Microsoft si dláždí svou cestu do EU miliony

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/pocitace/2004/11/1025-microsoft-si-dlazdi-svou-cestu-do-eu-miliony.htm

Vladimír Stwora

Evropská komise v březnu udělila MS rekordní pokutu 497 milionů za zneužívání své dominantní pozice na trhu a nařídila dodávat Windows bez Media Player. Proti MS svědčilo před Evropskou komisí několik firem. Jmenujme CCIA (Computer and Communications Industry Association), Novel, Time Warner, Sun Microsystems a Real Networks.

Ale nebyl by to MS, aby si svou cestu neprobojoval. Pro MS stačí zacinkat váčkem s penězi a z včerejších nepřátel jsou najednou obchodní partneři, nebo jak se tomu říká.

Jednomu ze svých nejostřejších kritiků, CCIA zaplatil MS 20 milionů dolarů. Šlo prý o náhrady jakýchsi blíže nespecifikovaných výdajů. A podívejme jaká náhodička. Před dvěma týdny CCIA od skupiny žalobců před Evropskou komisi náhle odstoupila.

Rovněž další žalobce MS, firma Novel, byla pacifikována. Její mlčenlivost ocenili v MS částkou 536 milionů. I Novel od skupiny žalobců odstoupil.

Další žalobci před Evropskou komisi, byly firmy Time Warner a Sun Microsystems. I zde jsem použil minulý čas, protože už nežalují. Obdržely od MS 2,4 miliardy dolaru a jsou v pohodě.

Někomu se může zdát částka 20 milionů pro CCIA směšně malá v porovnání s tím, co obdržely jiné firmy, ale nutno si uvědomit, že z těch 20 milionů obdržel šéf CCIA Ed Black, původně ostrý a nesmlouvavý kritik MS, 9,7 milionu jen pro sebe. Microsoft tvrdí, že těch dvacet milionů bylo zaplaceno v celku, a jak si to ve firmě CCIA rozdělili, je nezajímá.

V roli žalobce před EU zůstává firma Real Networks. Vsaďte se, že i zde se pracuje na ceně.

Tak se mi zdá, že jediní, se kterými bude nakonec vyběhnuto, budou evropští občané. Je se totiž nikdo kupovat nemusí. Všichni vědí, že nakonec vezmou, co jim páni ukuchtí.

Podle článku v Guardian Gates paid $20m to adversary in anti-trust case.

Článek byl publikován 25.11.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.