Nový izraelský plán na zlepšení komunikací je vnímán jako apartheid

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/12/1033-novy-izraelsky-plan-na-zlepseni-komunikaci-je-vniman-jako-apartheid.htm

Conal Urquhart

Na první pohled se zdá, že hlasy z Izraele zpívají na stejnou notu: Izrael věří, že americký mírový plán nabízí řešení k izraelsko-palestinskému probému.

Bylo to mnohokrát opakováno Arielem Sharonem a jeho ministry a nic, žádný oficiální vládní dokument, nenaznačoval, že by Izrael hodlal tento plán obejít a na území palestinského státu vytvořit enklávy obklopené zdmi a propojené navzájem tunely.

Až teď. Izrael byl nucen seznámit světové společenství s plány pro zlepšení svých pozemních komunikací. Hovoří se v nich o vybudování 16 tunelů, které by vytvořily apartheidní komunikační síť pro Palestince ve West Bank.

Existující pozemní komunikace spojující jednotlivé ilegální osady mezi sebou a s Izraelem by nadále sloužily pouze Židům. Tento plán se dostal na veřejnost, když ředitel oddělení pro národní bezpečnost Giora Eiland požádal mezinárodní společenství o finanční prostředky k jeho realizaci. Na setkání s představiteli Světové banky řekl pan Eiland, že nové tunely maximálně zvýší svobodu pohybu pro Palestince, aniž by přitom byla ohrožena bezpečnost židovských osadníků.

Eiland požadoval přibližně £110 milionů, které by měli zaplatit daňoví poplatníci z Evropy, USA a Japonska. Mezinárodní společenství tento požadavek jednomyslně odmítlo s tím, že nebude financovat projekt neschválený palestinskou stranou.

Plán by přinutil Palestince cestovat v kruzích. Podle Jana de Jonga, zeměpisce pracujícího při vyjednávací komisi Palestinského osvobozeneckého hnutí, by čtyřicetiminutová cesta (bez započtených prohlídek na přechodech) z Tulkara do Nablusu trvala novými tunely 73 minut.

Palestinský ministr plánování Ghassan Khatib řekl, že izraelský plán je proti všemu, co kdy navrhlo mezinárodní společenství pro vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu.

"Dvě komunity, ve kterých platí dvojí výklad práva a regulací, s rozdílným životním standardem a různými pozemními komunikacemi. Tak je definován apartheid," řekl.

Článek Israel’s new road plans condemned as ’apartheid’ vyšel 5. prosince v Guardianu.

Článek byl publikován 6.12.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.