Dluh Ukrajiny je mezinárodní loupeží

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/04/10062-dluh-ukrajiny-je-mezinarodni-loupezi.htm

Ukrajinský dluh zastupuje „skupina věřitelů Ukrajiny“, kterou tvoří Kanada, Francie, Německo, Japonsko, Spojené království a Spojené státy americké. Mezi pozorovatele skupiny patří Austrálie, Rakousko, Belgie, Brazílie, Dánsko, Finsko, Irsko, Izrael, Itálie, Korea, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Souhrnná pomoc přislíbená Spojenými státy, EU a dalšími partnery činí 242 miliard EUR, z toho 128 miliard EUR ve formě finanční pomoci, 16 miliard EUR v humanitární pomoci a 98 miliard EUR ve vojenské pomoci.

MMF odhadl, že ukrajinská ekonomika se propadla o více než 30 % svého HDP. Bez finanční pomoci MMF a západních zemí by nezbyly žádné prostředky, a to nikoli na válku, ale na udržení infrastruktury v chodu. Zelenskij tvrdil, že potřebuje 7 miliard dolarů měsíčně, ale stále nevíme, kam všechny tyto peníze jdou, a část z nich se pravděpodobně pere v offshoreových institucích.

Když má země dluh třikrát vyšší než její HDP, už to není otázka přežití, ale loupež v plném rozsahu ve prospěch mezinárodní mafie.

Pokud bude válka pokračovat až do roku 2025, ukrajinská ekonomika se zmenší o 100 % svého HDP. Tyto prognózy neměly žádný vliv na finanční politiku věřitelů Ukrajiny. Naopak, rozhodli se zvýšit vojenskou pomoc prostřednictvím dvoustranných dohod, které stály Francii další 3 miliardy.

Jako vždy a s otázkou, zda jsou ekonomičtí experti vyškoleni v Berçy pod vedením Bruna Le Maira, kterému se podařil husarský kousek v podobě posílení ruské ekonomiky, bude mezinárodní pomoc i nadále podporovat zadlužení Ukrajiny.

La dette ukrainienne est un « braquage » international vyšel 20.4.2024 na geopolintel.fr. Překlad v ceně 158 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 22.4.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.