Že by sa zvolebnievalo?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2005/02/1087-ze-by-sa-zvolebnievalo.htm

Michal Bartek

Bratislava, 9. januára (TASR) - Podpredseda ANO Jirko Malchárek podá v pondelok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s prehrou Slovenska s ČSOB v medzinárodnej arbitráži.

Pohľadávky, ktoré boli v roku 1993 v súvislosti s konsolidáciou ČSOB prevedené na spoločnosti v 100-percentnom vlastníctve slovenského a českého ministerstva financií Slovenskú inkasnú a Českú inkasnú, boli nedostatočne vyhodnotené a otázna je aj ich následná správa.

Nedostatočnú starostlivosť zo strany Slovenskej inkasnej aj slovenského ministerstva financií v súvislosti so sporom s ČSOB vytýkal aj súčasný minister financií Ivan Mikloš. Zástupcovia ministerstva si podľa neho neplnili dostatočne svoje povinnosti, čo viedlo k tomu, že Slovenská inkasná nebola schopná v priebehu roka 1996 splácať záväzky voči ČSOB. Banka potom v roku 1996 požiadala o okamžité splatenie celého záväzku. Slovenská inkasná ho nebola schopná uhradiť a vtedajšie ministerstvo financií na čele so Sergejom Kozlíkom odmietlo tento záväzok splatiť. ČSOB preto v apríli 1997 podala žalobu na Medzinárodné stredisko pre riešenie sporov z investícií (ICSID) vo Washingtone na úhradu 13,7 miliardy Sk. Súd po siedmich rokoch, v stredu 29. decembra 2004 rozhodol, že SR musí zaplatiť 24,7 miliardy Sk. Na odvolanie má Slovensko tri mesiace, pričom spornú sumu by malo uhradiť do 28. januára 2005.

Kauza vyvrcholila v roku 1999, kedy bola ministerkou financií Brigita Schmögnerová. Vtedy sa možno dalo v tej veci reálne konať, ale nekonalo sa. Budú musieť posúdiť orgány činné v trestnom konaní mieru zavinenia kohokoľvek a bez ohľadu na to, v akej politickej strane sú a v akých pozíciách sa dnes nachádzajú.

Ak to vôbec pomôže. Niekto to posral a my budeme platiť. Ako vždy na to doplatia občania a aj keď sa vinník nájde, nič to nezmení na veci. Pokiaľ Slovensko tento spor nevyhrá, budeme si musieť, obrazne povedané, siahnuť každý do vrecka po 5000 Sk. Toľko to bude približne stáť každého občana. Peniaze na to v rozpočte nie sú, takže sa budú musieť nájsť. Kde, to netuším, ale už sa našlo na všeličo.

Lenže aktivita pána Malchárka nerieši základný problém a to, ako z toho von. Považujem to len za predvolebnú upútavku. Pozrite sa, my v ANO sme tí dobrí, ktorí chcú vedieť pravdu! My sme tí, ktorí chcú napraviť krivdy spáchané predošlou vládou. Skutočne napraviť? Veď čo sa zmení, ak sa páchateľ nájde? Zaplatí 24,7 miliardy korún?

Určite nie, len ANO si zlepší predvolebné preferencie.

P.S. Slovensko spornú sumu do 28.1.2005 neuhradilo. Som zvedavý, ako to nakoniec dopadne. Zvýšia sa predvolebné preferencie strany ANO?

Článek byl publikován 5.2.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.