Wolfowitz prezidentem Světové banky aneb Kozel zahradníkem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/04/1146-wolfowitz-prezidentem-svetove-banky-aneb-kozel-zahradnikem.htm

Vladimír Stwora

Posledním políčkem do tváře světové veřejnosti bylo jmenování Paula Wolfowitze do funkce prezidenta Světové banky. Jednomyslné jmenování, abychom byli přesní.

Světovou banku tvoří 184 členských zemí, rada, která jmenuje prezidenta, má 24 členů. Všech 24 zemí hlasovalo jako jeden muž. Jak je to možné? Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že všech 24 zemí jednají pod taktovkou jednoho dirigenta.

Kdo je Paul Wolfowitz

[Paul Wolfowitz]

Podívejme se, co o něm píše Wikipedia.org.

PNAC - Project for the New American Century

Jde o plán na americké ovládnutí světa vytvořený někdy kolem roky 1997 skupinou sdruženou ve washingtonském mozkovém trastu. Skupina je financována Bradley Foundation a v jejím čele stojí William Kristol. Další hlavní členové jsou Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Jeb Bush, Richard Perle, Richard Armitage, Dick Cheney, Lewis Libby, William J. Bennett, a Zalmay Khalilzad.

Některé myšlenky PNAC

Vedoucí role USA je dobrá pro Ameriku a je dobrá pro celý svět. Tato role vyžaduje vojenskou sílu a morální principy. Amerika přivedla Západ k vítězství ve studené válce. Ale má nyní vizi, která by těžila z úspěchů minulého století? Má zdroje, aby dokázala tvarovat nové století ve prospěch amerických principů a zájmů? Tam, kde selže diplomacie, Spojené státy musí být připraveny použít vojenskou sílu.

Je nutno:

  • podstatně zvýšit náklady na obranu,
  • posílit spojenectví se zeměmi nakloněnými USA a změnit režimy v zemích, které nerespektují americké hodnotu a zájmy,
  • posilovat ekonomickou a politickou svobodu mimo USA,
  • ochránit, udržet a rozšířit mezinárodní pořádek nakloněný americké bezpečnosti, prosperitě a principům.

PNAC od svého počátku žádal zrušení smlouvy ABM mezi USA a Sovětským svazem o omezení šíření raketových zbraní.

Další myšlenky PNAC najdete přímo na jejich stránkách.

Narodil se 22.12.1943. Vystudoval matematiku na Yale a politické vědy na Cornellově univerzitě. Nějakou dobu přednášel, ale většinu času věnoval politice. Pro americkou vládou pracuje 24 let a přežil šest prezidentů. Jako tajemník ministra obrany Donalda Rumsfelda a druhá nejmocnější postavička Pentagonu si vzal za úkol přebudovat americkou armádu, aby odpovídala požadavkům 21. století. Je členem PNAC - Project for the New American Century a zastáncem práva Ameriky na preventivní úder. Po 11. září se stal hlavním architektem války proti terorismu a invazí v Afghánistánu a Iráku.

O tom, jak věci rozumí, svědčí nejlépe jeho projev v Kongresu před iráckou válkou. Předpovídal, že po ovládnuti země bude Američanům v Iráku stačit asi 10 tisíc mužů a že to celé nebude stát více než 65-95 miliard dolarů. V březnu 2005 měli Američané v Iráku 130 tisíc mužů, 20 tisíc v Afghánistánu, plus dalších 30 tisíc tzv. "soukromých kontraktorů". Celková cena se vyšplhala na částku mezi 250-350 miliardami.

Za Reagana pracoval Wolfowitz jako velvyslanec v Indonésii. Kritikové (včetně indonéských skupin pro lidská práva) mu vytýkají nedostatek kritičnosti vůči režimu generála Suharta, dokonce jeho přímou a otevřenou podporu Suhartově vládě. Wolfowitz je znám svým nedostatečným respektem vůči lidským právům a disidentům nejen v Indonésii.

Wolfowitz patří mezi washingtonské neokonzervativce, je zřejmě příznivcem Leo Strausse a je znám svým silně proizraelským postojem. Wolfowitzova rodina, včetně sestry žije v Izraeli. Nicméně je mu nutno přičíst k dobru, že uznal utrpení Palestinců a souhlasil s vytvořením palestinského státu.

Navzdory právě napsanému Wolfowitz je sionista.

Sionisté už několik desítek let obsazují nejvlivnější pozice jak v USA, tak v politickém světě, ve sdělovacích prostředcích, ve finančnictví a v mezinárodních organizacích jako je Světová banka či Mezinárodní měnový fond, ale dosud se tím příliš nechlubili a působili spíše v pozadí. Nyní tedy vystupují ze stínu.

Domnívám se, že Wolfowitzovo jmenování prezidentem Mezinárodní banky není náhodné. Řekl bych, že je to provokativní gesto vůči zbytku světa: "Zde jsme a můžeme si dovolit být vidět. Už se nemusíme skrývat. Jsme silní." Je to potvrzení trendu k novému světovému pořádku a k jedné světové vládě. Pod taktovkou jisté skupiny of course.

Článek byl publikován 1.4.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.