Stipendia za proizraelskou propagandu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/08/5605-stipendia-za-proizraelskou-propagandu.htm

Ben Lynfield

V kampani s cílem zlepšit své image v zahraničí plánuje izraelská vláda poskytnout stipendia stovkám studentů na sedmi univerzitách výměnou za vkládání proizraelských příspěvků na Facebooku a tweetování určenému zahraničnímu publiku.

Studenti, kteří budou psát příspěvky, ovšem neprozradí, že jsou financováni izraelskou vládou, odhalili novináři v listu Haaretz.

Úřad premiéra Benjamina Netanjahua, který nad programem převezme patronát, potvrdil jeho zahájení a doplnil, že jeho cílem bylo „posílit izraelskou veřejnou diplomacii a přizpůsobit ji změnám vyplývajícím z nové formy spotřeby informačních prostředků“.

Ruka vlády má být pro zahraniční publikum neviditelná. Daniel Seaman, úředník, který pro program připravil plány, napsal v dopise ze dne 5. srpna schvalující vládní komisi, že „myšlenka vyžaduje nenechat vyniknout roli státu, a proto je nutné dodržovat velké zapojení studentů samých, bez politické vazby nebo zjevného spojení“.

Podle plánu mají být studenti organizováni do jednotek na každé vysoké školy v čele s hlavním koordinátorem, který obdrží plné stipendium, k ruce bude mít tři koordinátory pro jazyk, grafiku a výzkumu, ti budou pobírat menší stipendia, a pak vlastní studenti, které plán nazývá „aktivisty“, a kteří obdrží „minimální stipendium“.

Poradci Netanjahua očekávají, že hlavní témata se budou týkat politických a bezpečnostních otázek, bojem proti výzvám k bojkotu Izraele a bojem proti úsilí o zpochybnění legitimity Izraele. Úředníci předpokládají, že by studenti měli zdůraznit izraelské demokratické hodnoty, svobodu náboženského vyznání a pluralismus.

Ale Alon Liel, bývalý generální ředitel izraelského ministerstva zahraničí, kritizoval plán jako „docela nechutný“. „Studenti vysokých škol by měli být vzděláváni, aby svobodně mysleli. Když si koupíte mysl žáka, stává se loutkou izraelské státní dotace,“ řekl. „Můžete dávat granty, dělat sociální práci, učit, ale ne dělat propagandu o kontroverzních otázkách pro vládu.

Students offered grants if they tweet pro-Israeli propaganda vyšel 13. srpna na The Independent. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 15.8.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.