Tyranova moc má své meze: Konvoj svobody v Ottawě boří iluzi demokracie v Severní Americe

Matthew Ehret

19.2.2022 Komentáře Témata: Kanada 1433 slov

Tyrani žijící ve svých věžích ze slonoviny panikaří, protože nemají ponětí, jak komunikovat se skutečnými lidskými bytostmi, které se organizují na základě nematematických principů, jako jsou „svoboda“, „spravedlnost“ a „práva“.

Ne, tyranova moc má své meze!
Když utlačovaný člověk nenajde spravedlnost
když břemeno je nesnesitelné, obrací se
nebojácným srdcem k nebesům
a odtud sestupuje se svými věčnými právy
která jsou nezcizitelná
nezničitelná jako hvězdy samy.
-Friedrich Schiller, Rutliho přísaha Wilhelma Tella

Kdo by si byl pomyslel, že se Kanada někdy stane jiskrou hnutí za svobodu proti tyranii?

Jako redaktor kanadského geopolitického časopisu, který vycházel více než deset let, a autor čtyř knih o kanadské historii musím s rozpaky říci, že jsem si rozhodně nemyslel, že to Kanaďané mají v sobě.

„Monarchie Severu“ rozhodně nevyzařuje revoluční náladu - byla založena na nerevolučních principech, jako je „mír, pořádek a dobrá správa věcí veřejných“, které jsou v příkrém rozporu s mnohem inspirativnějším „životem, svobodou a snahou o štěstí“ zakotveným v zakládacích dokumentech našich jižních bratranců. Dokonce i náš zakládající dokument z roku 1867 (sepsaný během měsíce hédonismu plného šampaňského v roce 1864) výslovně označuje účel konfederace nikoli jako prostředek „podpory obecného blahobytu“, jak tomu bylo v případě ústavy USA v roce 1787, ale spíše jako „podporu zájmů britského impéria“.

Ale tady je.

Nespočetné tisíce vlastenců se vydaly přes celou zemi, aby se v klidu a slavnostní náladě ubytovaly v Ottawě, kterou jsem musel vidět na vlastní oči, abych uvěřil, že požadují něco tak prostého a ideologií nezkaženého: svobodu práce, zajištění rodin a dodržování základních práv, jak je stanoveno v Listině práv a svobod (vylepšení trapně oligarchického britského zákona o Severní Americe z roku 1867).

Média hlavního proudu a političtí hackerové pracují přesčas, aby konvoj Svobody, který se 29. ledna sjel do Ottawy, vykreslili jako „povstalecké hnutí“ plné „bílých supremacistů“, „ruských poskoků“ a „nacistů“, kteří chtějí „svrhnout vládu“. Dokonce i bývalý guvernér Bank of England (a člen správní rady Světového ekonomického fóra) Mark Carney se 7. února ozval s prohlášením, že „toto je vzpoura“ a že „ti, kteří stále pomáhají rozšiřovat tuto okupaci, musí být identifikováni a potrestáni plnou silou zákona“. Carney, věčný finanční miláček Goldman Sachs a londýnské City (a naděje na post premiéra), vyzval k postihu všech, kdo na tuto domácí teroristickou operaci přispěli penězi.

Tváří v tvář organickému hnutí za občanská práva řidičů kamionů, zemědělců a desítek tisíc příznivců, kteří se shromáždili v hlavním městě Kanady, aby požadovali obnovení svých základních svobod, nedokázala současná liberální vláda projevit ani špetku lidskosti nebo schopnosti vyjednávat. To by nemělo být překvapením pro ty, kteří v posledních letech viděli v akci pokrytectví neoliberálních ideologů „řádu založeného na pravidlech“, kteří rychle oslavují „svobodu“ občanů Ukrajiny, Hongkongu nebo Sin-ťiangu, když výsledek prospívá geopolitickým cílům odtažitých technokratů toužících po globální hegemonii. V okamžiku, kdy se objeví skutečná samoorganizovaná dělnická hnutí požadující uznání základních práv, pak masky spadnou a zuřivost tyranů ukáže svou pravou tvář.

Místo vyjednávání a diskuse o zásadních ústavních otázkách, jak požadovali protestující, jsme se tak dočkali pouze výhrůžek, pomluv a dalších výhrůžek, počínaje ukradením 10 milionů dolarů vybraných na GoFundMe 4. února a dalších 8 milionů dolarů vybraných na GiveSendGo 10. února. Byli jsme svědky toho, že vláda nejprve vyhlásila výjimečný stav ve městě Ottawa a následně 11. února vyhlásila výjimečný stav v celé provincii, čímž odůvodnila přerušení životně důležitých dodávek pohonných hmot pro řidiče kamionů a jejich rodiny, kteří tábořili v teplotách -22 stupňů Celsia. Byly vypracovány vyhlášky, které zakazují zásobování protestujících pod hrozbou pokuty až 100 tisíc dolarů a jednoho roku vězení, a vlastenečtí občané, kteří se zorganizovali za své právo nežít pod diktaturou, byli v médiích neúprosně stigmatizováni jako „povstalci“.

Uplatnění zákona o mimořádných opatřeních

14. února pak Justin Trudeau a po něm místopředsedkyně vlády a členka WEF Chrystia Freelandová střídavě oznamovali, že se odvolávají na zákon o mimořádných opatřeních, který byl dříve známý jako „zákon o válečných opatřeních“ a který naposledy použil před téměř 50 lety Justinův otec Pierre Elliot Trudeau jako „řešení“ teroristických buněk řízených RCMP, které byly rozmístěny po celém Québecu a vyvrcholily měsíc trvající „říjnovou krizí“ v roce 1970. Název byl změněn v roce 1988, ačkoli je funkčně zcela totožný.

Na základě zákona o mimořádných opatřeních přijal kanadský deep state, který řídí Trudeau, program Marka Carneyho ze 7. února, který se zaměřuje na bankovní účty všech Kanaďanů, kteří se na konvoji přímo podílejí nebo jej podpořili prostřednictvím online darů či kryptoměn. Co může tyto osoby postihnout za trestný čin nabídky podpory nebo účasti na protestech? Těmto „politováníhodným povstalcům“ hrozí, že jim budou na neurčito zmrazeny bankovní účty, a pokud vlastní firmy, budou jim zrušeny pojistné smlouvy. Pět velkých“ kanadských bank tak bylo postaveno do jednoho šiku a získalo od státu plnou právní ochranu před případnými žalobami ze strany těch, jejichž životy budou zablokováním bankovních účtů poškozeny.

Zatím je zřejmé jedno: hrozby nefungují, řidiči kamionů a další protestující potvrdili své rozhodnutí zůstat na místě a dokonce čtyři provinční premiéři (Alberty, Saskatchewanu, Quebecu a Manitoby) odsoudili mimořádná opatření.

Kanadská asociace pro občanské svobody zákon rovněž hlasitě odsoudila a uvedla, že „federální vláda nedosáhla prahové hodnoty nutné pro uplatnění zákona o mimořádných událostech. Tento zákon vytváří vysoký a jasný standard z dobrého důvodu: Zákon o mimořádných situacích lze použít pouze tehdy, když situace „vážně ohrožuje schopnost kanadské vlády zachovat svrchovanost, bezpečnost a územní celistvost Kanady“ a když situaci „nelze účinně řešit podle žádného jiného kanadského zákona“.

Trhliny napříč establishmentem

Kvůli nepružné borgovské neschopnosti vyjednávat s organickým hnutím za občanská práva, kterou trpí všichni technokratičtí davosští tvorové, se v kanadském politickém establishmentu začaly objevovat velké trhliny.

Již dva členové Liberální strany se stali odpadlíky, kteří porušili posvátný kanadský systém bičů a loajality ke straně nad svědomím a požadují, aby Trudeau zrušil nesmírně nepopulární a zbytečná kovidová opatření. Liberální poslanec Joel Lightbound se 8. února vyjádřil, že Trudeauovo podlé zobecňování protestujících slouží pouze k „rozdělování a stigmatizaci“ Kanaďanů, přičemž poukázal na to, že v Ottawě a napříč provinciemi viděl pouze širokou rozmanitost ras, které se účastnily konvoje svobody. O den později druhý liberální poslanec Yves Robillard porušil stranické řady, když znovu zdůraznil svou podporu Lightboundovým prohlášením a varoval, že mnoho dalších členů strany sdílí tyto nesouhlasné názory a brzy se ozve, pokud nedojde brzy ke změnám.

V Konzervativní straně se 3. února odehrál svého druhu převrat, když byl vůdce opozice Erin O'Toole vyřazen vlastní frakcí, protože zněl příliš jako ghúl Světového ekonomického fóra, a poprvé po více než dvou letech je v sálech parlamentu slyšet skutečný protihlas opozice s požadavky všech konzervativních poslanců na ukončení uzavíracích mandátů a podporu celonárodního protestního hnutí.

Na úrovni provincií Alberta, Saskatchewan, Quebec a PEI oznámily zrušení svých očkovacích povinností včetně očkovacích pasů, zatímco Quebec ustoupil od zdanění neočkovaných, kterým ještě před týdnem hrozil premiér Legault.

Dokonce i šéf NDP Jagmeet Singh, který ještě před několika dny označil všechny protestující za bílé nadlidi, změnil názor - možná kvůli převažující přítomnosti sikhů ve federálních a provinčních konvojích.

Noční můry konvoje svobody pro technokraty v USA a Evropě

Bidenova administrativa mezitím plně podpořila Justina Trudeaua a vyzvala ho, aby použil veškerou sílu federální moci k zastavení protestů (a blokádu obchodu mezi USA a Kanadou ve Windsoru a Manitobě označil za přímo spojenou s protesty v Ottawě... což není pravda).

Biden se možná obává, že příklad konvoje se rozšířil nejen mezi státy Transatlantického společenství a klece Five Eyes, ale také do samotných USA, kde 5. března vyjede z jižní Kalifornie do Washingtonu paralelní americký konvoj svobody, kterého se zúčastní desítky tisíc amerických řidičů kamionů.

Bývalá Obamova náměstkyně ministra vnitřní bezpečnosti a častá komentátorka CNN Juliette Kayyemová se k tomuto hnisajícímu problému, který je třeba za každou cenu zastavit, vyjádřila znepokojivě: „Věřte mi, že mi nedojdou způsoby, jak jim způsobit bolest: zrušit jim pojištění, pozastavit jim řidičské průkazy' zakázat jakoukoli budoucí regulační certifikaci pro řidiče kamionů atd. Copak jsme se nic nenaučili? Tyto věci se dějí rychleji, když nemají žádné následky.“

Jak se tento proces vyvine v nadcházejících dnech a týdnech, nelze určit. Iluze liberální demokracie, která živila sebechvályhodné technokraty, kteří poučovali „špatné“ autoritářské státy Eurasie o tom, jak by měla fungovat svoboda, se zhroutila.

Jedno je jisté.

Tyrani, kteří žijí ve svých věžích ze slonoviny a požadují, aby se svět přizpůsobil jejich ideálním postnárodním utopiím, panikaří, protože nemají ponětí, jak komunikovat se skutečnými lidskými bytostmi, které se organizují na základě takových nematematických principů, jako je „svoboda“, „spravedlnost“ a „práva“, která jsou nezcizitelná všem občanům - i když žijí v monarchii.

Situace v Ottawě 17.2. Policie vyhrožuje, rozdává pokuty, zabavuje doklady.

There Is a Limit to the Tyrant’s Power: Ottawa Freedom Convoy Tears Down Illusion of Democracy in North America vyšel 16.2.2022 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 628 Kč Zvědavec.

Známka 1.0 (hodnotilo 183)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 235