Přes Sýrii na Kavkaz

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/09/5651-pres-syrii-na-kavkaz.htm

Vladislav Gulevič

Intervence v Sýrii, a s tím související nutné rozšíření války na celý Blízký východ, je předehrou útoku islamistů na jih Ruska. Pokud se humanitárním bombarďákům podaří svrhnout Bashara al-Assada, vstoupí do hry s názvem „Přes Sýrii na Kavkaz“ nejen Spojené státy, ale i Katar, Saudská Arábie a také Gruzie.

Nedávno byl na americké internetové stránce Veterans Today zveřejněn materiál experta na investigativní žurnalistiku Gordona Duffa, který konstatoval, že chemické zbraně používané v Sýrii ozbrojenci protivládních formací byly dodány z Ústřední referenční laboratoře národního zdraví USA, umístěné v osadě Aleksejevka poblíž Tbilisi. Dodání provedli turečtí specialisté za řízení operace Američany…

Šéf gruzínského ministerstva obrany, Iraklij Alasanija, sdělil, že otázka účasti Gruzie ve vojenské operaci proti Sýrii není projednávána, ale to sotva zapadá do předešlých prohlášení Tbilisi ohledně syrské otázky a není to v souladu s fakty, že se gruzínští občané účastní vojenských aktivit na území Sýrie na straně ozbrojenců. V Tbilisi jsou evidentně v případě amerického útoku na Sýrii připraveni přinést jim demokracii stejně, jako ji přinesli při nočním útoku na spící Cchinvali při obnově historické spravedlnosti.

Prohlášení o tom, že v řadách bojůvek působících na území Sýrie bojují gruzínští státní příslušníci, se týkají Čečenců s Pankisské soutěsky. Byla sdělena jména dvou z nich – Abu Umara Šišani, vůdce severokavkazského džamátu, a emíra Sejfully. Předpokládá se, že nejméně polovinu stoupenců džamátu tvoří etničtí Čečenci, i když jsou tam také zástupci dalších republik severního Kavkazu a občané Ázerbájdžánu. Podle některých odhadů bojuje pod vedením Umara Šišani několik desítek pankisských Čečenců. V Tbilisi ohledně toho znepokojení neprojevují. Soutěska Pankisi se již dávno přeměnila na semeniště bývalých čečenských ozbrojenců, kteří mají se svými gruzínskými patrony dobré partnerské vztahy.

Před časem došlo v severokavkazském džamátu k rozkolu: Umar Šišani se pohádal s emírem Sejfullem a obvinil ho z útisku pokojných obyvatel, a dokonce Sejfullu, spolu s jeho společníky, vyhnal ze své bandy. Předtím Umar Šišani vyhnal emíra al-Banáta, dagestánského bojovníka, který popravil dva syrské duchovní. Jako odpověď zveřejnil Sejfully video, ve kterém popřel veškerá obvinění na svoji adresu a zdůraznil, že není takovým, jako vyhnaný al-Banát.

V době, kdy svět strnul v obavách ze započetí vojenského zásahu USA v Sýrii, polní velitelé tamních ozbrojenců se náhle začali starat o osud civilního obyvatelstva a demonstrativně kárali své bojovníky za tvrdý postup vůči němu. To je evidentní pokus o zvýšení své autority s výhledem do budoucna. Analytici již předpovídají vzestup Čečence Umara Šišani do řad vedení syrské ozbrojené opozice.

Příslušníci ruských orgánů činných v trestním řízení nejednou vyjádřili obavy z toho, že nepobití teroristé ze Sýrie se dříve nebo později začnou vracet do zemí svého trvalého pobytu, včetně Ruska. Přinesou si také teroristické návyky a dobře zavedené kontakty na extremistické organizace. Nápisy typu „Dnes Sýrie, zítra Rusko!“ namalované bandity na zdech domů vyjadřují geopolitické krédo jejich hlavních zahraničních patronů.

V Sýrii vzniklo pole destabilizace, schopné se rozšířit na obrovské geopolitické území, do kterého spadá i jih Ruska. „Čečenský“ faktor zde hraje významnou roli. Již v 90. letech na západě pochopili, že při pokusu o rozvrácení Ruska je nejlepší provést to od Kavkazu. Je také známo, že jistá část severokavkazských bojůvek je řízena Riyadhem, klíčovým spojencem USA ve světě islámu.

Islámský sunitský radikalismus je také způsobem, jak destabilizovat situaci na Krymu, kde se v Sevastopolu nachází základna ruského námořnictva (krymští Tataři jsou sunitští muslimové). Saudové se již dlouho pokouší etablovat se na Krymu: investují do krymské ekonomiky, přijímají krymskou tatarskou mládež do saudských madras a financují výstavbu nových mešit.

Spojenectví s islamismem umožňuje Západu realizovat v Euroasii geopolitické cíle, svým rozsahem obrovské. Pro Tbilisi je oslabení ruské přítomnosti v oblasti Černého moře cílem již dávno. V srpnu 2008 lodě Černomořské flotily ruského námořnictva, umístěné v Sevastopolu, sehrály důležitou roli v operaci donucení Gruzie k míru.

Dnes je třeba veškeré tahy ve hře „Přes Sýrii na Kavkaz“ sledovat nanejvýš pozorně.

Článek byl publikován 11.9.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.