Vedení Jukosu prchá z Ruska

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/11/1026-vedeni-jukosu-prcha-z-ruska.htm

Arkadij Ostrovský

V obavě o svou bezpečnost opustili čelní představitelé Jukosu spěšně Rusko. Potvrdili tak pověsti o zatýkání a příkazy k prohlídkám, které na vedoucí pracovníky pronásledované firmy vydává ruská administrativa.

Osoba, která je do situace v Jukosu zasvěcena, sdělila ve středu, že se v Rusku momentálně nenachází nikdo z představenstva firmy. Jukos – ochromen státními požadavky o zaplacení 20 miliard dolarů na daních a a vzdorující hrozbě prodeje svého majetku – je nyní řízen na dálku.

Ví se, že tento týden proběhlo v Londýně zasedání správní rady.

Hlavní pokladník Jukosu Bruce Misamore (občan USA) v Londýně řekl: "Nemíním obětovat svůj život za ruský politický boj." Oznámil, že se nehodlá do Ruska vrátit, dokud si nebude jistý, že "jeho svoboda a bezpečnost nebudou ohroženy".

Pan Misamore se měl ve středu dostavit do kanceláře státního žalobce, ale omluvil se s tím, že je na pracovní cestě. "Rád s nimi pohovořím," řekl, "nebudou-li při tom sledovat postranní agendu". Má pocit, že na misce vah je jeho osobní svoboda. Pan Misamore dále řekl, že policie provedla razii v kancelářích nejvyššího šéfa Jukosu pana Stevena Theedea, který je rovněž v Londýně. Ve středu večer nebylo jasné, zda se někdo z vedení Jukosu do Ruska vrací nebo ne.

Minulý týden povolila vláda prodej hlavního majetku Jukosu, Juganskeftegas za pouhých 8,6 miliardy - polovinu nejnižší odhadnuté ceny. Přesto se vedení rozhodlo úpadek zatím nevyhlašovat. "Vyhlásíte-li úpadek a žalobce rozhodne, že váš majetek je vyšší než dlužná částka, otevírá to možnost nového trestního postihu," řekla nejmenovaná osoba.

Až dosud se žaloba zaměřovala na hlavní podílníky Jukosu: Michalea Chodorovského a Platona Lebeděva. Oba jsou ve vazbě a čelí žalobě za podvody a daňové úniky. Lidé, kteří jsou blízcí vedení Jukosu, prohlašují, že pronásledování vedoucích pracovníků vážně paralyzuje provoz firmy. "Nelze určovat generální strategii firmy z Londýna," konstatoval Alexej Kandaurov, bývalý generál KGB, který až do minulého roku vedl oddělení analýzy v Jukosu.

V uplynulých deseti dnech byl zadržen jeden střední manažer a vydán zatykač na dva další. Vláda se rovněž snaží zadržet podnikového právníka Dimitrije Golobova, toho času také v Londýně.

Další nejmenovaný zdroj blízký dění v Jukosu řekl: "Téměř denně probíhají razie v kancelářích a domovech zaměstnanců firmy. Atmosféra teroru je hmatatelná."

V dokumentech, které má ruský kabinet projednávat v pátek, je varování, že v boji mezi moskevskou a londýnskou burzou o prodej ruských podílů s nejvyšší likviditou Moskva prohrává.

Článek Top Yukos executives flee threat of arrest vyšel na ft.com 24.11.

Pozn. vydavatele: Co se děje v Jukosu? Nerozumím tomu. Vy ano? Jak mohou v čele ruské firmy stát lidé s americkým občanstvím? Ne že by to bylo zakázáno, ale jak se tam dostali? Komu vlastně patří Jukos?

Původně jsem si myslel, že se Putin snaží odstavit od koryta skupinu finančníků, která se podivnými cestami stala majiteli nejvýnosnějšího a strategicky nejdůležitějšího bohatství Ruska. A které má - jen tak mimochodem - neobyčejně těsné vazby na Izrael. Ale jak jde čas, připadá mi stále více, že možná jde jen o mocenský boj mezi dvěma skupinami víceméně stejných mafiánů a grázlů. A vazby na Izrael mají zřejmě obě.

Tipnu si, že jediným okradeným v tomto boji budou nakonec Rusové sami. Chcete se vsadit?

Článek byl publikován 26.11.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.