Čekáte, až se Amerika položí? Nezadržujte dech!

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/03/1137-cekate-az-se-amerika-polozi-nezadrzujte-dech.htm

Vladimír Stwora

K tomuto článku mě vyprovokovala reakce čtenářů v diskuzi za jedním nedávným článkem. Někdo tam napsal , že (cituji) "velký satan se zničí sám - ekonomicky". Obávám se, že to nebude tak rychle. "Velký satan" ještě nějakou dobu nejspíše vydrží. Důvody jsou následující:

V Americe mnoho věcí funguje a fungují dobře. Země má vybudovanou infrastrukturu, dobré komunikace, zaběhnutý systém zákonů a dohledu na jejich plnění. Lidé tam jsou pracovití. Pracovní výkonnost je vysoká, pracovní morálka dobrá. Řízení je propracováno a optimalizováno. Vysoký stupeň automatizace a mechanizace, moderní strojový park bývá samozřejmostí. Desítky milionů vlastních občanů tomu systému věří.

Když se rozpadal Sovětský svaz, bylo to proto, že někdo v pozadí se tak rozhodl. A k tomu dopomohla celková únava společnosti, ztráta víry ve funkčnost systému a ovšem - trvalé materiální nedostatky, poruchy v zásobování, zastaralost výrobních prostředků, špatné řízení, nízká produktivita práce. Situace v USA se fundamentálně liší.

Já vím, že by si to mnozí z nás přáli, ale nečekejme na to. Došlo-li by k tomu, doplatíme na to všichni způsobem, jaký v této chvíli nedokážeme odhadnout.

Občas se z čistého nebe objeví články slibující ekonomickou katastrofu Ameriky. Servery nenakloněné současné vládě je s chutí přebírají a uveřejňují. Příkladem budiž nedávný článek The Death of the Dollar od Jasona Hommela. Dozvíte se z něj, že firma GM je před úpadkem. Má 300 miliardový dluh a market cap (tzv. market capitalization se vypočítává jako součin celkového počtu veřejně obchodovatelných akcií a ceny jedné akcie, pozn. vydavatele) má hodnotu pouze 16 miliard, takže investoři by mohli koupit GM skoro patnáct krát.

Autor dále předpovídá, že až se GM položí (což bude nejpozději do Vánoc), bude to mít dominový efekt na celé americké hospodářství, protože to bude taková rána, jako by se současně položily Enron, Global Crossing, LTCM, K-Mart a navrch ještě cena irácké války. A státní zlaté rezervy jsou přitom jen 115 miliard. V závěru článku autor radí investovat do stříbra a cenných kovů vůbec.

Co autor nějak "zapomněl" zmínit je skutečnost, že GM sice má 300 miliardový dluh, ale současně má 200 miliardový dlouhodobě vázaný kapitál a celková hodnota firmy je přes 448 miliard dolarů. Firma má finanční povinnosti v celkové výši kolem 423 miliard. Takže i když i když situace pro GM není dobrá, stále ještě jsou v černých číslech. Čistá hodnota firmy bude přes 25 miliard dolarů. (Uváděné hodnoty jsou ovšem z prosince 2003, možná má autor čerstvější zprávy.)

Když si prohlédnete podrobněji stránku Kitco, odkud je zmíněný článek, zjistíte, že je to stránka dealerů drahých kovů.

Neříkám, že se GM nemůže položit. Samozřejmě, že ano, ale nevěřím zkrátka tomu, že to položí celou americkou ekonomiku. Někdy je přání otcem myšlenky.

Ekonomická situace Spojených států je neobyčejně vážná, o tom není pochyb. Ale je třeba vědět, že ti, kteří o ni rozhodují, nejsou žádní hlupáci a že vidí totéž, co my, a zřejmě ještě mnohem více - mnoho informací se nikdy na veřejnost nedostane.

Jsem přesvědčený, že není v zájmu skutečných vládců světa nechat Ameriku padnout. Parazité jen málokdy zahubí svého hostitele. Dobře vědí, že by to byla i jejich smrt.

Nejspíše se budou pokoušet udržet pacienta na umělé výživě a na kapačkách, pokud to jen půjde.

Proti jejím snahám stojí ovšem ekonomické zákony, které nepodléhají žádné propagandě a budou postupně pacienta dusit.

Domnívám se, že za předpokladu, že se nestane něco neočekávaného, co vyvolá paniku a masivní prodej dolaru a následný kolaps celého finančního systému, bude to pomalá smrt. Jako když krajta škrtí svou oběť. Může to trvat deset, dvacet, třicet let, kdo ví?

Na konci tohoto období bude zřejmě Amerika z velké části vypadat tak, jak v katastrofických filmech science fiction: vymlácené baráky s rozbitými okny a bezdomovci shluklí kolem ohňů rozdělaných v barelech. Bude to země Třetího světa se vším všudy. Chudoba obyvatelstva bude nesmírná. A současně tam ale budou místa (pečlivě střežená bezpečnostní službou a ohrazena vysokými ploty), kde bude přepych a hojnost všeho. Protože ty hodnoty, které dnes určité skupiny odčerpávají, se pochopitelně někde ukládají.

Amerika je definitivně na sestupu, její zlatá doba skončila. Ale na její úplný konec si ještě dlouho počkáme.

Článek byl publikován 23.3.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.