Ukrajina - Zelenskyj prosí Rusko o obnovení smluv, které zmařil

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/10/10265-ukrajina-zelenskyj-prosi-rusko-o-obnoveni-smluv-ktere-zmaril.htm

Moon Of Alabama

Herec, který už nějakou dobu hraje ukrajinského prezidenta, se zastyděl. Blíží se zima a ukrajinské energetické sítě jsou blízko bodu totálního zhroucení.

Přitom mohly existovat dohody, které by tomu zabránily. Ale ukrajinská strana tyto dohody zpackala. Nyní Zelenskyj prosí o jejich obnovení.

Koncem roku 2022 zahájila ruská armáda bombardovací kampaň proti rozvodnám elektřiny na Ukrajině. Spousta transformátorů vyletěla do povětří. Ukrajinská armáda odpověděla tím, že soustředila svou protivzdušnou obranu v blízkosti elektrických stanic. To byl přesně ten efekt, o který Rusové žádali. Jejich skutečným cílem byla zařízení protivzdušné obrany, nikoliv elektrické stanice.

Po odtržení od Sovětského svazu měla Ukrajina nejlepší protivzdušnou obranu, jakou si mohla za peníze koupit. Během podzimu a zimy 2022 byla většina z nich zničena. Ruské tažení proti elektrárnám se zastavilo.

V letech 2023/24 zahájila ukrajinská armáda vlastní kampaň proti infrastruktuře v Rusku. Několik rafinerií bylo zasaženo bezpilotními letouny a skončilo v plamenech. Výroba benzinu v Rusku výrazně klesala a vývoz benzinu musel být na čas zastaven.

Rusové odpověděli obnovením kampaně proti ukrajinské elektrické síti. Tentokrát se však cílem nestaly pouze rozvodny, ale samotná výrobní zařízení. Výroba nejaderné elektřiny na Ukrajině byla zdecimována.

Ruské ministerstvo obrany ve svých každodenních brífincích označilo útoky na ukrajinské elektrárny za přímou odvetu za ukrajinské útoky na vlastní Rusko. Například:

Dnes ráno v reakci na pokusy kyjevského režimu poškodit objekty ruské energetické infrastruktury a ekonomiky, ozbrojené síly Ruské federace zasadily skupinový úder dalekonosnými přesnými zbraněmi na objekty ukrajinské vojensko-průmyslové infrastruktury a letecké základny AFU.

V ohrožení svých výrobních kapacit a pod hrozbou výpadku elektřiny se ukrajinská vláda vzpamatovala – alespoň na chvíli. V katarském Dauhá byla uspořádána tajná jednání o zastavení útoků na infrastrukturu na obou stranách.

V srpnu 2024, krátce poté, co ukrajinská armáda zahájila vpád do ruské Kurské oblasti, přinesl deník Washington Post zprávu:

Podle diplomatů a úředníků obeznámených s jednáním měly Ukrajina a Rusko tento měsíc vyslat do Dauhá delegace, aby vyjednaly přelomovou dohodu o zastavení úderů na energetickou a energetickou infrastrukturu na obou stranách, což by se rovnalo částečnému příměří a nabídlo oběma zemím odklad.

Nepřímé rozhovory, při nichž Katařané vystupovali jako prostředníci a setkávali se odděleně s ukrajinskou a ruskou delegací, však podle úředníků zhatil překvapivý vpád Ukrajiny do ruské západní Kurské oblasti minulý týden.

...

Rusko již více než rok zasahuje ukrajinskou energetickou síť přívalem řízených střel a údery bezpilotních letounů, což způsobuje nenapravitelné škody na elektrárnách a průběžné výpadky proudu v celé zemi. Mezitím Ukrajina zasáhla ruská ropná zařízení útoky bezpilotních letounů dlouhého doletu, které zapálily rafinerie, sklady a zásobníky, čímž snížila rafinování ropy v Moskvě odhadem o 15 % a zvýšila ceny plynu na celém světě.

...

Diplomat informovaný o jednáních uvedl, že ruští představitelé odložili schůzku s katarskými představiteli po vpádu Ukrajiny do západního Ruska. Moskevská delegace to označila za „eskalaci“, uvedl diplomat a dodal, že Kyjev Dauhá o své přeshraniční ofenzivě nevaroval.

Ukrajina musela za vpád do Kurska zaplatit vysokou cenu. Elitní jednotky, které vyslala, nedosáhly svého cíle, jaderné elektrárny u Kurska, a brzy byly zdecimovány. Útoky na ukrajinskou infrastrukturu pokračovaly plnou silou.

O tři měsíce později, kdy se kurský vpád i její elektrická síť blíží totálnímu selhání, ukrajinská vláda opět mění kurz. Prosí o obnovení dohod, které zpackala.

Jak uvádí Financial Times (archivováno):

Rusko ukončilo letecké útoky na ukrajinské energetické cíle a nákladní lodě, což by mohlo otevřít cestu k jednání o ukončení války, uvedl ukrajinský prezident.

Volodymyr Zelenskyj v pondělí v Kyjevě novinářům řekl, že „pokud jde o energetiku a svobodu plavby, dosažení výsledku v těchto bodech by bylo signálem, že Rusko může být připraveno ukončit válku“.

...

Pokud by se Moskva a Kyjev dohodly na ukončení úderů na své energetické infrastruktury, byl by to významný krok k deeskalaci konfliktu, řekl Zelenskyj v narážce na útoky ukrajinských dronů na ruské ropné rafinerie.

No – takovou dohodu mohl mít už před třemi měsíci. Nyní bude obtížnější jí dosáhnout. Úplný ústup ukrajinských sil z Kurské oblasti bude minimální podmínkou, kterou bude Rusko požadovat pro obnovení rozhovorů.

Zelenskyj chce také obnovit dohodu o Černém moři.

Připomněla to srpnová zpráva deníku Washington Post:

Ukrajinští a ruští představitelé se nesetkali k rozhovorům tváří v tvář od prvních měsíců války, kdy se delegace obou stran sešly k tajným jednáním v Istanbulu. Tato jednání se nakonec rozpadla. Později se obě strany dohodly na dohodě o dodávkách obilí, která vedla k tomu, že Rusko dočasně zrušilo námořní blokádu a umožnilo Ukrajině převážet obilí přes Černé moře. I tato dohoda se o několik měsíců později zhroutila, když Rusko od dohody odstoupilo.

Dohoda o Černém moři zahrnovala slib Západu, že nebude bránit ruskému vývozu přes Černé moře. Toto bránění však pokračovalo, protože pojištění nákladních lodí bylo nadále odmítáno. Pokračovaly také ukrajinské útoky na ruskou černomořskou flotilu. Rusko od dohody odstoupilo a obnovilo poměrně děravou blokádu ukrajinských přístavů.

Během posledního půl roku začala Ukrajina obnovovat svou zásobovací linii přes Černé moře. Do Oděsy a dalších ukrajinských černomořských přístavů připluly desítky lodí se suchým nákladem. Rusové se brzy správně domnívali, že tyto lodě převážejí zbraně a munici pro ukrajinskou armádu. Jakmile lodě dorazily, byly vyslány rakety Iskander, aby náklad zničily. Během posledních měsíců bylo zasaženo, poškozeno nebo potopeno více než 20 suchých nákladních lodí. Sekundární výbuchy po úderech potvrdily, že se jednalo o náklad s výbušninami.

Ruská námořní blokáda byla obnovena – nikoliv zachycením lodí na cestě na Ukrajinu, ale jejich zasažením při vykládce.

Během války Rusko nabídlo Zelenskému nejméně dvě malé dohody, které byly z velké části ve prospěch Ukrajiny. Obchod s obilím v Černém moři ztroskotal, protože Ukrajina a její „partneři“ nesplnili svou část dohody. Mírová dohoda o infrastruktuře selhala, protože Ukrajina se rozhodla zaútočit směrem ke Kursku.

Nyní Zelenskyj prosí o obnovení obou dohod.

To je dost možná možné. Rusko však bude jistě požadovat velmi vysokou cenu.

Ukraine - Zelenski Begs Russia To Renew Deals He Had Botched vyšel 23.10.2024 na moonofalabama.org. Překlad v ceně 428 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 25.10.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.