Je dluh Achillovou patou Číny?

William Engdahl

18.2.2019 Komentáře Témata: Ekonomika, Čína 1418 slov

Bankovní úvěry, které Čína poskytuje různým zemím v rámci velmi diskutované iniciativy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI), nejambicióznější infrastruktury v historii, se nedávno setkaly s kritikou, že chudé země jsou vtahovány do dluhové pasti, neboť jde o obrovské úvěry. Často se hovoří o Barmě a Srí Lance. Malajsie a Pákistán opětovně projednávají projekty předchozích režimů v hodnotě několika miliard dolarů. Bohužel se však příliš nezkoumá, zda neexistuje nebezpečí, že by se samotná ekonomika Číny mohla stát zranitelnou vůči daleko větší dluhové pasti, která by mohla způsobit potíže jednak samotnému projektu BRI, a jednak bezprecedentním čtyřem desetiletím prosperující ekonomiky Číny. Není to snad tak, že dluh se stává Achillovou patou Číny?

Stav čínské ekonomiky je pravděpodobně mnohem znepokojivější, než představitelé země připouštějí. Příčinou není dopad obchodní války s USA. Spíše je to struktura růstu poháněného dluhem, který definoval bezprecedentní vzestup Číny, jež se stala druhou největší ekonomikou světa, hned po USA. To, co se nazývá „socialismus s čínskými rysy“, se stále více podobá západnímu modelu dluhového kolapsu na steroidech.

Jádrem současného problému je zadlužený trh s nemovitostmi v Číně.

Dluhová past je definována jako situace, kdy si dlužník vezme nový dluh, aby splatil již existující dluh, a dostane se do bodu, kdy se podmínky původního dluhu drasticky změní k horšímu a dojde k nedodržení závazku. Před více než deseti lety, během období rychlého zbohatnutí prostřednictvím dluhů, když byl předsedou Federálního rezervního systému USA Alan Greenspan, si miliony Američanů vzaly půjčky, často s minimálním dohledem ze strany bank, na trhu se sekuritizovanými hypotékami. Ceny domů rostly tak rychle, že se mnozí domnívali, že nemohou nic ztratit. Až do začátku roku 2007, kdy bublina praskla.

V Číně si během uplynulé dekády či více začala rostoucí střední třída uvědomovat, že by si mohla kupovat zboží, které nikdy předtím nemohla. Americká a evropská auta, která vyráběla jejich pracovní síla, představovala první velký boom nákupů spotřebitelů. Během uplynulého desetiletí a více se tato spotřeba přesunula na nákup domů nebo bytů v jednom z mnoha rostoucích měst Číny. Velká část úvěrů na bytovou výstavbu pocházela z neregulovaných lokálních finančních nástrojů, což je forma stínového bankovnictví, neboť velké státní banky byly přísně kontrolovány.

Ještě před začátkem roku 2018, po opakovaných snahách získat kontrolu nad prudce rostoucím stínovým bankovnictvím, vzrostl rozsah této formy bankovnictví na alarmujících 15 bilionů dolarů. Nejméně 3,8 bilionů dolarů bylo ve formě takzvaných svěřeneckých fondů, které čerpaly úspory od běžných čínských občanů za účelem investic do projektů místní správy nebo do bytové výstavby. Většina z nich byla spojena s obrovskými bankami ve státním vlastnictví, ale ve formě investičních nástrojů, které tvořily mimobilanční položky.

Zpráva Světové banky z roku 2015 o stínovém bankovnictví v Číně přisuzuje prudký nárůst této formy bankovnictví a boomu nákupů realit ze strany čínských spotřebitelů téměř panické reakci vlády na celosvětovou finanční krizi v září 2008. Ve složitém řetězci událostí začaly státní podniky, topící se v likviditě, poskytovat půjčky místním samosprávám na výstavbu nemovitostí a další projekty. Čínský bytový boom byl tak spuštěn. Stínové bankovnictví ve stále větší míře utajovalo rozsah lokální činnosti před regulačními orgány.

Bublina nebo boom, týkající se bytové otázky, skutečně praskly v roce 2015, kdy Peking z ne zcela jasných důvodů zahájil určité kroky, které měly podnítit bytovou výstavbu a oživit tak ekonomický růst. Do té doby byly ceny nemovitostí docela stabilní. Nová vládní opatření vedla k rychlému zdvojnásobení cen domů ve velkých městech, někde byly ceny ještě vyšší. Dodatečné změny, které umožnily zpeněžit obnovu starších chatrných domů, vedly k boomu po roce 2015.

Do roku 2017 vnitřní růst stínového bankovnictví v Číně, které bylo hodně spjato s tímto boomem v oblasti nemovitostí, vyvolával stále větší obavy Čínské lidové banky a pekingské vlády. Světová banka odhaduje, že stínové bankovnictví vzrostlo ze 7% HDP v roce 2005 na 31% v roce 2016. Zpráva Rady pro finanční stabilitu a basilejské banky pro mezinárodní platby z roku 2018 odhaduje, že minimálně 7 bilionů dolarů v rámci riskantních půjček stínových bank v Číně není splaceno. Pokud se ekonomika výrazně zpomalí nebo dojde k recesi, mohl by to být obrovský problém.

Trh s hypotékami je nasycen

V průběhu desetiletí, v letech 2007 - 2017, dluh domácností v Číně vzrostl desetinásobně, z přibližně 5% celkového HDP na zhruba 50% HDP. Obrovský podíl na tom má dluh z hypoték domů.

Ale boom, týkající se nákupů domů, by se mohl blížit nasycení. Odhaduje se, že přibližně 61% čínských občanů žije v domech, které nejsou starší více než deset let, což je působivé číslo. Podle Jihozápadní univerzity financí a ekonomiky v Chengdu je míra soukromého vlastnictví majetku v Číně 89,68% - a je tak jedna z nejvyšších na světě. Před dvaceti lety byla tato cifra téměř na nule.

Většina nemovitostí je financována prostřednictvím místních samospráv a jejich tzv. prostředků financování místních samospráv. Ve zprávě ratingové agentury S&P Global Ratings z října 2018 se uvádí, že půjčky v rámci mimobilančních položek místních samospráv by mohly být mnohem vyšší, než se přiznává, až 5,8 bilionů dolarů. Jde o „dluhový ledovec s gigantickými úvěrovými riziky“, a bude trvat desetiletí, než se to vyřeší. Hlavní podíl, který nikdo přesně nezná, je spojen s bytovým boomem, který nyní zpomaluje, protože domácnosti pociťují velké dluhové zatížení ve spojitosti s novými domy, a zpomalení ekonomiky.

Komplikací tohoto problému a více či méně ujištěním, že bydlení nepovede zpomalující čínskou ekonomiku k obnovenému růstu, je skutečnost, že zatímco disponibilní příjem Číňanů roste za posledních šest let o průměrnou roční míru 10%, dluh domácností - většinou v souvislosti s bydlením - vzrostl v průměru o 20% ročně.

Nedávná opatření ze strany pekingských úřadů, týkající se kontroly dalšího vývoje bubliny hypoték na bydlení v americkém stylu a potenciální krize, přispívají k obrovským problémům, jimž čelí pekingská vláda Si Ťin-pchinga. Pokud se ceny domů prudce zvyšovaly, nebyl téměř žádný důvod k obavám. Trh s nemovitostmi byl „jedinečným největším hnacím mechanismem“ nárůstu čínského bohatství. Odhaduje se, že od roku 2010 je vzestup trhu v souvislosti s čínskými domácnostmi přibližně 12 bilionů dolarů.

Nyní se však v posledních měsících celková ekonomika výrazně zpomaluje. Někteří čínští ekonomové nedávno uvedli, že ve skutečnosti může být HDP nižší, než 2%, nebo dokonce negativní, a ne jak vláda oficiálně tvrdí, že růst HDP je 6,5%.

To má dopad na trh s nemovitostmi, kde prodej existujících domů v 10 hlavních městech klesl na čtyřleté minimum v říjnu. Dále znepokojení ohledně růstu zranitelné bubliny, týkající se nemovitostí, vedlo nedávno Si Ťin-pchinga k vydání varování, že domy jsou určeny k životu, nikoliv spekulacím.

Celkový dluh Číny, vláda, korporace, domácnosti - vše se v období mezi 2008 a polovinou roku 2017 téměř zdvojnásobilo na 256% HDP, zatímco podle oficiálních údajů se ekonomika zpomalila z dvojciferného růstu na pouhých 6%. To vysvětluje rostoucí obavy Pekingu ohledně toho, jak učinit z Číny světovou průmyslovou velmoc v rámci takových projektů, jako je „Made in China 2015“. To je ovšem přesně taková záležitost, kterou má washingtonská obchodní válka v úmyslu změnit.

Pro ekonomiku takové velikosti, jakou představuje Čína, kde se zpomaluje růst a celkový dluh stoupá, není trajektorie dobrá, s výjimkou radikálního přehodnocení. Nedávné návrhy na stimulaci ekonomického růstu prostřednictvím investic do infrastruktury jsou omezené, neboť už existuje dostatek vysokorychlostních železnic. Doposud jsou aktuální projekty pro městské metro a tramvajové linky, společně s upřednostňováním kontroverzního rozvoje telekomunikací 5G.

Čína má oproti Západu jednu výhodu. Její dluh je převážně vnitřní a centrální banka a velké banky jsou všechny ve vlastnictví státu. To znamená, že mají teoreticky možnost vymazat všechny nebo některé dluhy. Problém spočívá v tom, že by se Čína stala vyděděncem pro mezinárodní kapitálové investice, což by mělo obrovský dopad na Asijskou banku pro investice do infrastruktury a státní banky - na jejich schopnost získat finanční prostředky na financování ambiciózního projektu BRI a dalších projektů.

Pokud do toho zahrneme dramatickou krizi, týkající se stárnutí populace - která se vyvíjela po desetiletí vzhledem k politice jednoho dítěte - Čína již mohla dosáhnout období vrcholného růstu před několika lety. Jak si s tím poradí představitelé a ekonomové, z nichž mnozí získali vzdělání na amerických a britských univerzitách, zaměřené na chybnou ideologii volného trhu, je výzvou. Ta přesáhne problém, související s rychlou industrializací, k níž došlo poté, co Čína vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO). Pro stabilitu světové ekonomiky i samotné Číny můžeme jen doufat, že se s touto výzvou vypořádají.

Is Debt China’s Achilles Heel? vyšel 9. února 2019 na journal-neo.org. Překlad v ceně 515 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 35)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 275