Kognitivní válka na Západě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/09/10232-kognitivni-valka-na-zapade.htm

Thierry Meyssan

Cenzura není na Západě ničím jiným než metodou vlády z jiné doby. NATO vede kognitivní válku nikoli proti myšlenkám a uvažování, ale s cílem změnit schopnost lidí brát v úvahu způsoby myšlení jiných kultur. Tato válka vedla nejprve k zákazu ruských médií, RT, Sputniku atd. Dnes pak k velmi silnému tlaku na názorové vůdce, jako jsou Scott Ritter nebo Jürgen Elsässer, kteří Rusy nevnímají jako nepřátele, protože jsou schopni jim porozumět.

[Rossia Seg...]
Rossia Segodnia je ruská veřejná venkovní audiovizuální skupina. Vyrábí šest televizních kanálů (skupina RT), tiskové agentury (Sputnik, RIA-Novosti) a webové stránky (Voice of Europe). Nyní je administrativně zakázán v celé Evropské unii a brzy i ve Spojených státech.

Základní západní přípěh o konfliktu mezi Anglosasy a Ruskem nesnáší rozpory. Několik osobností nebo společností, které informovaly o odlišném pohledu, bylo vystaveno svévolným represím.

Vše začalo ve Francii během prezidentské volební kampaně v květnu 2017. Dvě ruská média, RT a Sputnik, zprostředkovala hacknuté soubory týmu kandidáta Emmanuela Macrona a komentáře jednoho z poslanců o jeho údajném offshorovém účtu na Bahamách. Pan Macron podal stížnost proti X (tj. bez uvedení jména pachatele trestného činu), zatímco dotčená média oznámila svůj záměr podat stížnost pro pomluvu (prezident však nemůže být souzen během svého funkčního období). Ale to bylo vše, dokud o měsíc později neuspořádal zvolený pan Macron tiskovou konferenci se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem ve Versailles. Tehdy označil ruská média za „orgán vlivu, [který] opakovaně produkoval nepravdy o mé osobě a mé kampani (...) Russia Today a Sputnik se nechovaly jako tiskové orgány a novináři, ale chovaly se jako orgány vlivu, propagandy a zavádějící propagandy, nic víc, nic míň“.

V roce 2020 podávají britské úřady jednu interpretaci otravy Sergeje a Julie Skripalových, zatímco RT jinou. Mediální regulátor, Úřad pro komunikaci (Ofcom), zaslal ruskému kanálu řadu upozornění a nakonec mu udělil pokutu 200 000 liber, kterou potvrdil Vrchní soud v Londýně.

Dne 10. března 2021 zveřejnil ředitel amerických národních zpravodajských služeb zprávu o zahraničních hrozbách během voleb 2020 [1]. Tvrdila, že prezident Vladimir Putin dal svým médiím pokyn, aby očerňovala kandidaturu Joea Bidena, a tím podpořila kandidaturu Donalda Trumpa. Nic z toho však není zavrženíhodné a žádná média nejsou citována.

V roce 2022 byly německé úřady znepokojeny zpravodajstvím RT o „ruské agresi proti Ukrajině“. Kanál prezentoval argumenty Kremlu o „speciální vojenské operaci“, která byla nutná kvůli přítomnosti neonacistů v kyjevské vládě. Proto jej zakázaly a brzy je následovala i EU. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová 27. února oznámila celoevropský zákaz RT a Sputniku. O několik dní později YouTube uzavřel evropský přístup ke kanálům tohoto kanálu a agentury. O měsíc později zakázala RT a Sputnik také Kanada.

Cenzura se urychlila v roce 2024. Dne 27. března 2024 česká vláda zakázala internetové stránky Hlas Evropy a uvalila sankce na bývalého ukrajinského poslance Viktora Medvedčuka, který je údajně financoval. Téhož dne provedla polská policie razii v kancelářích tohoto webu ve Varšavě a zabavila hotovost. Dne 17. května 2024 EU zakázala RIA-Novosti i Hlas Evropy a noviny Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Ani v USA, ani v Evropské unii nikdy neproběhlo žádné soudní řízení proti RT, Sputniku, RIA-Novosti, Hlasu Evropy, Izvestiji a listu Rossijskaja gazeta. Jejich zákazy jsou čistě administrativní. V EU se svoboda projevu na ruská média nevztahuje.

Německá spolková policie zahájila asi dvacet vysoce prestižních prohlídek s cílem potlačit smyšlený trestný čin a zabavila velké množství zařízení. Správní soud celý postup zrušil.

[Německá sp...]
Německá spolková policie zahájila kolem dvaceti velkolepých pátrání s cílem potlačit smyšlený zločin a zajistila množství materiálů. Správní soud celé řízení zrušil.

Dne 15. července 2024 provedla německá spolková policie domovní prohlídku u Jürgena Elsässera, šéfredaktora časopisu Compact, Magazin für Souveränität, a asi dvaceti jeho kolegů. Hledali důkazy o přípravě státního převratu a zabavili velké množství materiálů, ale nic nenašli. Zároveň ministryně vnitra, socialistka Nancy Faeserová, uvalila na časopis správní zákaz.

Domovní prohlídka FBI u Scotta Rittera. Bývalý inspektor zvláštní komise OSN (UNSCOM) odpovědné za dohled nad likvidací zbraní hromadného ničení v Iráku se proslavil odhalením lží prezidenta George Bushe. Dnes vytrvale odsuzuje atlantistickou rétoriku ohledně ukrajinského konfliktu.

[FBI prohle...]
FBI prohledává dům Scotta Rittera. Bývalý inspektor zvláštní komise OSN (UNSCOM) odpovědný za sledování likvidace zbraní hromadného ničení v Iráku se vyznamenal tím, že odsuzoval lži prezidenta George Bushe. Dnes vytrvale odsuzuje atlantistickou rétoriku o ukrajinském konfliktu.

Dne 7. srpna 2024 byl dům Scotta Rittera prohledán FBI kvůli důkazům o ruském financování. I zde toho federální policie zabavila mnoho, ale nic nenašla. Jediným pochybením pana Rittera bylo, že od války proti Iráku nepřestal analyzovat lži americké vlády, což je forma protestu, která je v demokracii v zásadě povolena.

Spolkový správní soud v Lipsku 14. srpna 2024 zrušil výnos o zákazu časopisu Compact, Magazin für Souveränität, dokud Scholzova vláda nepředloží důkazy o spiknutí, z něhož časopis obvinila. Požaduje, aby byly Jürgenu Elsässerovi a jeho kolegům vráceny zabavené věci. Ve skutečnosti je jediným zločinem pana Elsässera to, že prohlásil, že Scholzova vláda zrazuje německý lid a že by ji rád viděl svrženou – což je sice radikální názor, ale v zásadě v demokracii přípustný. Kromě svého časopisu zřídil i internetový kanál, který denně sleduje 1,2 milionu Němců.

Washington 4. září oznámil trestní řízení a sankce v reakci na pokusy o vměšování do voleb, z nichž viní Rusko. Ministerstvo zahraničí zavedlo vízová omezení pro média skupiny Rossia Segodnia.

Dne 13. září 2024 v rozhovoru pro tisk ministr zahraničí Antony Blinken odsoudil destabilizující činnost RT, kterou označil za „pobočku“ ruské rozvědky po celém světě. Téměř o dva roky dříve jeho ministerstvo zveřejnilo zvláštní zprávu s názvem Kremlem financovaná média: role RT a Sputniku v ruském dezinformačním a propagandistickém systému [2]. Tři dny po ministrovi zahraničí, 16. září, společnost Meta, která vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, prohlásila: „Rossia Segodnia, RT a další spřízněné subjekty jsou nyní zakázány v našich aplikacích po celém světě kvůli jejich zahraniční interferenční činnosti.“

Dne 21. září následoval čínský Tik-Tok příkladu ministerstva zahraničí a zrušil účty ruských médií.

Samozřejmě si můžete myslet, že tyto případy spolu nesouvisí, i když se všechny týkají médií. Je to nepravděpodobné, nakolik úřady v USA a EU porušily zásadu svobody projevu zakotvenou v americké ústavě a v evropských dokumentech. Vyvstává otázka, který orgán tyto akce koordinuje a za jakým účelem.

V roce 2016 jsem informoval o vytvoření Centra strategické komunikace NATO [3] a v roce 2022 o vytvoření Rady pro řízení dezinformací Bidenovou administrativou [4]. První útvar stále existuje a rozvíjí se, zatímco druhý byl zrušen a jeho ředitel přešel na britské ministerstvo zahraničí.

Celý systém se nyní snaží zasahovat co nejdále proti proudu. Vychází z nejnovějších objevů v oblasti neurovědy a jeho cílem je řídit mozky lidí ještě předtím, než začnou myslet: jde o tzv. kognitivní válku. Tato teorie je francouzským vynálezem, za kterým stojí tři lidé z Bordeaux, François du Cluzel, Bernard Claverie a Baptiste Prébot [5] v rámci spojeneckého velitelství NATO pro transformaci pod vedením generálů André Lanata a Philippe Lavigne.

V kontextu kognitivní války bylo důležité zasáhnout co nejdříve, než se určité myšlenky prosadí. Proto když Rusko v únoru 2022 uplatnilo rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2202 (kterou atlantistická propaganda mylně označila za „ruskou agresi“), odpůrci Ruska váhali se zákazem ruské kultury a pak se uchýlili k zákazu ruských médií. Nakonec pro ně není ideální zakázat ruské relace v médiích, ale zakázat média, která se snaží pochopit ruské myšlení.

Nepřítelem už není ten, kdo oznamuje kremelská sdělení, ale ten, kdo se snaží pochopit způsob myšlení Rusů. To bývala funkce diplomatů: pochopit způsob myšlení jiných lidí. Ale 16. dubna 2022 prezident Macron rozpustil diplomatický sbor hned poté, co nechal ve Francii zakázat ruská média, a před několika týdny jeho administrativa zatkla Pavla Durova, zakladatele Telegramu, za to, že svým uživatelům poskytl soukromý prostředek komunikace, a tedy chatování s Rusy.

Tyto snahy s největší pravděpodobností koordinuje Centrum strategické komunikace NATO, jediný orgán, který má jak zkušenosti s kognitivní válkou, tak pravomoc zakazovat konkrétní média a následně nechávat zatýkat konkrétní osoby.

Podle našich informací cíle určuje Bavorský úřad na ochranu ústavy (Bayerisches Landesamt für Verfassungsschutz). Tento úřad byl zřízen v roce 1950 vysokým komisařem USA v okupovaném Německu Johnem McCloyem. Byl složen z bývalých důstojníků SS a gestapa. Od té doby se nic nezměnilo: před několika měsíci tento úřad klasifikoval asi stovku opozičních skupin, včetně sdružení Attac a strany Die Linke, jako „levicově extremistické“, obvinil je z napojení na terorismus a doporučil jejich zákaz.

K mému velkému překvapení jsem měl možnost ověřit si, že mě tento úřad klasifikuje jako „ruského vlivového agenta“ kvůli mé obhajobě mezinárodního práva vypracovaného v roce 1899 vládou Mikuláše II. a nositele Nobelovy ceny míru z roku 1920, Francouze Léona Bourgeoise [6]. Tito slídilové zjevně reagovali pouze na zmínku o carovi a ignorovali zmínku o významném politikovi, bývalém předsedovi Rady a bývalém předsedovi Národního shromáždění a poté Senátu. Je pravda, že jsme ho již z našich školních učebnic odstranili.

To je nepředvídatelný moment: odolávat kognitivní válce znamená mít referenční nástroje, srovnávací body, jedním slovem obecnou kulturu.

Co si musíme zapamatovat:

Odkazy

[ 1 ]Foreign Threats to the US Federal Elections 2020, Avril Haines, 10 March 2021.

[ 2 ]Média financovaná Kremlem: Role RT a Sputniku v ruském ekosystému dezinformací a propagandy, Global Engagement Center, leden 2022.

[ 3 ]Kampaň NATO proti svobodě projevu, Thierry Meyssan, Voltaire Network, 5. prosince 2016.

[ 4 ]Západ se vzdává svobody projevu, Thierry Meyssan, Voltaire Network, 8. listopadu 2022.

[ 5 ]Cognitive Warfare, François du Cluzel, Velitelství spojeneckých sil NATO pro transformaci, listopad 2020.

[ 6 ]Jaký mezinárodní řád?, od Thierry Meyssana, Voltaire Network, 7. listopadu 2023.

La guerre cognitive en Occident vyšel 24.9.2024 na voltairenet.org. Překlad v ceně 745 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 25.9.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.