Lež na lež

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/07/643-lez-na-lez.htm

Vladimír Stwora

Bush přistižen při další lži. Při setkání s Kofi Annanem v Oválné pracovně dne 14. července řekl:

"Větším důvodem a fundamentální otázkou je: Měl Saddam Hussein v plánu zbrojit (weapons program)? A odpověď je, samozřejmě, že ano. Dali jsme mu šanci, aby dovolil inspektorům vstup do země, a on to neudělal. A proto jsme se, spolu s dalšími národy rozhodli, po tomto rozumném požadavku, vyndat ho z úřadu. Bylo nutno, aby neohrožoval Spojené státy a naše přátelé a spojence v tomto regionu. Pevně věřím, že rozhodnutí, které jsme udělali, zajistilo Americe větší bezpečnost a světu více míru."

V originále to zní: "The larger point is, and the fundamental question is, did Saddam Hussein have a weapons program? And the answer is, absolutely. And we gave him a chance to allow the inspectors in, and he wouldn't let them in. And, therefore, after a reasonable request, we decided to remove him from power, along with other nations, so as to make sure he was not a threat to the United States and our friends and allies in the region. I firmly believe the decisions we made will make America more secure and the world more peaceful."

Přesný přepis jeho výroků je zde: http://www.whitehouse.gov/news/releases/2003/07/20030714-3.html

Všichni si, doufám, pamatujeme situaci před několika měsíci. Saddam umožnil inspektorům nejen vstup do země, ale i volný přístup kamkoliv, včetně prezidentských paláců. Byl to naopak Bush, kdo jejich inspekci přerušil, ačkoliv celý svět viděl, že inspekce postupuje a má smysl.

Tak neuvěřitelné překroucení zcela nedávné situace je ovšem na pováženou. Buď Bushova duševní choroba postoupila do dalšího stádia a ničí mu i těch posledních několik mozkových buněk, které dříve míval, anebo mu Bůh (se kterým má exkluzivní smlouvu) našeptal, že si už může dovolit úplně všechno.

Článek byl publikován 15.7.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.