka ji později odvezla do nemocnice Na Františku.

Následoval zuřivý útok fanatických židů - Izraelců z Chabadu a synagoga se stala svědkem hromadné bitky doprovázenou výkřiky "nacistické svině". Sidonova úderka, kde bylo hodně žen, zakolísala a začala ustupovat. Kdo padl na zem, byl nemilosrdně zkopán. Nejhůře dopadl Sidonův zeť Petr Planer spolu s dalším Sidonovým židem, kteří ustupovali jako poslední, byli sraženi na zem a zkopáni Barashovými stoupenci takřka do bezvědomí.

V průběhu incidentu se před synagogu dostavila hlídka policie, která si však netroufla do zuřivé rvačky intervenovat. Zákrok začala předstírat až ve chvíli, kdy ze synagogy prchali rozprášení židé ze Sidonovy úderky.

Židé o sobě vždy s oblibou prohlašují, že jsou kulturní národ. Fackování a bití žen k jejich kultuře asi patří. Je také vidět, jak univerzální nadávkou je nadávka "nacistická svině" či "nacista". Židé ji používají již nejen na všechny, kteří se jim nelíbí, ale už i sami na sebe. Původní historický význam slova "nacista" se zřejmě úplně vytrácí a stává se označením kohokoli, i židů samotných.

Výsledkem hromadné rvačky bylo několik zraněných, z toho dva židé vážně. Sanitky se měly co činit, aby pod policejní ochranou odvážely zbité židy do blízké nemocnice Na Františku. Padly další trestní oznámení, které by tentokrát mohly vyústit v trestní stíhání, neboť o otřesy mozku nebyla nouze.

Má-li někdo zájem se osobně zúčastnit další rvačky pražských a izraelských židů, mohu mu doporučit mimořádné předvolební shromáždění členů Jelínkovy Židovské obce v Praze, které se uskuteční 15. května. Vzhledem k probíhající válce je velmi pravděpodobné, že se Bányai se Sidonem pokusí o útok, a protože byli nyní poraženi izraelskými židy z Chabadu, vezmou si na pomoc možná i nějaké profesionální gorilky. Bylo by možná i vhodné, kdyby průběh židovského zasedání dozorovala pořádková policie, podobně jako je tomu např. na fotbalových zápasech, a včetně preventivní účasti sanitky.

Článek byl publikován 20.4.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.