V Bangkoku proběhla konference o biologické diversitě pod hlavičkou OSN

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2005/02/1096-v-bangkoku-probehla-konference-o-biologicke-diversite-pod-hlavickou-osn.htm

Vladimír Stwora

Stranou pozorností masmédií proběhla v těchto dnech v thajském Bangkoku konference států pod záštitou OSN se vznosným názvem "Konvence o biologické diversitě".

Jak už je v současném newspeaku zvykem, nejednalo se o zachování či rozšíření biologické diversity, ale o tom, jak ji omezit. Jedním z hlavních bodů jednání bylo odpovědět na otázku, zda už nadešel čas na masové rozšíření osiva a dalších rostlin infikovaných genem GURTS (genetic use restriction technologies), lidově přezdívanému terminátor.

O tomto genu referují jeho zastánci jako o zázračném léku na téměř všechny problémy s rostlinnou výrobou. Má prý schopnost libovolně zapínat a vypínat různé vlastnosti rostliny. Používá se k "vypnutí" schopnosti rostliny produkovat semena.

Snahou globálních semenářských firem, především Monsanta, je, aby farmáři v co nejvíce zemích světa nemohli uschovávat část setby pro příští rok, ale byli nuceni každý rok znovu a znovu setbu nakupovat.

Je smutnou skutečností, že kanadská vláda - aniž by o tom informovala své občany - v tichosti tuto snahu podpořila.

Závěr konference vyzněl tak, že doba k masivnímu rozšíření degenerovaných plodin dosud nedozrála. Ještě je třeba par měsíců mlžit...

Je skutečně s podivem, jak ti, kteří rozhodují, co nás má zajímat a co ne, zcela ignorují tak palčivý problém. Daří se jim předstírat, že to snad ani problém není, a pokud ano, tak na pokraji jakéhokoliv zájmu. Jakákoliv vážnější diskuze či nedejbože národní referendum jsou naprosto vyloučeny. Když už k diskuzi omylem dojde, bývají odpůrci technologie okamžitě ukřičeni, že tomu nerozumějí.

Vyhledávač Google ve svém oddíle News, kde sleduje 4500 světových informačních agentur, našel po zadání slov United Nations meeting in Bangkok asi pět set odkazů, ale z toho se pouze tři týkaly tématu rozšíření rostlin s genem GURTS. (Nepátral jsem dále, než dvě stránky do hloubky.) Dva byly ze švýcarských stránek checkbiotech.org. První s titulkem No agreement about impact on farmers, druhý s titulkem Canadian Government to Unleash Terminator Bombshell at UN Meeting: All-out push for commercialisation of Sterile Seed Technology. Třetí byl ze stránek allafrica.com s titulkem Correction*/Environment: Ban Endures On Terminator Seeds.

A když už jsme u těch agenturních zpráv, víte která zpráva právě dominuje kanadským médiím? Florida baby not tossed from car, police say (Dítě nebylo vyhozeno z jedoucího auta, říká policie). Mimo CBC přineslo tuto zprávu 630 světových agentur.

A mimo kanadské informační zdroje dominuje světovým médiím podle Google chystaná svatba prince Charlese a Camilly Parker Bowlesové. Zmiňuje se o ní 2 866 článků.

Článek byl publikován 11.2.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.