Valné shromáždění hlasovalo pro plné členství Palestiny v OSN

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/05/10094-valne-shromazdeni-hlasovalo-pro-plne-clenstvi-palestiny-v-osn.htm

Valné shromáždění OSN přijalo 143 hlasy pro, 9 hlasy proti (Argentina, Česká republika, Maďarsko, Izrael, Mikronésie, Nauru, Palau, Papua-Nová Guinea a Spojené státy) a 25 se zdrželo hlasování rezoluci [1], která vyzývá Radu bezpečnosti, aby přehodnotila svůj postoj k plnému členství Palestiny.

[...]

Byla jí přiznána další práva: právo zasedat mezi členskými státy v abecedním pořadí, právo předkládat návrhy a pozměňovací návrhy, uvádět je a být jejich navrhovatelem, právo předkládat procedurální návrhy a právo na odpověď týkající se postojů skupiny. Palestina však stále nemá právo hlasovat ve Valném shromáždění ani kandidovat ve volbách do orgánů OSN.

Stálý zástupce Izraele prohlásil, že hlasování pro tento text se rovná podpoře vytvoření teroristického státu „vedeného Hitlerem naší doby“. Podle něj toto „destruktivní hlasování“ otevírá cestu „kolaborantům těch, kteří 7. října upálili židovské děti“. Tento „neodpustitelný čin“ znamená zničení Charty OSN. Vložil své peníze do úst, vzal mini skartovačku dokumentů a symbolicky proměnil zakládající smlouvu OSN v konfety.

Ruská federace, která text podpořila, odsoudila uplatnění práva veta ze strany Spojených států vůči návrhu rezoluce předloženému Radě bezpečnosti 18. dubna a kritizovala tuto zemi za to, že chce být „světovým policistou“.

Spojené státy odůvodnily své odmítnutí textu tím, že „jednostranná opatření na půdě OSN a v terénu nepodporují dvoustátní řešení“. Ujistily však, že toto zamítavé hlasování neodráží jejich postoj k palestinskému státu, jehož vznik podporují.

Íránská islámská republika se domnívala, že Izrael neprokázal, že si vzhledem ke „genocidě“, kterou provádí v Gaze, zaslouží status členského státu. Rovněž poznamenala, že dnešní hlasování ukázalo „izolaci Spojených států“.

Syrská arabská republika odsoudila „show“, kterou Izrael během tohoto zasedání předvedl.

Rakousko, Bulharsko, Německo, Lotyšsko, Finsko, Itálie, Rumunsko, Švýcarsko a Spojené království vysvětlily své zdržení se hlasování tím, že považují přijetí Palestiny za členský stát za předčasné.

Francie se naopak rozhodně vyslovila pro přijetí Státu Palestina za nového člena OSN. Zdůraznila rovněž naléhavou potřebu komplexního politického řešení izraelsko-palestinského konfliktu založeného na „řešení dvou států“.

L’Assemblée générale pour l’adhésion pleine et entière de la Palestine à l’Onu vyšel 12.5.2024| na voltairenet.org. Překlad v ceně 164 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Řekl bych, že tohle Chazary docela naštve. Je to takový vhodný kopanec do jejich protěžované prdelky. Nebudou moci tvrdit, že palestinský národ neexistuje.

A ještě něco. Všimli jste si toho třeskutého mlčení v našem mainstreamu?

Článek byl publikován 14.5.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.