Americká ekonomika padá - 1. část

Do dalšího úvěrového kolapsu?

Bob Chapman

13.7.2010 Komentáře Témata: USA, Krize, Analýza 2665 slov

Fed říká, že americká nezaměstnanost zůstane pravděpodobně vysoká dlouhou dobu, a to ospravedlňuje nulové úrokové sazby do nekonečna.

Červnový chicagský Index nákupních manažerů (Purchasing Managers Index) činil 59,1, oproti 59,7 v květnu. Složka zaměstnanosti vzrostla na 54,2, z květnových 49,2. Nové objednávky spadly na 59,1, z 62,7.

Homebuilder Lennar snižuje ceny nových domů o 15%, protože nové objednávky klesly o 10%. KB Builders uvedla, že nové objednávky se propadly o 23%, kdy nové prodeje domů spadly o 32%.

MBA Purchasing Application Index spadl mezitýdně o dalších 3,8%, a meziročně byl nižší o 36%.

Trh nemovitostí se nachází ve vážném volném pádu, kdy stavitelé původně plánovali, že letos postaví 535,000 nových jednotek. Jak padá prodej, stejně tak se budou propadat bilance velkých bank. To znamená, že čelíme dalšímu úvěrovému kolapsu.

Americký akciový trh má, zdá se, trávicí potíže. Dow se neustále potácí těsně nad 10,000 a chystá se na další test nízkých úrovní, kde věříme, že by mohly být snadno proraženy. Trhy na celém světě jsou pod tlakem. Předpověděli jsme nižší trh v Číně v září, a od té doby se propadl o 23%, jak se Čína připravuje na prasknutí poslední nemovitostní bubliny, způsobené nalitím 1,8 bilionů dolarů do ekonomiky. Je možné, že restrukturalizaci dluhů bude potřebovat všech pět zemí PIIGS eurozóny. Elitáři mluví o pěti letech, přičemž tomuto problému můžeme čelit během příštích šesti měsíců až roku. Volá se po velké fiskální centralizaci a po finanční smrti suverenity. Evropa si posledních deset let nevedla dobře; jen skrývala své problémy, stejně jako většina dalších zemí. Euro se ukázalo být dalším nepřirozeným výtvorem, vymyšleným s cílem prosadit světovou měnu.

Jak problémy se státními dluhy zaplavují světovou finanční scénu, ceny akcií a komodit klesají a dluhopisy by se mohly propadnout. Kdo by chtěl akceptovat výnos mírně pod 3% za americkou pokladniční poukázku? Navíc komoditní měny jsou pod tlakem, dolar zůstává relativně pevný poté, co v USDX spadl na 85,42 z nedávného maxima 89. V tomto procesu by se nachlazení dolaru mohlo rozšířit dále, což by časem hrozilo mnohem nižším kursem dolaru. Existuje spousta nejistot, protože objem se zvyšuje pokaždé, když trh spadne, což je znamení, že přirozený směr je dolů. AAA společnosti si v poslední době vedly dobře, v důsledku spousty levných peněz. V druhé polovině tohoto roku by mohly jejich výnosy začít klesat, jak bude GDP padat do záporných hodnot. Tento pád lze zastavit, pokud se přidají další stimuly, nebo pokud Fed nalije do ekonomiky další 2 biliony dolarů.

Nezaměstnaní nedostanou větší kompenzace, ale bankéři a Wall Street dostanou většinu z toho, co ve svém finančním reformním balíčku chtěli. Patří sem to, že z Fedu, který je vlastněn soukromě, byl učiněn diktátorský finanční monopol. Nezaměstnaní na kampaně nepřispívají, Wall Street a bankovnictví ano. Realitou je, že zvláštní peněžní zájmy kontrolují naši sněmovnu a senát, a to je důvod, proč musí být obhajující kandidáti v listopadu vykopnuti z úřadu.

Stimulační balíček na nemovitosti ve výši 8,000 dolarů je pryč a prodeje padají, navzdory úvěrům se zafixovanou 30letou sazbou 4,69%. Zásoby a stínové zásoby rostou s každým dnem. Je třeba poznamenat, že Fannie, Freddie, Ginnie a FHA kupují a garantují 95% hypoték, z nichž velká část jsou nebonitní. 860 miliardový stimulační balíček vypadal dobře, ale byl z části neutralizován škrty ve výdajích států. Prostě nebyl dostatečně silný, aby překonal podkladové negativní faktory. Takže Fed mohl nadále udržovat zotavení. Dokonce ani výdaje 2 bilionů dolarů nemohly zažehnout trvalý růst. A co hůř, odmítnutí senátu rozšířit kompenzace v nezaměstnanosti uvrhne 1,3 milionu Američanů do svízelné situace. Jsou to jen potravinové lístky a nic jiného. Američané byli roky jen pár týdnů před bankrotem. Nyní mnozí zbankrotovali. Najít místo pod mostem bude stále těžší.

GDP za první čtvrtletí činil 2,7%. To je polovina z 5,6% ve čtvrtém čtvrtletí, a 1,7% z těchto 2,7% byl důsledek stimulačních balíčků. Konečné prodeje činily z 1% 0,8%. Meziročně skutečné konečné prodeje vzrostly pouze o 1,2%, což z tohoto zotavení učinilo to nejslabší za 100 let. Základy ekonomiky se otřásají. Oficiální růst GDP za druhé čtvrtletí by měl být ½% až 1,5%, třetí čtvrtletí kolem nuly a čtvrté nula až mínus 2%. Kongres a senát více stimulačních balíčků pravděpodobně neschválí, takže Fed má nyní na triku vše, aby zabránil kolapsu ekonomiky v r. 2011. Pokud nám G20 něco řekla, pak to, že nyní je to každý sám za sebe. Evropa, aspoň prozatím, s USA nespolupracuje. V Evropě jsou to úsporná opatření a nouzová vyplácení, společně s vyššími daněmi. To přivodí krizi a bankrot. V USA Fed nalévá peníze a úvěry, a zvyšují se daně, což přinese větší inflaci a pak kolaps, a ani toto nebude fungovat.

USA by měly snížit daně a vláda seškrtat výdaje o 30%. Ano, víme, že tím nezaměstnanost vzroste, ale ta vzroste stejně. Toto by způsobilo mnohem pomalejší skluz do krize, která by byla mnohem zvládnutelnější. Může to být malá útěcha, ale lepší než propad. V klasické ekonomii musí být systém očištěn, a tak tomu bude. Fíglem je udělat to co nejstravitelnějším a co nejméně poškozujícím. Musíme se smát, když sledujeme, jak „experti mávají svými kouzelnými hůlkami a obviňují úsporné Evropany z toho, že rozkolísali americkou ekonomiku“. Většina z těchto vědátorů jsou legendami pouze podle svého názoru. To, co chybí, je disidentský názor, a tak tomu navždy bude, dokud nepůjde ke dnu GE a s tím CNBC. Pak se budeme moct vrátit k rámci FNN a dostávat objektivnější informace, namísto elitáři kontrolovaných oslavných častušek. Někteří hráči nyní dělají reklamu Council on Foreign Relations. Experti a CNBC jsou si dobře vědomi, co tato zpráva znamená a že je to propaganda. Všichni jsou pouze kšeftaři se slovíčky. Tento pokus o zotavení se od normálního zotavení výroby velmi lišil. Je to finanční zotavení. Čirou náhodou, pokud jste si nevšimli, nezůstala nám již skoro žádná výroba. Ta se stala obětí volného obchodu, globalizace, přesouvání míst do zahraničí a výroby do zahraničí. To nám způsobilo ztrátu 8 milionů pracovních míst a umožnilo to nadnárodním konglomerátům ukrýt 1,4 bilionu dolarů v ziscích v zahraničí, a zabránilo to Americe zisky z otrocké práce zdanit, kdy tyto zisky činí celkem asi 500 miliard dolarů. Mějte milí čtenáři na paměti, že tato šaráda má obohatit tyto společnosti a finanční sektor a udržet iluminátské společnosti solventními. Ekonomika kleká a dokonce i veřejnost to chápe. Údaje o důvěře spotřebitelů se propadly z 62 na 52, takže by vám to mělo něco říct. FOMC se pohybuje v kruhu a neví, jaký fígl vytáhnout z klobouku. Právě jsme zažili téměř tři roky odleveragování, a tento problém teprve musí být vyřešen. Vše, co Fed udělal, bylo, že dal společnostem peníze, aby je udržel solventními. Problém stále existuje a ekonomika je křehčí, než kdy dříve. CNBC nechává před kamerami pochodovat své guru, kteří nám říkají, jak bude vše v pořádku. Minulý týden ve středu ukazovali Jona Corzine, bývalého generálního ředitele Goldman Sachs, který jako guvernér New Jersey zanechal tento stát v troskách, poté, když byl vypuzen z úřadu v důsledku svého zapletení s odbory a do nechutných osobních afér. Toto je druh lidí, které elitáři chtějí, abychom poslouchali a následovali je. Akciový trh konečně zjišťuje, co se děje, a míří dolů ve velkém narovnání. Korporátní příjmy se propadnou a ekonomická aktivita se dramaticky zpomalí.

Není to tak dlouho, co jsme viděli 10letý státní dluhopis na 4%. Tehdy bylo profesionálům zjevné, že trh je v problémech a že finance budou utíkat do dluhopisů a zlata. A to se stalo. Nevidíme to jako důvod pro nákup v dolarech denominovaných dluhopisů. Očekáváme, že dolar se vůči ostatním měnám a zlatu propadne. Pro ty, kteří se řídí technickými vzory grafu USDX, je dolar na hraně, a v bezprostřední budoucnosti se posune směrem dolů.

Květen byl svědkem, kdy byla během několika minut vymazána hodnota akcií za 1 bilion dolarů. Reakce trhu byla za poslední rok a půl tak volatilní, že jakmile se trh trochu vzpamatoval, veřejnost ho začala opouštět. Miliony se vydaly na exodus, který byl od té doby kompenzován pokoutním obchodováním a nestoudnými vládními intervencemi. Jak píšeme tento text, S&P a Dow se chystají na průlom, který je brzy stáhne níže. Během května jsme byli svědky největšího odlivu za 18 měsíců. Koho lze vinit z toho, že akcie ztratily za 22 měsíců 55% své hodnoty, i přes medvědí tržní vzpamatování v minulém roce. Jsme si jisti, že to byla hra Wall Street a bankovnictví, které stlačily 8. května trh o téměř 1000 bodů u Dow během půl hodiny, což mělo investory vyděsit. Za 30 minut byl ztracen 1 bilion dolarů a regulátoři stále „vyšetřují“. Strávili jsme na Wall Street 28 let; co se děje věděli během 5 minut.

Dalším faktorem tlačícím trh dolů není jen nižší GDP a příjmy, ale také strašidlo vyšších daní v r. 2011, obzvláště 5% nárůst u dlouhodobých kapitálových zisků, kde zdanění vzroste z 15% na 20%. To je šílenost, kterou chtějí demokraté spolu s tímto zvýšením prosadit.

Slabost se u americké ekonomiky stává zjevnou. Maloobchodní prodeje v květnu poklesly o 1,2%. Podnikatelské podmínky v NYC u ISM spadly na 69,3 z květnových 89,9, což je největší měsíční propad v historii. Šestiměsíční výhled spadl na 69,6, z 84,2. Dluh NYC a deficit jsou velmi vysocé, stejně jako u mnoha dalších měst a států.

Jak trh padá, příležitosti pro kapitálové zisky mizí, a s nimi i možnosti pro podnikatelské investice. Mezi podnikateli panuje strach a nenajímají. Proč by měli, když produktivita vzrostla z 3% na 6%. Mimo to, dostat peníze od bank je velmi obtížné, ne-li nemožné. Půjčovatelé a finanční instituce byli nouzově vyplaceni, ale občané nikoliv. Pokud neprosperuje ulice, nemůže ani Wall Street.

Navenek vidíme operaci pod falešnou vlajkou BP a všechnu tu negativitu, kterou plodí. Stovky tisíc lidí ztratili svoji práci a firmu. Státy, okresy a města jsou plajte. Poté, co kolem epizody s BP udělal prezident jen málo nebo nic, tvrdě tlačí na uhlíkovou daň a obchodování s odpustky. Máme zde nevyřízenou záležitost s finanční reformou, která činí z Federálních rezerv finančního diktátora. Plánovaná zbytečná válka, která pohltí celý svět, je na Středním východě před započetím. Pokud Fed brzy znovu ekonomiku nerozproudí, zkolabuje do deflační krize. A o rezidenčních a komerčních nemovitostech, které stále padají, mluvit nemusíme.

Nezaměstnanost roste neúnavně. Tato varovná znamení nelze přehlédnout, jsou všude kolem vás. Nenechte se oblbnout kouřovou clonou, držte se reality.

Federální dluh bude koncem tohoto roku činit 62% ekonomiky země, nejvyšší podíl od druhé světové války, a to podle dlouhodobého výhledu zadlužení, který byl dnes vydán nestranickým kongresovým Rozpočtovým úřadem (CBO).

Republikáni, kteří o dluzích v posledních měsících mnoho namluvili, se této zprávy chytili. „Tahounem tohoto dluhu jsou výdaje,“ řekl senátor za New Hampshire Judd Gregg, hlavní republikán v senátním Rozpočtovém výboru. „Náš stávající dluh se prezidentovými zdravotními mandatorními programy zhorší… a stejně tak díky explozi existující zdravotní péče a mandatorních důchodových výdajů, jak bude generace populační exploze odcházet do důchodu“. Na konci r. 2008 se zadlužení rovnalo 40% ročního ekonomického výstupu země, podle CBO.

Tyto zprávy přišly po dnešním setkání Národní komise pro fiskální zodpovědnost a reformu. Tato skupina, vytvořená prezidentem Obamou, má v prosinci vydat doporučení, jak snížit dluh – na což dnes poukázali demokraté.

Zpráva CBO „posiluje význam práce, kterou právě nyní dělá prezidentova fiskální komise,“ řekl senátor Kent Conrad D-N.D., který předsedá senátnímu Rozpočtovému výboru, „Prostě si nemůžeme dovolit, aby federální rozpočet explodoval, jak bylo předjímáno v projekcích CBO. V sázce je ekonomická bezpečnost země a kvalita života našich dětí a vnuků.“

Třicet minut poté, co NYSE otevřela, na tabuli s důvěrou se objevilo, že důvěra amerických spotřebitelů v červnu spadla na 52,9, z květnových 62,7; očekávalo se 62,5. Ale to není vše. Květnová spotřebitelská důvěra byla revidována směrem dolů, z 63,3 na 62,7. Takže červnový pokles je dramatický.

Rozsah poklesu důvěry v úterý investory a obchodníky šokoval. Snad nedošlo k chybnému výpočtu u důvěry americký spotřebitelů, jak se stalo u Číny. Krátkodobý výhled spotřebitelů, který se minulý měsíc výrazně zlepšil, se v červnu ukázal pesimističtějším. Počet lidí očekávajících zlepšení u podnikatelských podmínek se za posledních šest měsíců snížil na 17,2%, z 22,8%, zatímco počet lidí očekávajících zhoršení vzrostl z 11,9% na 14,9%.

Dnešní zpráva ADP nezahrnuje důsledky spojené s najmutím lidí pro sčítání lidu v r. 2010. To proto mohlo vyvrcholit v květnu.

Páteční čísla u změn v celkové nezemědělské zaměstnanosti oznámená BLS by mohla být slabší, než dnešní odhad nezemědělské zaměstnanosti v soukromém sektoru ve zprávě ADP.

Pokud chybí konečná poptávka, tvorba zásob, která byla zodpovědná za 69% GDP prvního čtvrtletí, stáhne ekonomiku v druhém a možná třetím čtvrtletí dolů.

Gretchen Morgenson a Louise Story z New York Times: Mimo několik právních oddělení na Wall Street neznámá, byla minulý týden senátním Výborem pro dohled a vládní reformu zveřejněna zpráva o A.I.G., mezi 250,000 stranami z velké části utajovaných dokumentů…

Tyto dokumenty také naznačují, že regulátoři ignorovali doporučení svých vlastních poradců donutit banky akceptovat ztráty u svých obchodů s A.I.G., a místo toho bankám vyplatili plnou hodnotu kontraktů. 6. listopadu 2008, poté co představitel newyorského Fedu promluvil s Lloydem C. Blankfeinem, výkonným ředitelem Goldman, o plánech Fedu s A.I.G., tento představitel poznamenal v e-mailu panu Blankfeinovi, že si cení titánské trpělivosti Wall Street. „Díky za pochopení,“ řekl regulátor.

Ze strany ministerstva financí se zdálo, že je proti jakékoliv možnosti, která by bankám nezaplatila celkovou sumu jejich kontraktů s A.I.G. Na ministerstvu byl hlavním člověkem pro nouzové vyplacení A.I.G. bývalý ředitel Goldman, Dan H. Jester. Pan Jester pracoval v Goldman s Henry Paulsonem ml., ministrem financí v době nouzového vyplacení A.I.G. Pan Jester, podle několika lidí se znalostmi o jeho finančních aktivech, stále vlastnil akcie Goldman, když dohlížel na aktivity ministerstva v reakci na krizi A.I.G. Podle dokumentů byl pan Jester proti plánům na nouzové vyplacení, které vyžadovaly, aby banky vrátily hotovost A.I.G.

Nakonec se Fedu úspěšně podařilo udržet většinu podrobností o svých vyjednáváních s bankami důvěrnými po více než rok, navzdory opozici médií a kongresu. Ale dva lidé s přímými znalostmi vyjednávání mezi A.I.G. a bankami, kteří požadovali anonymitu, protože tyto rozhovory byly důvěrné, řekli, že zřeknutí se práv nebylo rutinní záležitostí – a že federální regulátoři pojišťovnu nutili to přijmout.

Dokud A.I.G. neprokáže, že podepsala zřeknutí se práv pod nátlakem, nemůže podat žalobu na vrácení peněz, které zaplatila za nouzové vyplacení ve výši 62 miliard dolarů z asi 76 miliard hypotéčních cenných papírů, které pojistila. Teprve když kongresový výbor v lednu zaslal soudní obsílku, newyorský Fed konečně předal komplexnější záznamy. Převážná část zůstala tajná až do května, kdy je někteří členové výboru dali na internet a uvedli, že nemají zdroje, aby je prošli všechny.

http://www.nytimes.com/2010/06/30/business/30aig.html?th&emc=th

Americké firmy soukromého sektoru vytvořily v červnu 13,000 nových pracovních míst, a to podle zprávy ADP o zaměstnanosti zveřejněné ve středu. Tento nárůst je „znepokojivě slabý“, řekl Joel Prakken, předseda Macroeconomic Advisors, která vytváří zprávu na základě anonymních dat o pracovních místech poskytnutých ADP. Růst míst v soukromém sektoru byl v květnu revidován směrem nahoru, z 55,000 na 57,000. Ekonomové očekávají, že až vláda v pátek oznámí svůj odhad, nezemědělská pracovní místa poklesnou o 130,000, včetně ztráty zhruba 250,000 míst dočasných pracovníků z Úřadu pro sčítání lidu. Zaměstnanost v soukromém sektoru rostla pět měsíců po sobě.

Kupující nemovitostí dostanou další tři měsíce na to, aby své nákupy dokončili a kvalifikovali se pro štědrou daňovou úlevu podle zákona, který včera ve sněmovně prošel převážnou většinou.

Podlé stávajícího zákona kupující, kteří podepsali kupní smlouvu do 30. dubna, museli do dnešního dne koupi dokončit, aby se kvalifikovali pro daňovou úlevu až ve výši 8,000 dolarů. Tento nový zákon poskytne kupujícím možnost dokončit nákup až do 30. září. Prodloužený termín se týká pouze lidí, kteří podepsali kupní smlouvu do 30. dubna. Národní asociace obchodníků s nemovitostmi odhaduje, že tento termín pravděpodobně prošvihne asi 180,000 kupujících, kteří již kupní smlouvu podepsali.

„Dlužíme to lidem, kteří se v podstatě drželi pravidel a byli zasaženi uzávěrkou,“ řekl poslanec Sander Levin, demokrat z Michiganu a předseda Výboru pro bydlení (House Ways and Means).

Zákon prošel v poměru 409 k 5. Nyní jde do senátu, kde vůdce většiny Harry Reid, demokrat z Nevady, podporoval podobné opatření.

Oblíbená daňová úleva pomohla stabilizovat propadající se trh nemovitostí země.

Nyní jsme v okamžiku, kde se člověk může jen posadit a chechtat, jak se tato šílenost odvíjí. Prezident dříve souhlasil se svým konzultantem, že ekonomice se daří dobře, v den, kdy trh zaznamenal páté nejvyšší hodnocení TRIN v historii, ECB říká, že vše je v pořádku, i když Evropa je před implozí, a teď S&P oznámila, že přidělila Moody’s negativní výhled – důvod: “Věříme, že u americké ratingové agentury Moody’s se zvýšilo riziko u podnikatelského profilu poté, co byla schválena americká legislativa, která může snížit marže a zvýšit náklady na soudní spory agentur ohodnocujících kreditní riziko.” Takže chápete, co se tu děje – S&P, ratingová agentura snižuje rating Moody’s, ratingové agentury, na základě obav, že finanční regulace oslabí ratingové agentury. No, pokud je „zasebevraždění“ vašeho hlavního konkurenta nejlepším způsobem přístupu k této situaci, pak funguje cokoliv… Příští týden bude Moody’s snižovat rating S&P, pak bude následovat další snížení u Moody’s ze strany S&P, dokud se obě společnosti vzájemně nezbankrotují a nepřidělí si vzájemně hodnocení D.

Pokračování...

Známka 1.1 (hodnotilo 43)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 872