Porážka Clintonové a konspirace s „podstrčenými zprávami“

Jonathan Cook

28.12.2016 Komentáře Témata: USA 1085 slov

Výsledek amerických prezidentských voleb je v šokující míře měřen dvojím metrem.

Před pár týdny byla korporátní média šokována výrokem Donalda Trumpa, že bude protestovat proti výsledku voleb, pokud nevyhraje. Byl to důkaz jeho protidemokratických, autoritativních instinktů.

Ale teď, co vyhrál, ta samá média jsou na špici masivního útoku establishmentu na legitimitu Trumpova vítězství. Tuto kampaň, které předcházel zdlouhavý „změkčovací“ proces amerických zpravodajských agentur pod patronací CIA, vede neúspěšná kandidátka Hillary Clintonová.

Dle převládajícího tvrzení vyfouknul vítězství Clintonové pro Trumpa ruský prezident Vladimír Putin (evidentně podle americké učebnice psychologických operací). Zdá se, že Trump není opravdovým prezidentem USA. Ve skutečnosti byl do Bílého domu dosazen Ruskem - jedná se o kandidáta Moskvy.

Měli bychom posuzovat tvrzení poražené strany odděleně od toho, kdo získal kolik hlasů. Je nepodstatné, že Clintonová získala více hlasů, než Trump. Již od 18. století v Americe funguje, ať už lépe nebo hůře, ze své podstaty nereprezentativní sbor volitelů, což byla dost dlouhá doba na to, aby někdo požadoval reformu volebního systému. Začít mít námitky proti sboru volitelů teprve nyní, co vyhrál Trump, je prostě ubohou politickou partyzánštinou, nikoliv politickým principem.

Spuštěním čehosi, co vypadalo jako potenciální návrat na scénu minulý týden, Clintonová napomohla útokům establishmentu na výsledek voleb. Tvrdila, že Putin osobně řídil akci hackerů, která ji nakonec stála vítězství ve volbách. Pomstil se jí tak za její výroky v r. 2011, kdy jako ministryně zahraničních věcí prohlásila, že ruské parlamentní volby byly zmanipulované a zmařil tak tím přání její voličské základny.

„Putin mě veřejně obvinil za bouři nevole v Rusku proti němu, což je jasným pojítkem mezi tím, co tehdy řekl, a tím, co provedl nyní při těchto volbách,“ řekla Clintonová sponzorům své kampaně na setkání v New Yorku.

Ničím nepodložená tvrzení CIA

Nařčení od Clintonové samozřejmě nebyla jedinými. CIA a další zpravodajské agentury se celé týdny uchylovaly k ničím nepodloženým tvrzením, že Rusko má prsty ve zveřejnění kompromitujících e-mailů z vedení Demokratické strany. Poslední, kdo vystupoval proti této kampani, šéf FBI James Comey, údajně minulý týden úplně obrátil a přidal se do protiputinského tábora.

The Washington Post citovali šéfa CIA Johna Brennana: „Na začátku tohoto týdne jsem se setkal jak s Jamesem Comeyem z FBI, tak s Jimem Clapperem (šéf Národní rozvědky). Jednoznačně jsme se shodli na míře, povaze a smyslu ruského vměšování se do našich prezidentských voleb.“

Craig Murray, bývalý britský velvyslanec, který upozornil na mučící praktiky používané britskou vládou, řekl, že on osobně, zastupujíce WikiLeaks, obdržel uniklé e-maily. Tvrdí, že informace pocházely nikoliv od ruských bezpečnostních služeb, nebo ruských hackerů, ale od zklamaného člena uvnitř Demokratické strany. Podobně, ruští experti v USA popřeli protiputinovksá tvrzení, stejně jako bývalí členové amerických výzvědných služeb.

V každém případě ale, co v tomto rozruchu uniká pozornosti je fakt, že žádná z informací o Demokratické straně, které vyplavaly na povrch, nebyla nepravdivá. (Ačkoliv se to i americké zpravodajské služby zpočátku snažily tvrdit). E-maily jsou skutečné a podávají přesný obrázek nedemokratických machinací uvnitř Demokratické strany, včetně snah o podrývání kampaně Bernie Sanderse - protikandidáta Clintonové.

Pokud Rusko skutečně usilovalo o ovlivnění amerických voleb tím, že uvolnilo pravdivé informace, které ukázaly Clintonovou a spol. v pravém světle, bylo to daleko oprávněnější vměšování se, než co dělají USA v nesčíslných zemích po celém světě. Po desítky se USA aktivně, za užití vojenské síly, podílely na převratech a svrhnutí režimů v Jižní Americe a na Blízkém východě. Také porušují svrchovanost nesčetných států narušováním jejich vzdušného prostoru zabijáckými drony, manipulováním jejich médií a sponzorováním barevných revolucí.

Není žádnou náhodou, že NSA (Národní bezpečnostní agentura) nearchivuje veškeré digitální informace, které má. Američané mají v plánu dosáhnout globální dominance, ať už se to zbytku světa líbí, nebo ne.

Hrozba „podstrčených zpráv“

Korporátní média hltala ničím nepodložená nařčení od CIA, jako vyhladovělí psi. Nejenom, že naivně přijímají pochybná tvrzení těch samých amerických výzvědných služeb, které účelově šířily lži o iráckých zbraních hromadného ničení, ale obohacují to o vlastní, hloupé výmysly.

Média se najednou probudila a začala věnovat pozornost jakési hrozbě západním demokracií od „podstrčených zpráv“. Logickým závěrem tedy je, že to byly právě „podstrčené zprávy“, které katapultovaly Trumpa do prezidentského úřadu. Řádně informované voličstvo v této věci, by nikdy nezvolilo tak směšného a ubohého kandidáta, jako je Trump. Namísto něho by právoplatně zvítězila Clintonová.

„Podstrčené zprávy“ samozřejmě nemají nic společného se systematickým oblbováním ordinovaném korporátními médii. Netýkají se do očí bijících lží, jako těch o iráckých zbraních hromadného ničení, šířených západními vládami a zpravodajskými službami skrze korporátní média. Netýkají se ani obvyklých hlášení korespondentů, kteří, a tím jen demonstrují nekonečnou míru naivity, bez rozmýšlení přebírají neutuchající státní propagandu namířenou proti oficiálním nepřátelům, ať už je to Kuba, Venezuela, Libye nebo Sýrie. Nebo Rusku a nyní i Trumpovi.

Ne, „falešné zprávy“ jsou produkovány pouze blogery a nezávislými weby a šířeny sociálními médii. Těmi, kdo šíří tyto „falešné zprávy“ jsou pisatelé, novináři a aktivisté, nezávislí na příjmech ze stálého povolání jako jsou ti, co pracují pro státem řízené BBC, soukromé mediální impérium miliardáře Ruperta Murdocha nebo globální korporace, jako Times-Warner.

Stojí za povšimnutí, že uniklé e-maily demokratů, ať už to měli na svědomí Rusové, nebo ne, rozhodně nebyly žádnými „podvodnými zprávami“. Jednalo se o zdokumentovaná fakta. Tyto uniklé informace jsou však vehementně označovány za „podstrčené zprávy“.

Umlčování disentu

Vždycky jsme byli svědky očividně slabomyslných zpráv v okrajových i hlavních, mainstreamových médií, ať už se jednalo o tvrzení, že Elvis Presley vstal z mrtvých, nebo o počítačovém viru, který v roce 2000 způsobí konec naší civilizace. Tento problém se nijak výrazně nezměnil, jen se přesunul na nové platformy, jako např. sociální média.

Co je, ale, daleko podstatnější je fakt, že systematické oblbování veřejnosti korporátními médii po několik desetiletí na západě zapříčinilo vznik celých mas nedůvěřivých a cynických lidí. Sociální média jen přispěla k tomuto odcizení veřejnosti, jelikož umožnila čtenářům odhalovat propagandu mainstreamových médií. Trump, stejně jako Brexit, je symptomem rostoucího dezorientace a odcizení vnímaného západním voličstvem.

Avšak tvrzení o „podstrčených zprávách“ většinou poslouží západním bezpečnostním agenturám, politickému establishmentu a korporátním médiím jako mocný nástroj k umlčení svých kritiků. Tito kritici koneckonců nemají k dispozici jinou platformu, než nezávislé webové stránky a sociální média. Zrušte takovéto stránky a zbavíte se svých protivníků.

Kampaň proti zvolení Trumpa prezidentem využije tvrzení o nepřátelském, zahraničním vměšování se do amerických voleb jako záminku pro zátah proti domácímu disentu. Putin neválčí s americkou demokracií. Spíše je to tak, že americká demokracie se stává stále více a více nepohodlnou pro ty, kteří by chtěli diktovat výsledky voleb.

Clinton’s Defeat and the ‘Fake News’ Conspiracy vyšel 19. prosince 2016 na ICH. Překlad v ceně 462 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 101)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 774