Kdo vlastně unesl paní Hassanovou?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/10/1001-kdo-vlastne-unesl-pani-hassanovou.htm

Vladimír Stwora

V úterý byla unesena v Iráku ředitelka humanitární skupiny CARE International, paní Margareta Hassanová. Ačkoliv se nikdo k únosu nepřihlásil a žádné požadavky nebyly vzneseny, médiím bylo okamžitě jasné, že únos provedla skupina kolem al-Zarqawiho.

Nějak to nedává smysl. Paní Hassanová má občanství britské i irácké, hovoří plynně místními dialekty, její manžel je Iráčan. Proč by unášeli někoho, o kom je známo, že pomáhá Iráčanům pětadvacet let? A o kom to vědí samí Iráčané?

V článku Is The Kidnapping of CARE's Margaret Hassan A CIA-Mossad Op? na libertyforum.org se spekuluje o možností, že únos zinscenoval Mossad spolu s CIA ve snaze ukázat světu irácký odboj v nejhorším světle - jako skupinu šílených fanatiků, která se nezastaví před ničím, a tím o nich odklonit sympatie světové veřejnosti.

Už v červnu psal nezávislý žurnalista Seymour Hersh o tom, že v Iráku aktivně operuje Mossad, zejména v kurdských oblastech. A v dubnu psal kanadský National Post o elitních jednotkách americké CIA, operujících v Iráku; jejích muži nosí civilní oděvy, snaží se splynout s okolím, jejich úkolem je hon na lidi, o kterých si CIA myslí, že jsou pro USA nebezpeční, provádění sabotáží a vyvolávání neklidu a teroru.

Vzhledem k tomu, že USA nejsou schopny porazit odboj vojensky, pokoušejí se jej možná alespoň diskreditovat. Nevím jak vám, ale mně to připadá docela pravděpodobné.

Je-li tomu tak, má paní Hassanová minimální naději na osvobození. Nemohou jí pustit už jen proto, že možná poznala pravou podstatu svých únosců a mohla by začít mluvit.

Jsem zvědav, zda se nám dostane opět záběrů na paní Hassanovou oděnou v oranžovém mundúru vězňů z amerických věznic, jako tomu bylo u předchozích "unesených".

Článek byl publikován 21.10.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.