Nežide, hraj!

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/12/1044-nezide-hraj.htm

Vladimír Stwora

Izraelským svědomím zahýbal nedávno tajně natočený videozáběr vojáků na kontrolním stanovišti, kteří nutili procházejícího Palestince – houslistu, aby jim "zahrál něco smutného".

Tento záběr zapůsobil na Izraelce více, než rozhovor s vojákem, který rozstřílel na hadry třináctiletou neozbrojenou dívku na cestě do školy, a řekl, že by to klidně udělal znovu, i kdyby měla tři roky. Více než záběry na jiného vojáka, který narazil hlavu mrtvého Palestince na kůl a strčil mu do úst cigaretu.

To video totiž u řady Izraelců vyvolalo reminiscenci s holocaustem a koncentračními tábory, kde údajně nacisté nutili židy, aby hráli při popravách. Na podobné téma natočil také režisér Polanski v roce 2002 oscarový film Pianista.

Téma ponižovaných židovských umělců zneužívaných nacisty bylo zřejmě zpracováno vícekrát. Je totiž automatickou poukázkou k úspěchu. Proto není divu, že se ozývají autoří těchto veledíl. Ozval se Yoram Kaniuk, autor knihy o židovském houslistovi, který byl nucen hrát pro velitele koncentračního tábora. Řekl, že vojáci odpovědni za tento incident by měli být postaveni před soud. Ale nikoliv za ponižování Arabů, ale za zneuctění holocaustu.

Ale žádný soud nehrozí.

Voják, který rozstřílel třináctiletou dívku, byl obviněn pouze z drobného přestupku. Vojákům, kteří nutili Palestince hrát, bylo vytčeno, že jsou "málo citliví". Jediný citelnější trest obdržela skupina izraelských vojáků za porušení discipliny, když se nechala fotografovat nahá na sněhu.

V průběhu poslední intifády usmrtila izraelská armáda 1656 palestinských civilistů, z toho 529 dětí. Do dnešního dne byl usvědčen ze smrti palestinského civilisty jeden voják.

Podle článku Israel shocked by image of soldiers forcing violinist to play at roadblock uveřejněném v Guardianu 29. listopadu.

Další zdroje:

"The Pianist" of Palestine

Článek byl publikován 17.12.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.