Zlomí Saúdská Arábie globální moc USA?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/06/10129-zlomi-saudska-arabie-globalni-moc-usa.htm

Karsten Riise

Globální moc USA stojí na několika klíčových pilířích, z nichž některé jsou nejdůležitější:

(A) Dominance dolaru v obchodě,
(B) dominance dolaru v oblasti investic a financí,
(C) fyzická (vojenská) kontrola nad dodávkami ropy, a
(D) základní dohody o dalším rozšíření vojenské kontroly USA ve strategických (a ropu produkujících) regionech.

Klíčovým základem tohoto globálního uplatňování moci USA je saúdskoamerická dohoda o petrodolaru z roku 1974.

Saúdská Arábie se údajně rozhodla neprodloužit 80letou petrodolarovou dohodu s USA. Tato pro USA špatná zpráva je v západních médiích cenzurována, ale dnes o ní informují Times of India.

V důsledku toho bude vážně zasažen nejen dolar jako dominantní světová měna. Zasaženy budou i americké kapitálové trhy, neboť nyní již neplatná dohoda mezi USA a Saúdskou Arábií vyžadovala, aby saúdské dolarové příjmy byly recyklovány a reinvestovány v USA, především ve formě amerických dluhopisů s nízkým výnosem.

Ještě více však nyní Saúdská Arábie zrušila roli USA jako vojenského „ochránce“ Saúdské Arábie před Íránem.

Saúdská Arábie analyzovala, že saúdské bezpečnosti nejlépe poslouží pokračování mírové spolupráce s Íránem – a že saúdským ekonomickým zájmům nejlépe poslouží diverzifikace finančních zájmů z dolaru na neomezenou škálu jiných měn a měnových ekvivalentů.

Dohoda mezi USA a Saúdskou Arábií byla po 50 let základním kamenem globální moci USA – hlavní body dnes již neplatné dohody mezi USA a Saúdskou Arábií o petrodolaru z 8. června 1974 byly následující:

1. Výhradní ceny ropy v amerických dolarech: Saúdská Arábie se zavázala oceňovat ropu a obchodovat s ní výhradně v amerických dolarech, což vedlo k tomu, že stejnou praxi přijaly i ostatní země produkující ropu, a vytvořila se tak silná celosvětová poptávka po americkém dolaru.

2. Vojenská podpora a bezpečnostní záruky: USA poskytly Saúdské Arábii vojenskou podporu a bezpečnostní záruky, čímž zajistily její stabilitu a ochranu před vnějšími hrozbami.

3. Investice do amerických aktiv: Saúdská Arábie souhlasila s investováním svých příjmů z ropy do amerických aktiv, především do cenných papírů ministerstva financí, což pomohlo financovat deficity USA a stabilizovat dolar.

4. Recyklace petrodolaru: Dohoda spočívala v tom, že příjmy z ropy Saúdské Arábie a dalších zemí OPEC byly reinvestovány do amerických státních cenných papírů, což USA zajistilo trvalý příliv kapitálu k financování jejich deficitů a udržení nižších úrokových sazeb.

Dohoda vypršela 9. června 2024 a její obnovení nebylo oficiálně potvrzeno. Saúdská Arábie se rozhodla dohodu neobnovit, což znamená, že nyní bude prodávat ropu ve více měnách, včetně čínského jüanu, eura, jenu a jüanu, a nikoli výhradně v amerických dolarech. Viz tento článek.

Všechny čtyři výše uvedené body nyní Saúdská Arábie ruší – ve chvíli, kdy si USA myslely, že mají Saúdskou Arábii v kapse díky falešné izraelské „mírové dohodě“.

Nejúžasnější je, že globální moc USA se nyní natolik zmenšila, že Saúdská Arábie je vůbec schopna nechat tuto americkou dohodu vypršet. Ještě před deseti lety by se jakýkoli saúdský pokus o něco takového setkal s rychlým palácovým převratem podněcovaným USA a odstraněním saúdského vládce. Ale teď už ne – MBS je příliš silný na to, aby to USA mohly udělat.

Válka na Ukrajině, genocida v Gaze, boj o Tchaj-wan, diplomatická podpora v OSN – všude USA prohrávají.

Karsten Riise má magisterský titul z ekonomie z Copenhagen Business School a má vysokoškolský titul ze španělské kultury a jazyků z Kodaňské univerzity. Je bývalým senior viceprezidentem a finančním ředitelem (CFO) společnosti Mercedes-Benz v Dánsku a Švédsku.

Saudi Arabia Breaks US Global Power? vyšel 14.6.2024 na Global Research. Překlad v ceně 220 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Prohrávají a vědí to. Jsou jako zvíře zahnané do kouta. Udělají cokoliv, aby to zvrátili. Hrají vabank. Jak se říká u nás, umírající kobyla nejvíc kope. A my se můžeme akorát modlit, aby nás, míněno celou planetu, cestou do pekla nevzali sebou.

Článek byl publikován 15.6.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.