Premiérem opět komunista?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/04/1159-premierem-opet-komunista.htm

Richard Král

Českými premiéry byli doposud samí komunisté s výjimkou Václava Klause a Stanislava Grosse (ti byli však pro změnu obklopeni komunisty). Tradici je záhodno respektovat a objevuje se nové jméno – Jan Kohout. Kdo se skrývá za tímto jménem a je situace v Čechách opravdu natolik tristní, že nelze najít nekomunistického premiéra?

Do kouta zatlačený Stanislav Gross vyslovil jméno svého nástupce a je jím méně známý, ale o to zkušenější Jan Kohout. V současnosti zastává vysokou funkci velvyslance České republiky při Evropské unii. Musel se s ní spokojit poté, co na eurokomisaře byl nominován jiný (ex)komunista Pavel Telička, který však musel brzy křeslo uvolnit penzionovanému Špidlovi.

Pojďme si tedy něco říci o panu Kohoutovi a jeho curriculum vitae. Ihned po absolutoriu pražské Filosofické fakulty vstoupil do KSČ a nastartoval slibnou kariéru komunistického diplomata. Vyškolen byl i od soudruhů v Moskvě, a to na Institutu mezinárodních vztahů (tzv. MGIMO), kde byli pod vedením agentů KGB a dalších specialistů školeni pečlivě vybraní a politicky spolehliví vysocí komunističtí diplomati a agenti KGB. Řada z nich se právě zde upsala vázacím aktem KGB. Někteří ruští novináři, jako např. Tengiz Gudava (bývalý politický vězeň za SSSR a redaktor Radio Liberty pro Střední Asii a Kavkaz) se dokonce vyjádřili, že „všichni studenti MGIMO prošli náborem do KGB“. Obecně platí, že MGIMO fungoval jako líheň KGB.

Ke své komunistické minulosti, resp. členství v KSČ se Kohout vyjádřil, že se „nemá za co stydět“. Zvláštní je, že když se pan Kohout za svou rudou knížku nestydí, ve svém oficiálním životopise ji neuvádí. A co říká ke svému studiu na elitní komunistické akademii? „Absolutorium z MGIMO nemám, nikdy jsem tam nestudoval. Byl jsem tam vyslán jen na čtyřtýdenní stáž a v MGIMO jsem byl jen dvakrát“, hájí se a dodává: „V té době jsem měl již zažádáno o stáž do Francie a jelikož jsem nikdy nebyl v Rusku, tak soudruzi usoudili, že nejprve musím do Moskvy. Cesta na Paříž tak vedla přes Moskvu.“ Zkrátka ubohý mladý komunista Kohout byl k cestě do Moskvy snad přinucen. „Nestudoval tam, byl jen na stáži“. Vskutku diplomatická formulace, nemyslíte?

Komunistický start diplomatické kariéry Jan Kohouta nijak neohrozily ani události roku 1989. Stal se z něj zkušený kariérní diplomat. Členství v KSČ vystřídalo v roce 1995 členství v ČSSD. Českou republiku zastupoval na řadě misí v rámci OSN, OBSE nebo EU. Výrazně se podílel na vyjednávání, resp. přístupových rozhovorech s EU a v Konventu se podílel i na návrhu tzv. Evropské ústavní smlouvy, kterou jednoznačně podporuje a prosazuje.

A co napsat na závěr? Snad jen to, že je ironií, že bývalý komunista a student agentů KGB působících na moskevském MGIMO je držitelem prověrky na nejvyšší stupeň utajení – přísně tajné. Čím to vlastně je, že ve vládě jsou od roku 1989, kdy proběhla údajná změna režimu, stále komunisté?

Článek byl publikován 11.4.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.