Temelín před spuštěním

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2000/09/102-temelin-pred-spustenim.htm

Vladimír Stwora

Evropský parlament prosadil rezoluci žádající Českou republiku, aby se zprovozněním Temelína ještě počkala. Chce rovněž vypracovat studii o dopadu na životní prostředí. Po ostrých protestech zahraniční veřejnosti i politiků, po blokádách hranic je tato rezoluce posledním pokusem okolních zemí zvrátit rozhodnutí České republiky ve věci Temelín. Bohužel, rezoluce prý nemá právní platnost a česká strana se už dala slyšet, že rezoluce sem rezoluce tam, my to rozjedeme a hotovo. V elektrárně se před několika dny přikročilo k přípravě aktivace paliva v prvním bloku. Zkušební uvedení do provozu je otázkou dnů. Monstrózní stavba, která za patnáct let pohltila 85 miliard korun, nikdy neověřený hybrid mezi ruskou a americkou technikou, tak nakonec přece jen bude (za obrovských ztrát) dokončen. Původní rozpočet, nemýlím-li se, počítal s 30 miliardami korun.

Nemohu se zbavit dojmu, že celý proces závěrečných prací a bezpečnostních testů kolem zprovoznění elektrárny má v sobě něco zbrklého, uspěchaného a bezohledného k přání většiny evropských zemí. Reakce odpovědných míst i českých diplomatů na protesty proti spuštění Temelína se dá vyjádřit lapidární větou "nerozumíte tomu, tak shut up (držte huby)", respektive (pokud jsou protestující za hranicemi) "po tom vám nic není, co my si tady děláme". Poněkud to připomíná známé heslo "republiku si rozvracet nedáme".

Protestující byli jedním šmahem označkováni buď jako zmanipulováni hlupáci nebo jako eko-teroristé a placení pomáhači levicových organizací, najmě Greenpeace. Opět ve stylu "kdo není s námi, je proti nám, nebo je to hlupák!".

Tu a tam na povrch pronikne zneklidňující zpráva, že ne vše je tak, jak by mělo být. Svět namodro uveřejnil 4.září Otevřený dopis presidentovi ve věci Temelína od Jana Paulu, účastníka schůzky mezi Greenpeace a zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Je-li pravda, co se tam píše (neschopnost SÚJB vyvrátit argumenty Greenpeace a neuvedení již natočeného televizního šotu z celé schůzky), vypadá to, že určitým silám záleží na rychlém zprovoznění Temelína i za cenu potlačení některých problémových informací.

Shodou okolností jsem měl možnost vést emailovou korespondenci s některými zastánci elektrárny Temelín. Stalo se tak poté, co jsem vyjádřil svůj názor v konferenci Neviditelného psa. Nebudu se rozepisovat o obsahu dopisů, většinou mi bylo spíláno pro mou omezenost a technickou nezpůsobilost věc posoudit; byl jsem také označen za placeného napomáhače Greenpeace. Píšu o tom proto, že dva pisatelé se nestyděli připojit ke svému jménu smutně proslulý titul RNDr. To do jisté míry ukazuje na to, z jakých řad se rekrutují zastánci Temelína.

Ještě jeden poznatek z vlastní korespondence a z příspěvků čtenářů v Neviditelném psu k této problematice. Možná je to náhoda, ale obsahuje-li příspěvek nebo email útok na odbornost protivníka nebo pokus o zesměšnění a znevažování diskutujícího, pak tento příspěvek je zcela jistě napsán zastánci Temelína. Druhá strana těchto un-fair zbraní nepoužívá. Najděte si v Neviditelném psu kterýkoliv článek o Temelínu a klikněte na komentáře. Přesvědčíte se sami. Není to divné?

Smutné na tom je to, že i vydavatel Neviditelného psa Ondřej Neff se plně postavil na stranu jaderné elektrárny. V Neviditelném psu 4.9. v článku "Drzost české vlády nezná mezí - chce spravovat svoji zemi!" napsal:

"Temelínská jaderná elektrárna spuštěna bude, protože k opaku není žádný technický důvod. Vydírání ze strany Rakouska bude bezpochyby pokračovat. Kam až? Že by Rakušané postavili na našich hranicích katapulty a házeli na nás knedlíky? Tomu se nechce věřit. Ve stupňování urážek na adresu naší vlády se dá samozřejmě jít mnohem dál - ale to pak znamená stupňování napětí."

Pan Neff, který se tak často ohání pokrokovým globálním myšlením a tím, že všichni jsme na stejné lodi, najednou obrací a buduje neproniknutelné hranice kolem svého písečku, docela ve stylu Husákova Československa. Akce Rakušanů a Němců mi nepřipadají jako vydírání, ale spíše jako zoufalství. Co jiného mají dělat, když na normální slušné jednání Češi odpovídají stylem "trhněte si nohou". Panu Neffovi nedochází, že Němci i Rakušané mají plné právo do toho "kecat" už jen z toho titulu, že to mají "za humny" a případná katastrofa si vybírat nebude. Svět je příliš malý na to, aby si každý na něm dělal co chce, bez ohledu na ostatní.

Článek byl publikován 7.9.2000


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.