Políbení od Microsoftu

Vladimír Stwora

11.8.2014 Počítače, komunikace Témata: Počítače 1399 slov

Používám Linux už řadu let. I Linux se samozřejmě mění bohužel k horšímu, bobtná a trpí hloupými a neuváženými změnami jen pro změny, stále vyšší unifikací a menší konfigurovatelností a neustálou snahou vypadat co nejvíce jako Windows, ale díky robustní a dobře promyšlené architektuře je stále ještě použitelný a příjemný. Hlavně jsem šťasten, že jsem přestal být rukojmím Microsoftu a jeho vyděračských praktik, nicméně včera se mi dostalo jemného připomenutí.

Firmu Skype založili v roce 2003 Švéd Niklas Zennström a Dan Janus Friis. Ti stejní hoši vymysleli software ke sdílení souborů P2P Kazaa. Firma měla ředitelství v Lucembursku. Skype stejně jako Kazaa pracoval na principu P2P a od začátku byl navržen tak, aby se hovory daly těžko odposlouchávat. Používal silné šifrování, dokonce tak silné, že vlády byly z toho nešťastné a americká NSA dokonce vypsala v roce 2009 odměnu tomu, kdo dokáže Skype jakýmkoliv způsobem hackovat a konverzaci dešifrovat.

Pak se začalo pro NSA a další tajné služby všech šmíráckých vlád světa blýskat na časy. Jak možná víte, Microsoft koupil Skype v květnu 2012 za neuvěřitelných 8,5 miliard dolarů. Analytici trhu se podivovali, protože předchozí majitel eBay jej rok předtím koupil za 2,6 miliardy a nebyl žádný důvod předpokládat trojnásobné zvýšení hodnoty firmy za pouhých par měsíců. Odborná veřejnost se škrábala za uchem, copak asi Microsoft zamýšlí, že Skype tak přeplatil?

Obavy z omezení funkčnosti nebo platforem se zatím nematerializovaly, Skype funguje, je stále zdarma a Microsoft dokonce z čistého altruismu udržuje i verze pro jiné operační systémy než Windows, což je pro něj netypické. Ale microsoftí stopa se už na Skype podepsala. Nemluvím teď o bezpečnosti, ta je už dávno ve psí, nemá cenu si nic nalhávat, mluvím o stylu jednání, který se dá nazvat „mikrosoftí kletba“.

Včera jsem komunikoval s někým přes Skype. V polovině konverzace se začal hovor sekat, zamrzal. Nepomohlo ani přerušení a opětovné zavolání, ani počkání půl hodiny. Ukončil jsem aplikaci Skype a znovu ji vyvolal. Objevila se hláška „Server connect failed“ (chyba spojení se serverem). Udivilo mne to, protože internet fungoval bez problémů. Počkal jsem další půl hodiny, chyba zůstávala. K tomu se přidružila další chyba: „Sorry, we don't recognize your sign-in details. Please check your Skype Name and password, then try again“. (Je nám líto, nerozumíme vaším přihlašovacím údajům. Prosím ověřte si, že používáte správné jméno a heslo a zkuste znovu.) Na základě hlášení byste řekli, že chyba je v přihlašovacích údajích, že ano? To byste ovšem nesměli mít produkt Microsoftu.

Po další půlhodině mě napadlo podívat se na webové stránky skype.com. Ačkoliv se úvodní stránka zobrazí hezky česky, kiknutím na Podporu už máte před sebou čistou angličtinu. Chápu, Microsoft je chudý, šetří, neměl na lokalizaci všech stránek peníze. Mně to nevadí, ale co ti, kteří neumějí anglicky? Inu, mají smůlu.

Ve sloupečku News mě zaujal titulek Being signed out of Skype? Time to upgrade (Byli jste odhlášení? Čas k aktualizaci). Kliknu a čtu (text byl v angličtině, dovolím si to přeložit):

Proč bych měl aktualizovat Skype? Co musím udělat pro novou aktualizaci a pokračování v používání Skype
Chceme, aby všichni zažili to nejlepší, co může Skype nabídnout. - Od zvýšení kvality na vyšší spolehlivosti k lepšímu zabezpečení - a nejnovější verze Skype je způsob, jak to udělat. Aby mohl každý mít prospěch z nejnovějších vylepšení, čas od času necháme starší verze Skype na všech platformách odejít do důchodu. Je snadné aktualizovat Skype; jakmile to uděláte, budete mít přístup k nejnovějším funkcím, na kterých náš tým tvrdě pracoval.
Pokud máte ještě starší verzi a my ji pošleme do důchodu, budete automaticky se Skype odhlášeni a nebudete se moci znovu přihlásit až do upgradu na novou verzi. Jednoduše postupujte podle níže uvedených kroků, stáhněte si program, nainstalujte ho a přihlaste se do nejnovější verze, v okamžiku bude váš Skype zpátky.

Všimněte si toho hadího, pokryteckého tónu, jak předstírají, že je to jen a jen pro naše dobro. Neptají se nás, jestli chceme nebo dokonce jestli nám to možnosti dovolí, prostě musíme.

Microsoft prostě nemůže varovat jednoduchým zobrazením okna „Prosím, aktualizujte si Skype“, ne. On musí starší verzi rovnou zablokovat – třeba v polovině konverzace. A když už ji zablokoval, nemůže napsat „Nemůžete se přihlásit, protože používáte starou verzi“, ne. On tu „chybu“ ohlásí matoucí zprávou „Je nám líto, nerozumíme vaším přihlašovacím údajům“ popř. „chyba spojení se serverem“. Takže můžete hledat a zkoušet roky. A pokud náhodou neumíte anglicky, můžete takhle zkoušet pro zbytek života. Jak typicky microsoftí...

To, co teď píši, se týká výhradně linuxové platformy. Řada lidí používá starší verze Linuxu, někdo proto, že nemá důvod přecházet na stále komplikovanější novější verze, má systém perfektně odladěn a vychytán, někdo proto, že jeho hardware novější verze prostě neutáhne. Třeba právě proto odešel z Windows k Linuxu, kde není nutné s každou novou verzí systému koupit i novější, silnější počítač. Ovšem Skype pro Linux nabízí Microsoft jen pro Ubuntu 10.04 a 12.04, Debian 7, Fedoru 16 nebo OpenSUSE 12.01, tedy novější systémy. Majitelé starších systémů mají smůlu. Chceš Skype? Pořiď si novější, rychlejší počítač a dej na něj nový systém. V duchu Microsoftu.

Ironicky – navzdory bazírování na novějších, veskrze 64bitových systémech Microsoft dosud nebyl schopen dodat Skype v 64bitové architektuře. Ani poslední verze 4.3 pro Linux, která tak děsně spěchala, že Microsoft zablokoval všechny starší verze, abychom mohli, jak říká, „mít prospěch z nejnovějších vylepšení,“ není v 64bitové verzi a vyžaduje stažení zhruba třiceti starších 32bitových knihoven, v novějším Linuxu jinak naprosto zbytečných.

Budiž. Stáhl jsem si verzi 4.3 pro Linux, instaloval. Vyzkoušel. Hláška Je nám líto, nerozumíme vaším přihlašovacím údajům zůstávala. V hlavičce okna jsem viděl stále verzi 4.2. Jak je to možné?

Provedl jsem reinstalaci. Stále 4.2.

Odinstaloval jsem celý Skype včetně všech konfiguračních souborů a včetně všech starých 32bitových knihoven. Znovu jsem je nainstaloval a od Microsoftu stáhl znovu verzi 4.3. Žádná změna.

Dosavadní čas strávený na řešení problému Skype: 2 hodiny.

Napadlo mne podívat se (pro odborníky: použil jsem příkaz apt-cache show skype) do balíčku Skype verze 4.3 čerstvě staženého od Microsoftu. Jen pro zajímavost, balíček se jmenuje skype-ubuntu-precise_4.3.0.37-1_i386.deb. Ve jménu souboru tedy vidíte verzi 4.3 a architekturu i386, což je 32bitová architektura.

V hlavičce balíčku ale čtu:

Package: skype
Maintainer: Steve Langasek
Architecture: amd64
Version: 4.2.0.11-0ubuntu0.12.04.2

Takže podle hlavičky balíčku je to 64bitová architektura a verze je 4.2.0.11, podle jména balíčku je to 32bitová architektura a verze 4.3. Jak dokonale matoucí...

Ať je to jak je to, došlo mi, že jsem vyčerpal všechny možnosti. Microsoft zablokoval starší verzi a vlivem vlastních zmatků nenabídl novou, tedy efektivně znemožnil použití Skype na Linuxu.

Znovu jsem pročítal skype.com a hledal nějakou stopu pomoci. A našel! V jednom místě se objevila lakonická rada „uživatelé Ubuntu možná musí restartovat systém, aby nově stažená verze začala fungovat“. Och. Nemám Ubuntu, ale Mint, ale je to vlastně totéž. Tohle mě nenapadlo. Linux je konstruován tak, že nikdy není třeba restartovat celý systém. Snad jen s vyjímkou instalace nového jádra, ale to není běžná aktualizace. Rozhodně se nerestartuje při nové verzi jakkoliv složité aplikace. Nikdy. Už jsem zapomněl na doby, kdy bylo třeba ve Windows po každé instalaci sebemenšího štěku vždy všechno restartovat, někdy i opakovaně. Microsoft mi je připomněl.

Restartoval jsem. Spustil jsem Skype. V hlavičce se objevila verze 4.3. Fungovala! (V hlavičce instalovaného balíčku stále zůstává 4.2).

Co se změnilo od verze 4.2, že ji bylo nutno okamžitě zablokovat? Přibyla možnost přihlásit se přes Facebook a ikonky získaly ošklivý „moderní“ unifikovaný vzhled, někde dokonce chybí úplně. Zmizelo tlačítko Nápověda z horní lišty. V Microsoftu zřejmě usoudili, že to není třeba. Zkrátka skutečně důležité změny. Jistě, to jsou ty viditelné. Kdoví, co tam Microsoft přidal. Možná nová zadní vrátka pro NSA nebo možnost zapnout kameru bez vědomí uživatele (část Skype zjevně zůstává rezidentní i po té, co byl Skype ukončen příkazem Alt-Q, jinak by nebylo nutné restartovat systém), co já vím.

V každém případě trvala mi to řešení problému se Skype přes 3 hodiny času. Za tu dobu jsem normálně schopen instalovat celý systém, ne jednu aplikaci. Microsoft se za ty roky, co jej nepoužívám, nepoučil. On je stále stejný, ba ještě horší. Po odborné stránce zmateční, bordelářský, nedomyšlený, k zákazníkům bezohledný, arogantní.

Dostalo se mi políbení od Microsoftu, o které jsem nestál. Ale byla to zajímavá zkušenost.

Známka 1.3 (hodnotilo 217)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 704