Ochuzený uran: divný způsob ochrany civilistů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/04/4330-ochuzeny-uran-divny-zpusob-ochrany-civilistu.htm

Eda

(Střely s ochuzeným uranem) v každém směru naplňují představu špinavé bomby... Řekl bych, že je to perfektní zbraň k zabíjení většího počtu lidí." Marion Falk, fyzikální chemik, Lawrence Livermore Lab, California, USA

V prvních 24 hodinách útoku na Libyi shodily americké bombardéry B2 45 tunových bomb. Všechny tyto masivní bomby spolu se střelami s plochou drahou letu odpalovanými z britských a francouzských letadel a lodí byly osazeny hlavicemi s ochuzeným uranem (DU = depleted uranium).

Ochuzený uran je vedlejěím produktem v procesu obohacování uranové rudy. Je používán v jaderných zbraních a reaktorech. Protože jde o velmi těžkou substanci, 1,7× hustější než než olovo, je vysoce ceněn armádou pro svou schopnost prorazit obrněná vozidla a budovy. Když střela s ochuzeným uranem zasáhne pevný objekt jako např. bok tanku, projde skrz něj a exploduje jako hořící mrak výparů. Výpary se usadí jako prach, který je nejen jedovatý, ale také radioaktivní.

Střela s ochuzeným uranem hoří po explozi teplotou 10 tis. st.C. Když zasáhne cíl, 30% se rozpadne na šrapnely. Zbylých 70% se odpaří ve formě třech vysoce toxických oxidů, včetně oxidu uranu. Ten černý prach zůstává ve vzduchu a podle počasí a větru může cestovat na velké vzdálenosti. Jestli si myslíte, že Irák a Libye jsou hodně daleko, pak nezapomínejte, že radiace z Černobylu se dostala až do Walesu.

Částice menší než 5 mikronů v průměru jsou jednoduše inhalovány a mohou zůstávat v plicích nebo jiných orgánech po celé roky. Ochuzený uran uvnitř těla může způsobit poškození ledvin, rakovinu plic a kostí, nemoci kůže a nervového systému, poškození chromozomů, poškození imunity či unikátní onemocnění ledvin a střev. Těhotné ženy vystavené účinkům ochuzeného uranu mohou porodit děti s genetickými vadami. Když se jednou prach rozptýlí, neočekávejte, že problémy brzy pominou. Jako zářič alfa částic má ochuzený uran poločas rozpadu 4,5 miliardy let.

Při "šok a strach" útoku na Irák bylo jen na samotný Bagdád shozeno více než 1500 bomb. Seymour Hersh uvedl, že jen americká Third Marine Aircraft Wing shodila více než "pět set tisíc tun výzbroje". Vše s ochuzeným uranem.

Podle Al-Jazeery odpálily invazní síly US 200 tun radioaktivního materiálu do budov, domů, ulic a zahrad Bagdádu. Reportér listu Christian Science Monitor vzal s sebou Geigerův počítač do částí města, jež byly terčem těžké kanonády amerických vojáků. Naměřil tam radiaci 1,000 až 1,900 krát vyšší než je normální v obytných čtvrtích. Vzhledem k populaci 26 milionů lidí, američané shodili tunovou bombu na každých 52 obyvatel, nebo jinak 20 kilo výbušnin na osobu.

William Hague (britský ministr zahraničí) řekl, že jdeme do Libye "chránit civilisty a obytné části". Nepotřebujete dlouho zjišťovat kdo a co je zde "chráněno".

V těch prvních 24 hodinách "spojenci" "utratili" 100 milionů liber za výzbroj s ochuzeným uranem. Zpráva Evropské unie o zbrojních dodávkách říká, že členské země vyvezly v roce 2009 do Libye zbraně a zbraňové systémy za 293,2 milionu liber. Z toho připadá na britské firmy 21.7 milionu liber, navíc jim zaplatil plukovník Kaddáfí za výcvik své 32. brigády.

Vsadím se, že pan William Hague nebude v příštích asi 4,5 miliardy let trávit dovolenou v severní Africe.

Zdroje a komentář

Zdroje k textu

Depleted Uranium: A Strange Way To Protect Libyan Civilians

Podobný článek: Toxic Intervention: Are NATO Forces Poisoning Libya with Depleted Uranium as They 'Protect' Civilians?

Čísla o vyzbrojování Libye dodávkami z EU: EU arms exports to Libya: who armed Gaddafi?

K českému postoji k rezoluci OSN o DU

MZV ČR: Že jsou zbraně z ochuzeného uranu nebezpečné, nás nezajímá, nám vadilo, že rezoluci "původně iniciovala Kuba"

Pozadí za českým hlasováním proti rezoluci OSN o DU - otevřený dopis Mgr. Aleně Hlaváčkové z referátu veřejných informací MZV

Jednání PSP ČR (+ následující strana)

Pan kníže bude někdy postiženým civilistům vysvětlovat své "politické a procedurální implikace"? Koho tady svým postojem vlastně reprezentuje?

Přijaté usnesení EP: Usnesení Evropského parlamentu ze dne 22. května 2008 o zbraních s (ochuzeným) uranem a jejich dopadech na lidské zdraví a životní prostředí
- bod 7 mohou všichni oslovení zjevně ignorovat

Deklarované úsilí ochrany civilního obyvatelstva evidentně směřuje právě opačným směrem, ale propaganda médií to ustojí - naplno šíříme demokracii.

Články o DU na Zvědavci:

Americký ochuzený uran působí v Iráku nárůst rakoviny

Zbraně s ochuzeným uranem: Mrtvé děti v Iráku a Afghánistánu jsou smutnou skutečností

Článek byl publikován 18.4.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.