Útok Íránu drony na Izrael byl naplánován a dohodnut Íránem, Izraelem a USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/04/10053-utok-iranu-drony-na-izrael-byl-naplanovan-a-dohodnut-iranem-izraelem-a-usa.htm

Přímý útok Íránu na Izrael ze 14. dubna 2024, který zahrnoval odpálení stovek bezpilotních letounů a desítek řízených střel a balistických raket, vyvolal na sociálních sítích v arabském světě řadu reakcí. Novináři a komentátoři, zejména v Perském zálivu, tvrdili, že útok byl předem dohodnutý mezi Íránem, Izraelem a USA, a jako důkaz uváděli minimální škody a oběti, které byly navzdory rozsahu útoku způsobeny. Autoři se Íránu vysmívali a označovali jeho útok za „show“ a „frašku“, která si má zachovat tvář.

Následuje ukázka těchto příspěvků:

Saúdští spisovatelé: Saúdská Arábie: „Šlo o „frašku“, „podvod“ a „bouři ve sklenici vody“

Saúdský výzkumný pracovník a bezpečnostní konzultant Mohamad Al-Hadla, který je rovněž sloupkařem saúdského deníku Al-Džazíra, na svém účtu X napsal: „Představení skončilo, když Írán prohlásil, že jeho reakce skončila po [odpálení] těchto hloupých dronů a raket, které nikdy nedoletěly k Izraeli a nebyly ničím jiným než předem dohodnutou fraškou, jejímž cílem bylo zachovat perskou čest, kterou Izrael denně pošlapává. [Írán] není schopen se [Izraeli] přímo postavit, protože je příliš zbabělý na to, aby proti Izraeli operoval bez [předchozí] vzájemné dohody. Jeho síla existuje pouze proto, aby se předváděl před Araby...“[1].

Saúdský novinář Saleh Al-Fahid napsal: „Íránská 'plánovaná a dohodnutá' odpověď skončila. Izrael začal sklízet plody tohoto útoku: USA se sjednocují kolem Izraele, vojensky a politicky jej podporují a hluboce se zasazují o jeho bezpečnost. Stalo se tak poté, co americká administrativa a evropské metropole zaujaly vůči izraelské vládě tvrdý postoj a pohrozily, že jí přestanou dodávat útočné zbraně.“[2]

Chálid al Saúd, saúdský akademik, napsal: „Opona nad fraškovitou válkou mezi Íránem a Izraelem se zatáhla. Je to velmi zábavné představení, které by se mělo stát dětskou hrou.

Saúdský novinář Fahd Deepaji se v sérii příspěvků vysmíval íránské reakci. Jeden z příspěvků zněl takto: „Všichni jsme si mysleli, že je to pravda: V dalším příspěvku se objevilo: „Írán oznámil, že útok skončil dříve, než začal,“ a v dalším se objevilo: „[Byla to] bouře ve sklenici vody. To znamená: nějaké obtěžování a křik [ze strany Íránu], které nemělo za následek žádné oběti ani škody.“ Deepaji také zveřejnil obrázek s popiskem „Realita“, na němž sedí muži v turbanech s muži v kipách, obklopeni různými démonickými postavami, na pozadí kombinované íránsko-izraelské vlajky, což naznačuje spolupráci mezi Izraelem a Íránem[3].

Saúdský spisovatel Dr. Muhammad Al-Quaiz napsal: „Íránská veselá reakce proti Izraeli není ničím jiným než ohňostrojem a její [jediné] oběti byly v Jordánsku. Hora porodila myš. Mělo by to vyvolat znepokojení, ale Netanjahu se vůbec neznepokojil...“.

V dalším příspěvku napsal: „Íránská odveta, která zahrnovala drony a rakety... jak bylo dohodnuto mezi Íránem, Amerikou a Izraelem, skončila zraněním izraelské dívky a smrtí tří Jordánců. Pod touto zradou je [podepsáno] několik jmen, především jména osy odporu a jejích zbraní v Iráku, Sýrii, Libanonu a Jemenu.“[4]

Ahmad Al-Fifi, vysoce postavený důstojník saúdské armády ve výslužbě, napsal: „Obecně mají manévry s ostrou střelbou 5% míru zásahu proti majetku a lidem. Včerejší ničivá válka, do které se zapojilo velké množství raket a bezpilotních letounů, však byla bezprecedentní. Ztráty a škody na majetku byly 0 % – [zatímco] v Gaze bylo při letecké pomoci zabito dítě...“[5].

Kuvajtští spisovatelé: Íránská show s vědomím Ameriky

Podobná kritika zazněla i od kuvajtských spisovatelů. Ahmad al-Džaralláh, redaktor kuvajtského deníku Al-Siyassa, napsal na X: „Všechny íránské rakety a bezpilotní letouny a všechny rakety Satanovy strany [tj. hnutí Hizballáh, což doslova znamená 'Boží strana'], které byly oslavovány a vypouštěny na Izrael, byly [vypouštěny] s jeho vědomím a s vědomím USA a všechny dopadly mimo území Izraele, na arabskou půdu...“. Škoda, že rakety vypálené Íránem a jeho zmocněnci v arabských hlavních městech, která okupuje, nezasáhly ani kurník v Izraeli.“[6].

Kuvajtský internetový influencer Meshal Al-Nami napsal na svůj účet X 13. dubna ve 23:30, tedy několik hodin předtím, než rakety a drony dorazily do Izraele: „Íránský útok proti Izraeli je směšný. Írán vypustil bezpilotní letouny a poté [okamžitě] oznámil, že tak učinil, aby je Izrael mohl zachytit, protože by jim trvalo osm hodin, než by do Izraele dorazily.“ Al-Nami k příspěvku přidal smějící se emoji[7].

V pozdějším příspěvku, přibližně hodinu předtím, než bezpilotní letouny dorazily do Izraele, Al-Nami napsal: „Izrael oznámil, že se připravuje na íránský úder přibližně hodinu před jeho zahájením, a uvedl, že v 1:00 ráno uzavře svůj vzdušný prostor. To znamená, že Izrael ví, kdy začala přehlídka íránského útoku [a] kdy rakety a bezpilotní letouny dosáhnou jeho území.“[8].

Ve 2:00 ráno, kdy bezpilotní letouny a rakety dosáhly Izraele, Al-Nami napsal: „To je vše, íránská show skončila, jděte spát...“[9].

Alžírský novinář: „Íránský režim se snaží o to, aby se mu podařilo dostat se na svobodu: Od kdy se nepříteli předem oznamuje čas a cíle útoku? A jak je možné, že nebyla zabita ani kočka nebo toulavý pes?

Alžírský novinář Anwar Malek, který žije ve Francii, v sérii příspěvků na svém účtu X napsal, že íránský útok byl koordinován s USA a Izraelem. Napsal: „Kdo věří, že ajatolláhové [z Íránu] jsou nepřátelští vůči nepřátelům Arabů [jako je Izrael] a podporují jejich spravedlivé věci [jako je palestinská věc], že budou riskovat vedení války, aby [odstranili] útlak nějakého Araba, nebo že jim záleží na bezpečnosti sunnitských zemí a jsou ochotni zajistit jejich stabilitu – potřebuje navštívit psychiatra kvůli svým bludům...“[10].

V jiném příspěvku napsal: „To, co se odehrálo mezi Tel Avivem a Teheránem, nebylo nic jiného než šarvátka dvou spojenců pod patronací většího spojence, kterým jsou USA, s cílem zesměšnit důvěřivé staré Araby, jejichž bratři jsou vyhlazováni v Palestině, Sýrii, Iráku a v Libanonu kvůli destruktivnímu plánu [íránských] ajatolláhů...

Proč Írán nepoužil balistické rakety dlouhého doletu, které [islámské] revoluční gardy [tvrdí, že] vlastní a o nichž tvrdí, že jsou schopny zdemolovat hlubiny Tel Avivu, stejně jako Izrael zdemoloval [íránský] konzulát v srdci Damašku a zavraždil nejdůležitějšího generála sil Al-Kods? ... Vážně, co je to za reakci, když celý svět předem znal čas [útoku], typ použitých zbraní, trasu bezpilotních letounů a jejich cíle, a když už několik hodin před zahájením [útoku] o něm byly na [televizních] obrazovkách nejnovější zprávy? Ach, vy důvěřivci, probuďte se, jste jen pěšáci ve velkém divadle...“[11].

Malek se také pozastavil nad tím, jak je možné, že „Írán zaútočil na Izrael 185 bezpilotními letouny, 36 řízenými střelami a 110 raketami země-země, a přesto byly všechny zachyceny a nebyla [zabita] ani jedna zatoulaná kočka nebo pes...“. „[12] Na adresu zpráv, že Írán předem informoval Izrael o odpálení raket a o zamýšlených cílech, Malek napsal: „Panebože, stalo se někdy na světě, že by entita, která chce zaútočit na svého nepřítele... předem informovala jeho i celý svět o tom, jaké budou cíle? !!!!!“[13].

Palestinský novinář: Íránská reakce byla součástí dohody

Palestinský novinář Ayman Khaled napsal: „Dohoda byla uzavřena.... Írán byl do odpovědi na letecký útok na [svůj] konzulát [v Damašku] zatažen jako součást dohody: Útok bezpilotními letouny jako první, aby izraelská veřejnost mohla přijmout veškerá opatření, [a pak] zaútočit na prázdné oblasti v Negevu.“[14].

Odkazy

  1. Twitter.com/drmohanadalhdla, April 14, 2024.
  2. Twitter.comsalehfahid. April 14, 2024.
  3. Twitter.com/fahddeepaji1, April 14, 2024.1
  4. Twitter.com/ALQUAiZ, April 14, 2024.1
  5. Twitter.com Ahmedmalfifi, April 14, 2024
  6. Twitter.com/Ahmadaljaralah, April 14, 2024.
  7. Twitter.com/Meshal_Alnami, April 13, 2024.
  8. Twitter.com/Meshal_Alnami, April 14, 2024.
  9. Twitter.com/Meshal_Alnami, April 14, 2024.
  10. Twitter.com/anwarmalek, April 14, 2024.
  11. Twitter.com/anwarmalek, April 14, 2024.
  12. Twitter.com/anwarmalek, April 14, 2024.
  13. Twitter.com/anwarmalek, April 14, 2024.
  14. Twitter.com/aypress, April 14, 2024.

Článek byl publikován 15.4.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.