Slovensko hľadá superstar

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2005/01/1062-slovensko-hlada-superstar.htm

Michal Bartek

Ľudia na Slovensku, ktorí mali záujem pomôcť, ešte veľa dní po katastrofe nevedeli ako. Chýbala možnosť prejaviť solidaritu. "Občania nemali technickú podporu. Doteraz chýbala možnosť zriadiť darcovské mobilné textové správy. Slováci sú takmer stopercentne cez mobily mobilizovateľní," hovorí sociologička Zuzana Kusá. Chybu podľa nej urobili aj mimovládne organizácie, ktorým trvalo dlho, kým sa rozhýbali.

(denník SME, 7.1.2005)

Nechce sa mi veriť! To musí byť nejaký omyl! Nie, nie je to omyl. Je to, bohužiaľ pravda a je mi z toho veľmi, veľmi smutno. Kde sa stala chyba? Prečo sú slováci necitliví k nešťastiu druhých? Otázky, na ktoré nie je ľahká odpoveď. Možno je to tým, že nezahynul ani jeden Slovák. Lenže v mysli mi stále vŕta iná možnosť. Absurdná a predsa možná.

Slovensko hľadá SuperStar. Súťaž o najväčší a najmedializovanejší objav speváckeho neba na Slovensku. Dôležitejší bol hádam len prípitok na Nový rok. O čo tu vlastne ide?

Každý týždeň dostanú nádejné hviezdy cca 200 tisíc SMS-iek, čo SMS-ka, to hlas. Za odoslanie čo i len jednej SMS-ky je odosieľateľ zaradený do zlosovania o Škodu Octavia a ten, ktorý odošle najviac SMS-iek dostane Škodu Fabia. To sa predsa oplatí. Za SMS-ku auto. Čo na tom, že pravdepodobnosť výhry je mizivá. Hlavná vec, že sa zabávame.

Jedna SMS sa rovná 24-om korunám. V piatich kolách sa vyzbiera 24 miliónov slovenských korún. Dobrá sumička, nie? Slovensko síce tieto peniaze nepošle na charitu, ale bude mať novú SuperStar. A dvoch "šťastných" majiteľov novučičkých škodoviek.

Prečo neposielame SMS obetiam tsunami? Nás sa to predsa netýka. Veď aj my sme postihnutí, víchrica nám zničila Tatry. Tiež potrebujeme pomoc. A v Čechách, kde sa už vyzbierali desiatky miliónov korún, sa predsa majú lepšie. Majú lepší kurz Euro, vyššie dôchodky, lacnejší benzín. Tak nech podporujú. My sme chudobní.

Áno chudobní, ale duchom. Žijeme podľa porekadla "Zadarmo ani kura nehrabe". Len aby sme neskončili pri "Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". Je mi z toho veľmi smutno. Priam až na vracanie. Kiež by Slovensko nikdy nepotrebovalo od druhých pomoc.

Článek byl publikován 7.1.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.